Σε κρίσιμη κατάσταση ο Άκης Τσοχατζόπουλος: Παραμένει νοσηλευόμενος παρ’ ότι αρνητικός στον κορονοϊό – Το νέο κύμα της πανδημίας προκαλεί τεράστια ανησυχία στις αρχές
Καθοριστικές είναι οι επόμενες ώρες για την υγεία του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΠΑΣΟΚ και υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο Σισμανόγλειο με την υγεία του να χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη από τους θεράποντες ιατρούς.
Όπως αναφερόταν ανά διαστήματα έχει απώλεια επικοινωνίας με το περιβάλλον του, ενώ σύμφωνα με την κλινική του εικόνα είναι επιβαρυμένη και παρουσιάζει επιμέρους επιπλοκές όπως αρρυθμίες. Ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και στο πλευρό του είναι η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σε εξετάσεις που έγιναν πριν από δύο ημέρες βρέθηκε αρνητικός στον κορονοϊό.
Η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας έχει πάντως πυροδοτήσει «κόκκινο συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές, καθώς μόνον τις τελευταίες ώρες υπήρξαν 110 νέα κρούσματα, ενώ υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που δεν δείχνουν να συμμορφώνονται με τα μέτρα και να συνωστίζονται σε πάρτι, παραλίες και γάμους.
Κατάσταση επιφυλακής για τον ιό και ενδεχόμενα μέτρα
Τη Δευτέρα προγραμματίστηκε νέα τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, το Νίκο Χαρδαλιά, τον Βασίλη Κικίλια και άλλα αρμόδια στελέχη για να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Όπως επισημαινόταν, όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ οι έλεγχοι θα αναπροσαρμόζονται μέρα με τη μέρα.
Κρίσιμες για τις επικείμενες αποφάσεις είναι εκτός από τη μη συμμόρφωση των πολιτών και τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Ειδικότερα, ανησυχία προκάλεσαν τα 23 κρούσματα κορονοΐού σε εργαζόμενους επιχείρησης επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, με κλιμάκια του ΕΟΔΥ να προχωρούν σε διαγνωστικά τεστ και ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων.
Είχε προηγηθεί το περιστατικό με τα κρούσματα του ιού σε γάμο στη Θεσσαλονίκη, όπου εκτός από τη νύφη και το γαμπρό βρέθηκαν θετικά σε κορονοϊό και άλλοι 19 καλεσμένοι, ενώ και σε αυτή την περίπτωση έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση των επαφών.
Τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ
Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Σε έκτακτη ενημέρωση ανακοίνωσε πως βάσει των νέων μέτρων προβλέπεται μεταξύ άλλων:
* Εως τις 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
* Εως τις 15 Αυγούστου ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15 Αυγούστου.
* Εως 15 Αυγούστου θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
* Εως και Κυριακή 9 Αυγούστου υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.
* Παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31 Αυγούστου.
* Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31 Αυγούστου.
* Παρατείνονται έως τις 31 Αυγούστου τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
* Παράταση έως τέλος Αυγούστου της απόφασης για τους κανόνες τήρησης αποστάσεων
Η άνοδος και η πτώση του πρώην κραταιού υπουργού
Με τη χώρα και τους ειδικούς να αγωνιούν για την εξέλιξη της πανδημίας, η είδηση της επιβαρυμένης κατάστασης του άλλοτε κραταιού υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου βρίσκεται σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο.
Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε σε νευραλγικά υπουργεία, αλλά τα τελευταία χρόνια το όνομά του συνδέθηκε με διάφορες δικαστικές διώξεις το 2013 που τον οδήγησαν στη φυλακή με ποινή κάθειρξης 20 ετών. Βγήκε το 2017 για να ξαναπεράσει την είσοδο των φυλακών λίγο αργότερα πριν την οριστική αποφυλάκισή του.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, γεννημένος το 1939 στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και στη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε για δύο χρόνια καλαθοσφαιριστής στον ΠΑΟΚ. Στη συνέχει μετέβη για σπουδές στο Μόναχο και εργάστηκε σε διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία.
Ως βάση είχε πάντα τη Γερμανία, στην οποία και παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο Γκούντρουν Μολντενχάουερ. Λόγω της χούντας στην Ελλάδα του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα το 1968, οπότε και ήταν η χρονική στιγμή που γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Η σκιά του Ανδρέα
Από τότε –όπως λέγεται έγινε η σκιά του Ανδρέα- έγινε μέλος του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) και από τις εκλογές του 1981 με το ΠΑΣΟΚ ο Άκης εκλέγεται διαρκώς έως το 2007. Πέρασε από αρκετά σημαντικά υπουργεία, διατελώντας Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Προεδρίας της Κυβέρνησης, Δημοσίων Έργων, Εργασίας, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης.
Θεωρείται ένας από την τριάδα των έμπιστων του Ανδρέα Παπανδρέου, μαζί με τον Κ. Λαλιώτη και τον Γ. Γεννηματά, ενώ το 1990 καθίσταται γραμματέας του κόμματος και το 1995 ταξιδεύει ως αναπληρωτής πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, εξαιτίας της τότε κακής υγείας του Ανδρέα.
Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά τον Ιανουάριο του 1996, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (λάβανε από 53 ψήφους).
Ωστόσο, στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.
Και πάλι παραμένει στο προσκήνιο και στις κυβερνήσεις Σημίτη θα διατελέσει υπουργός στα νευραλγικά Υπουργεία Άμυνας (1996-2001) και Ανάπτυξης (2001-2004). Στις εκλογές όμως του 2007 δεν κατόρθωσε να εκλεγεί και στις επόμενες του 2009 δεν συμμετείχε. Στις 11 Απριλίου 2011, διαγράφεται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ.
Τα «σύννεφα» μετά το γάμο με τη Σταμάτη
Πολλοί θεωρούν πως ο γάμος του 65χρονου τότε Άκη Τσοχατζόπουλου με την κατά 35 χρόνια νεότερή του Βίκυ Σταμάτη το 2004 συνέβαλε στην πρόκληση του κοινού αισθήματος και στην καταστροφή του προφίλ, που είχε μέχρι τότε. Ο πανάκριβος γάμος στο Παρίσι, το πολυτελές σπίτι που απέκτησαν στη οδό Αρεοπαγίτου, κρίθηκε πως υπήρξαν κομβικής σημασίας για το μέλλον του πολιτικού. Και ίσως αυτό οδήγησε και στην μη επανεκλογή του το 2007.
Ήταν εξάλλου η περίοδος που ο πανίσχυρος υπουργός είχε αρχίσει να μπαίνει και στο στόχαστρο των οικονομικών διωκτικών αρχών, ενώ και η χώρα ένοιωθε τους πρώτους τριγμούς που οδήγησαν τελικά στα μνημόνια. Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται, άρχισε η αρχή του τέλους για τον κραταιό πολιτικό.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr