Πρόεδρος και Εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Δύο “ξένες” στην ίδια έδρα
Δύο "ξένες" στην ίδια έδρα... φράση που ταιριάζει γάντι για τη σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, οι οποίες πλαισιώνουν τη σύνθεση του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής αυγής.
Η χθεσινή ολιγόλεπτη διαδικασία και η ευθεία αμφισβήτηση της προέδρου της προτάσεως της εισαγγελέως της έδρας, ζητώντας της να επανατοποθετηθεί στην εισήγηση της επί των αναστολών, διακόπτοντας τη συνεδρίαση για σήμερα, καταδεικνύει το πόσο μακριά είναι η μία από την άλλη.
Η πρόταση της Δευτέρας της Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία ζήτησε την αναστολή έκτισης όλων των ποινών που επέβαλε το δικαστήριο στους καταδικασθέντες ήταν αντιφατική – σύμφωνα με νομικούς της πολιτικής αγωγής- σε σχέση με τις προηγούμενες εισηγήσεις της: όσον αναφορά στα ελαφρυντικά αλλά και στο ύψος των ποινών που σε κάποιες περιπτώσεις η εισαγγελέας υπήρξε αυστηρότερη από τους δικαστές.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δικαστές και εισαγγελέας δεν συναντήθηκαν πουθενά σε επίπεδο εισηγήσεων της πρώτης και αποφάσεων των δικαστών, οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές.
Η επιβλητική παρουσία της Μαρίας Λεπενιώτη στην έδρα και η δυναμική της, έδειχνε να της δίνει ούτως ή άλλως το πάνω χέρι. Η πρόεδρος εξάλλου και εκ του ρόλου της ρυθμιστής της διαδικασίας.
Από την άλλη η Αδαμαντία Οικονόμου, αν και πιο αθόρυβο προφίλ, τάραξε αναπάντεχα τα νερά με την πρόταση της για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων πλην του καθ’ ομολογία δολοφόνου, του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εν συνέχεια έκανε πρόταση για μη αναγνώριση ελαφρυντικών και με την φράση «δεν μπορώ να αναγνωρίσω ελαφρυντικά», εννοώντας μετά την απόφαση του δικαστηρίου , την οποία και με τις μετέπειτα διευκρινήσεις της έδειξε να σέβεται, πατώντας την πρόταση της πάνω σε αυτήν , οδηγούσε σε διαφορετικά συμπεράσματα.
Ωστόσο η πρόταση της για ανασταλτική ισχύ της έφεσης συλλήβδην σε όλους τους κατηγορουμένους (πλην Ρουπακιά) έδειξε μια ανακολουθία – κατά την πολιτική αγωγή- στην προ τελευταία τοποθέτηση της, όσον αφορά τα περιθώρια που αφήνει η καταδικαστική απόφαση των δικαστών. Βέβαια, η πρότασή της στηρίχθηκε μόνο στα ζητήματα που θέτει ο νόμος για να ανασταλεί μια ποινή, αλλά τελικά αυτό ήταν που αμφισβήτησε η πρόεδρος του δικαστηρίου. Οτι δηλαδή δεν έλαβε υπόψιν της προηγούμενες καταδίκες 11 κατηγορουμένων. Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι εισηγήθηκε αναστολή ακόμα και για τον Γιάννη Λαγό ο οποίος με επιστολή του στο δικαστήριο δήλωσε ότι δεν τη ζητάει, αναγνωρίζοντας του ότι δεν είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό. Βέβαια και εν προκειμένω μπορεί αυτεπαγγέλτως το δικαστήριο να αναζητήσει αυτεπαγγέλτως αν θα δοθεί αναστολή σε έναν καταδικασμένο.
Πρωτοφανής αντιπαράθεση
Ο έντονος διάλογος πάνω στην έδρα και ενώπιον των παραγόντων της δίκης και πλήθους εκπροσώπων των ΜΜΕ μαρτυρά και διάταση απόψεων και προϊδεάζει ενδεχομένως και για το ποια θα είναι η δικανική κρίση επί των αναστολών των ποινών.
Η Μαρία Λεπενιώτη εξήγησε ότι δεν ισχύει ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Επίσης, είπε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα της εισαγγελέως ότι δεν πρόκειται οι καταδικασθέντες να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί.
Εισ: Σχετικά με το ποινικό μητρώο του Μιχαλολιάκου ουδέποτε είπα ότι ήταν ήσσονος απαξίας πράξίας.
Πρ: Δεν είπα αυτό. Είπα για τους υπολοίπους.
Εισ: Γιατί αυτό ειπώθηκε. Είπα ότι τελέστηκε η πράξη το 1979 και «ήσσονος ποινικής απαξίας» για τα ονόματα που αναφέρατε.
Πρ: Το θέμα δεν το έθεσα εκεί. Ακόμα και για αυτούς που έχουν κάθειρξη δεν έχουμε πρόταση!
Εισ: Εγώ αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο…
Πρ: Για τους άλλους τι προτείνετε;
Εισ: Το είπα ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ότι έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους όρους που τους έχουν επιβληθεί.
Πρ: Ναι… Άρα και η πρότασή σας είναι και για τους υπόλοιπους που είπα;
Eισ: Ανέφερα αποκλειστικά αυτούς που είχαν λευκό τους άλλους εννοείται ότι δεν είχαν, Αγριογιάννης, Στεργιόπουλος, Λιακόπουλος που έχουν ποινές κάθειρξης, έχουν βγει & τηρούν τους όρους.
Πρ: Και άρα η πρότασή σας και για αυτούς είναι να ανασταλεί παρά τις ποινές που έχουν και για το ύποπτος φυγής;
Εισ: Να ανασταλεί ναι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Εφετείο ο πρώην βουλευτής Ηλίας ΚασιδιάρηςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr