Ποια είναι η εισαγγελέας που θέλει να στείλει τους χρυσαυγίτες στα … σπίτια τους- Φτάνει η ώρα της τελικής απόφασης

Το στίγμα της για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής είχε δώσει εδώ και καιρό η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, με σχεδόν κάθε εισήγησή της να σηκώνει θύελλα αντιδράσεων, ένθεν και ένθεν.

NEWSROOM
Ποια είναι η εισαγγελέας που θέλει να στείλει τους χρυσαυγίτες στα … σπίτια τους- Φτάνει η ώρα της τελικής απόφασης

Τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε την απαλλαγή των 68 κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πρωτοπόροι στις αντιδράσεις οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, που δεν πίστευαν στα αυτιά τους ότι η εισαγγελική λειτουργός μετά από 5 χρόνια αποδεικτικής διαδικασίας το μόνο που είχε να προτείνει ήταν οι κατηγορούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Αντίθετα, πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αναγνώρισης ελαφρυντικών μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής, η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες. Αυτή τη φορά οι αντιδράσεις ήρθαν από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων όπου την επομένη ημέρα και μόλις οι δικαστές ανέβηκαν στην έδρα αισθάνθηκε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η ίδια γιατί παρά την προηγούμενη πρότασή της για απαλλαγή των κατηγορουμένων, πλέον πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών. «Η πρόταση μου αυτή έγινε βάσει της απόφασης του δικαστηρίου» διευκρίνισε προκαλώντας αίσθηση, όπως και στην συνέχεια η ξεκάθαρη δήλωσή της ότι παραμένει πιστή στην πρότασή της (σ.σ. απαλλαγή των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης). Η εισαγγελέας είχε προτείνει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους τρεις από τους 11 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με βάση τον παλαιότερο Ποινικό Κώδικα, ενώ μετά τη διαμαρτυρία των συνηγόρων των υπόλοιπων οκτώ κατηγορουμένων, διεύρυνε την πρότασή της για αναγνώριση ελαφρυντικού και στους 11.

Αλλά και η πρόταση της επί της αναστολής των ποινών προκάλεσε διαμαρτυρίες στην πλευρά των κατηγορουμένων. Η χθεσινή πρόταση της με την οποία ζητεί να εκτίσουν όλοι οι κατηγορούμενοι –πλην του Γιώργου Ρουπακιά- στα … σπίτια τους, κάνοντας δεκτές τις όλες τις αναστολές, ξεπέρασε σε αντιδράσεις κάθε προηγούμενο. Σύσσωμη η πολιτική αγωγή αντέδρασε άμεσα με δηλώσεις στα ΜΜΕ που βρίσκονται στο Εφετείο για την κάλυψη της δίκης. Ωστόσο, έξω από την δικαστική αίθουσα, επώνυμα πρόσωπα αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά εναντίον της εισαγγελέως που προτείνει οι χρυσαυγίτες αν και καταδικασμένοι με πολυετείς καθείρξεις να πάνε στα σπίτια τους!

Who is Who

Ποια είναι η Αδαμαντία Οικονόμου που στέλνει τους καταδικασθέντες χρυσαυγίτες στα σπίτια τους; Γεννημένη το 1956, η κ. Οικονόμου εισήλθε στο σώμα στις 4 Ιουλίου του 1984, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα προήχθη στο βαθμό του αντεισαγγελέα εφετών.

Έγινε γνωστή από την αγόρευσή της στην υπόθεση του Τάσου Θεοφίλου, την ενοχή του οποίου είχε ζητήσει για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς», χωρίς όμως η πρόταση να υιοθετηθεί από το δικαστήριο. Παρόμοια τύχη είχε και η πρότασή της για απαλλαγή των 68 κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Τον Δεκέμβριο του 2019, αναπτύσσοντας την πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εκτίμησε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία, τα οποία να καταδεικνύουν ότι υπήρξε σχεδιασμός για τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης».

Μάλιστα, είχε προτείνει την απαλλαγή 17 κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ζητώντας την ενοχή μόνο του Γιώργου Ρουπακιά. «Δεν υπήρξε καμία εντολή, κανένας σχεδιασμός» φέρεται να είχε υποστηρίξει τότε. Αλλά και για τα υπόλοιπα αδικήματα είχε κρίνει ότι αποτελεί πλημμέλημα η επίθεση σε βάρος των στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013, ενώ όσον αφορά την επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες το 2012 είχε αξιώσει τη μετατροπή της κατηγορίας για τους πέντε εμπλεκόμενους από «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού».

Η ώρα της απόφασης

Στο μεταξύ σήμερα, στις 10 το πρωί που θα συνεχιστεί η διαδικασία, φτάνει η ώρα της τελικής απόφασης του δικαστηρίου, για το ποιοι θα οδηγηθούν τελικά στην φυλακή και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Ειδικότερα, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη αφού προηγουμένως θα ολοκληρώσουν και οι υπόλοιποι συνήγοροι των κατηγορουμένων τις δευτερολογίες τους, ανάμεσα τους και οι συνήγοροι των πρωτοκλασάτων στελεχών της Χρυσής Αυγής, πρώην βουλευτών και του γενικού γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου, στο οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης 6 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr