Πύρινη “βόμβα” πάνω από τη χώρα: Υψηλές θερμοκρασίες και πλήθος πυρκαγιών συνθέτουν εκρηκτικό μίγμα – Πιο δύσκολες οι επόμενες ημέρες, λέει ο Ν. Χαρδαλιάς
Σε εξέλιξη αρκετά μέτωπα με 118 φωτιές να ξεσπάνε μέσα σε ένα 24ωρο. Ο πρώτος τραγικός απολογισμός για καμένες εκτάσεις και σπίτια, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Τι δείχνουν οι έρευνες των αρχών για τα αίτια εκδήλωσής τους.
Βαρυπόμπη, Εύβοια, Ηλεία. Τα τρία μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα, που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Το πρώτο έδειχνε να ελέγχεται μετά από πολλές ώρες, ενώ στα άλλα δύο μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεχίζονταν οι προσπάθειες για να περιοριστούν.
«Οι επόμενες ημέρες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγεται κάθε κίνηση που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας το 112. Ένας μεγάλος ακόμη σύμμαχος απεδείχθη το πρόγραμμα Δρυάδες, υπό την Πολιτική Προστασία και διευκόλυναν τη διέλευση των πεζοπόρων κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην Αρχαία Ολυμπία, έγινε εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου, γεγονός που διευκολύνει τη δράση των πυροσβεστικά», πρόσθεσε.
Οι πρώτες εκτιμήσεις
Για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον κ. Χαρδαλιά, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως έχουν καεί 12.500 στρέμματα, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές, 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 υπέστησαν μερικές ζημιές.
Στην Εύβοια, η φωτιά προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, καίγοντας δεκάδες σπίτια, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως είχαν καεί 20.000 στρέμματα και καταστραφεί πάνω από 150 σπίτια, ενώ ακόμη συνεχιζόταν να φλέγεται η περιοχή. Ανυπολόγιστες δείχνουν να είναι και οι καταστροφές στην Ηλεία και στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.
Τι προκάλεσε τις πυρκαγιές
Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού κατατείνουν όλες οι πληροφορίες στην πυρκαγιά της Ηλείας. Δεν είναι τυχαία και η αναφορά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας πως στην περιοχή ξέσπασαν 7 φωτιές μέσα σε 8 ώρες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες κατοίκων, σε μικρά χρονικά διαστήματα ξεκίνησαν πυρκαγιές σε διαφορετικά χωριά της περιοχής.
Όπως επισημαινόταν, ξεκίνησαν από διάφορα μέτωπα τα οποία στη συνέχεια έγιναν ένα και διαμόρφωσαν το μεγάλο τόξο της πυρκαγιάς που κατέκαψε την περιοχή. Για το λόγο αυτό και κλιμάκιο των αρμόδιων αρχών έφτασε στην περιοχή.
Αδιευκρίνιστα είναι ακόμη τα αίτια για την έναρξη της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη. Κάποιες πληροφορίες έκαναν λόγο για έκρηξη μετασχηματιστή της ΔΕΗ που πυροδότησε τη φωτιά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος καθώς και την ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Ευθύμιος Λέκκας: Μας περιμένει εφιάλτης διαρκείας
Ως μία πυριτιδαποθήκη έτοιμη για ανάφλεξη περιέγραψε τη χώρα ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως σημείωσε ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία. Συνεπώς, τα φυτά ήταν έτοιμα για ανάφλεξη. Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων τριών ημερών τα κύρια αίτια ήταν οι μεγάλες θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας.
«Κάναμε ειδικές δοκιμές στο έδαφος και διαπιστώσαμε ότι η υγρασία είχε υποχωρήσει μισό μέτρο από την επιφάνεια. Οι συνθήκες ήταν αρκετά ώριμες για να γίνει ανάφλεξη» τόνισε. «Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα πεδίου που κάναμε στη Βαρυμπόμπη ήταν ότι οι οικίες που ήταν μέσα στο δάσος είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος. Από τις λιωμένες ζάντες των αυτοκινήτων φαίνεται πως η θερμοκρασία έφτασε τους 600 βαθμούς Κελσίου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «πρέπει να επιβληθεί με νόμο η αφαίρεση κομμένων δέντρων δίπλα από κατοικίες».
Συναγερμός για τα σωματίδια λόγω του καπνού
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με θέμα τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές.
Μία πυρκαγιά, εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες περιοχές, εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων. Επομένως, η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη ακόμη και σε περιοχές όπου η καθημερινή δραστηριότητα δεν επηρεάζεται άμεσα, αλλά καλύπτονται από το νέφος του καπνού της πυρκαγιάς.
Συναγερμό σήμανε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την κατάσταση της ατμόσφαιρας, λόγω της μεγάλης φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ρύπανση είναι μεγάλη σε πολλές περιοχές της Αθήνας όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια και ζητά από τους πολίτες να μείνουν στις οικίες τους με παράθυρα και πόρτες ερμητικά κλειστά.
Παναγιώτης Μπεχράκης: Μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο – Προσοχή σε παιδιά και εγκύους
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μικροσωματίδια καπνού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές έκρουσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης. Μάλιστα, τόνισε ότι η μακροχρόνια εισπνοή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, αλλά και σειρά άλλων προβλημάτων υγείας.
«Αυτά τα μικροσωματίδια που παράγονται από τις πυρκαγιές των δασών έχουν αυξημένη τοξικότητα και πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Έχουν αεροδυναμικό σήμα και πολύ μικρή διάμετρο έτσι ώστε παρασύρονται από εισπνεόμενο ρεύμα αέρος και φτάνουν πολύ βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα όπου διεγείρουν έναν μηχανισμό φλεγμονής, ο οποίος προσβάλλει όλα τα όργανα αρχίζοντας πρώτα από το αναπνευστικό, αλλά και από το κυκλοφορικό, ενώ ευθύνονται για υπερτασικά επεισόδια, για αρρυθμίες, για στεφανιαία προβλήματα κι έχουν αποδειχθεί ότι είναι ακόμα και καρκινογόνα μακροπρόθεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο κ. Μπεχράκης.
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε και για τα παιδιά σημειώνοντας ότι όταν βγουν έξω κι εκτεθούν σε τέτοιου είδους περιβάλλον, εισπνέουν μεγάλη ποσότητα αέρος σε σχέση με το σωματικό τους βάρος, τον εισπνέουν με μεγάλη ροή και άρα η διεισδυτικότητα των σωματιδίων είναι δεδομένη.
«Και το χειρότερο είναι ότι το παιδί εισπνέει σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια του εδάφους. Οι μετρήσεις έχουν γίνει σε ύψος 2 μέτρων, ενώ το παιδί αναπνέει σε ύψος 40-50 εκατοστών. Η επίδραση τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε», υπογράμμισε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους κινδύνους για τις εγκύους επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσέχουν να μην εκτεθούν και να μην εισπνεύσουν αυτόν τον ρύπο, γιατί προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο, όπως προβλήματα χαμηλού σωματικού βάρους, πρόωρου τοκετού κλπ.
Τέλος, ανέφερε ότι άτομα που έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, άσθμα ή αναπνευστικά νοσήματα καλό είναι να φορούν μάσκα και να μείνουν στο σπίτι, να μην περπατάνε πολύ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Τσιάρας: Η αναμόρφωση της Δικαιοσύνης θα αποτελέσει πόλο έλξης για επενδύσεις Έγκλημα Γλυκά Νερά: Για συνεργό του δολοφόνου ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. Έρχεται διαγωνισμός για υποψήφιους διαχειριστές αφερεγγυότητας – Τα προσόντα και η εξεταστική διαδικασία Συζυγοκτόνος Λάρισας: Επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα – Σοκάρουν οι πληροφορίες πως ηχογράφησε το φόνο στο κινητό τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr