Προανακριτική: Επιστολή Τουλουπάκη καταγγέλλει παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της και μιλά για πειθαρχικά αδικήματα βουλευτών
Ευθεία παρέμβαση στο έργο των ανωτέρων εισαγγελέων που διενεργούν έρευνα στον Άρειο Πάγο, παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της και αίτημα να ελεγχθούν πειθαρχικά οι βουλευτές που ζήτησαν την κλήτευσή της ως ύποπτη στην Προανακριτική για τη Novartis, καταγγέλλει με επιστολή της στη Βουλή η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η επιστολή εστάλη μετά από την […]
Ευθεία παρέμβαση στο έργο των ανωτέρων εισαγγελέων που διενεργούν έρευνα στον Άρειο Πάγο, παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της και αίτημα να ελεγχθούν πειθαρχικά οι βουλευτές που ζήτησαν την κλήτευσή της ως ύποπτη στην Προανακριτική για τη Novartis, καταγγέλλει με επιστολή της στη Βουλή η Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Η επιστολή εστάλη μετά από την πληροφορία ότι το Κίνημα Αλλαγής προτείνει να κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση και με αυτή η Ελένη Τουλουπάκη υπογραμμίζει ότι το αίτημα παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας της και επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει ενώ διενεργείται σε βάρος της προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Novartis από τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη. Μάλιστα επισημαίνει τα σχετικά με τον πειθαρχικό έλεγχο άρθρα του κανονισμού της Βουλής ζητώντας «τις δικές σας κατά νόμο ενέργειες».
Η επιστολή της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Προανακριτικής Επιτροπής
Με έκπληξη πληροφορήθηκα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ότι τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής υπέβαλαν αίτημα με το οποίο ζήτησαν να κληθώ ενώπιον της Επιτροπής με την ιδιότητα της υπόπτου και όχι της μάρτυρος, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων σε βάρος μου.
Είναι φανερό ότι το ως άνω διατυπωθέν αίτημα καθώς και οι σχετικές διαρροές στον τύπο, την στιγμή που, όπως είναι γνωστό πανελληνίως, διενεργείται σε βάρος μου προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Novartis από τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη, παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητάς μου, καθόσον η ως άνω Προανακριτική Επιτροπή είναι αρμόδια κατά το νόμο να κρίνει μόνο για ενδείξεις τέλεσης αξιοποίνων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα. Επισημαίνεται ότι ενέργειες όπως η προαναφερόμενη, συνιστούν ευθεία παρέμβαση από τα συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής που υπέβαλαν το ανωτέρω αίτημα στην δικαστική έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιοι κ.κ. Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.
Παρακαλώ όπως για τις δικές σας κατά νόμο ενέργειες (κατ΄άρθρο2 σε συνδυασμό με το άρθρο 8 εδάφιο α΄ του Κανονισμού της Βουλής).
Με τιμή Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς-Ελένη Τουλουπάκη Αντεισαγγελέας Εφετών».
Πειθαρχικά μέτρα
Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου (άρθρο 2), «οι βουλευτές οφείλουν: α) Να τηρούν πιστά τον Κανονισµό της Βουλής και να διαφυλάσσουν την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου. β) Να ασκούν τα καθήκοντά τους µε αµεροληψία, ανιδιοτέλεια, αντικειµενικότητα και αλληλοσεβασµό. γ) Να τηρούν τις αρχές της προάσπισης του κύρους της Βουλής, της προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και της εχεµύθειας, όπου αυτή απαιτείται από το Σύνταγµα ή νόµο ή τον Κανονισµό της Βουλής. δ) Να υπηρετούν το δηµόσιο συµφέρον, κατ’ αποκλεισµό της εξυπηρέτησης σε βάρος του, οποιουδήποτε οικονοµικού ή άλλου προσωπικού συµφέροντος ή οφέλους υπέρ αυτών των ιδίων ή τρίτων προσώπων. ε) Να συµβάλλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων µίσους κατά προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεών τους, του φύλου τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισµού τους. στ) Να προβαίνουν σε συνετή χρήση και διαχείριση των µέσων και παροχών που η Βουλή θέτει στη διάθεσή τους, αποκλειστικά για την απρόσκοπτη άσκηση του έργου τους και για την εκπλήρωση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων.
Το άρθρο 8 του Κώδικα Δεοντολογίας αναφέρεται στα πειθαρχικά μέτρα. Όπως ειδικότερα αναφέρεται στο εδάφιο α΄του άρθρου 8 «α) Όταν πρόκειται περί επίδειξης συµπεριφοράς κατά παράβαση των γενικών αρχών του άρθρου 2 του παρόντος Κώδικα, ανάκληση στην τάξη, κατ’ ανάλογη εφαρµογή του άρθρου 78 του Κανονισµού της Βουλής και, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, µοµφή για αντικοινοβουλευτική συµπεριφορά, κατ’ ανάλογη εφαρµογή του άρθρου 80 του Κανονισµού της Βουλής».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr