Θύελλα αντιδράσεων στη Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας απέρριψε μήνυση δικηγόρων κατά αστυνομικών γιατί οι εκφράσεις “δικηγοράκια” και “ιερές αγελάδες” δεν είναι -λέει- προσβλητικές!
«Επί ποδός πολέμου» βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση Aντιεισαγγελέως Πρωτοδικών να απορρίψει την έγκληση τριών δικηγόρων-μελών του, της Ευδοξίας Καλπατσινίδου, του Ιορδάνη και του Πέτρου Χατζηκαλλινικίδη -κατά τριών αστυνομικών για βίαιη επίθεση καθώς και αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους στις 29/6/2018 κι ενώ ήταν στα δικαστήρια ασκώντας το λειτούργημά τους πλην της σωματικής βίας που ασκήθηκε κατά της δικηγόρου οι αστυνομικοί τους απευθύνθηκαν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες».
Κατά την εισαγγελέα όμως , οι εν λόγω χαρακτηρισμοί δεν είναι προσβλητικοί κάτι που έχει προκαλέσει και την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το απορριπτικό σκεπτικό της , οι επίμαχες εκφράσεις «κατ’ αντικειμενική κρίση δεν περιέχουν είτε αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας ή περιφρόνησή» τους, ούτε «είναι πρόσφορες να θίξουν την τιμή και την υπόληψή τους».
Επίσης, η Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών έκρινε ότι δεν υπήρξε αστυνομική βία και αυθαιρεσία μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο κατά των δικηγόρων αν και στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις 13 αυτοπτών μαρτύρων του περιστατικού (μεταξύ των οποίων και του προέδρου του δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) που λένε το αντίθετο, αλλά και ιατρικών γνωματεύσεων που πιστοποιούν ότι η μία εκ των τριών παθόντων υπέστη κακώσεις στο δεξί χέρι και εμφάνισε αρρυθμίες ταχυκαρδίας ως αποτέλεσμα της έντονης ψυχικής φόρτισής της.
Ήδη οι τρεις δικηγόροι κατέθεσαν προσφυγή στον Εισαγγελέα Εφετών ζητώντας να ακυρώσει την διάταξη, να προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών και να τιμωρηθούν για τη βίαιη , υβριστική και προσβλητική συμπεριφορά τους.
Παράλληλα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ομόφωνα αποφάσισε να υποβάλει αναφορά κατά της συγκεκριμένης εισαγγελικής λειτουργού, -που θεωρεί ότι η φράση «δικηγοράκια» δεν είναι προσβλητική ούτε απαξιωτική – στον Άρειο Πάγο.
Όπως μάλιστα δηλώνει στο dikastiko.gr ο νομικός τους συμπαραστάτης, κ. Ανδρέας Ταγαράκης, «είναι η πρώτη φορά στην καριέρα μου που βλέπω να απορρίπτεται στο στάδιο της προδικασίας έγκληση, για τη βασιμότητα της οποίας έχουν καταθέσει 13 αυτόπτες μάρτυρες, ενώ πλέον αυτού πρέπει να τονιστεί ότι στην απορριπτική διάταξη υπάρχουν παραδοχές που προσβάλλουν σύσσωμο το δικηγορικό σώμα.».
Το περιστατικό
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018 όταν οι δύο δικηγόροι που είναι σύζυγοι βρισκόταν μαζί με πελάτη τους στην αίθουσα του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, περιμένοντας να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Ο ένας από τους καταγγελλόμενους αστυνομικούς, ο οποίος ήταν σε υπηρεσία στη συγκεκριμένη αίθουσα εκείνη τη στιγμή, έκανε παρατήρηση με έντονο και εριστικό ύφος στη γυναίκα δικηγόρο, ενώ λίγα λεπτά αργότερα και αφού ολοκληρώθηκε η δίκη, την ακολούθησε, συνεπικουρούμενος από συνάδελφό του, και επιτέθηκαν λεκτικά και στους άλλους φύλο δικηγόρους οι οποίοι αμέσως έσπευσαν προς τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας για να καταγγείλουν τη συμπεριφορά των οργάνων.
Ωστόσο, με βάση όσα υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες , κατά τη διαδρομή ο ένας από τους αστυνομικούς εντελώς αυθαίρετα και παράνομα άρπαξε από το δεξί μπράτσο βίαια τη δικηγόρο , και την έσυρε στις σκάλες που οδηγούν στο ισόγειο, ενώ με τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκε στο υπόγειο και ο σύζυγός της – επίσης δικηγόρος.
Στο Φυλάκιο του ισογείου στην πίσω πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου το ζευγάρι των δικηγόρων καταγγέλλουν ότι έγιναν αντικείμενο επίσης αυθαίρετης συμπεριφοράς ως και ότι κρατήθηκαν παράνομα για ώρες, αφού δεν είχε υποβληθεί σε βάρος τους έγκληση, περικυκλωμένοι από πολλούς αστυνομικούς, ενώ η περιπέτεια τους συνεχίστηκε και εκτός Δικαστικού Μεγάρου, καθώς οδηγήθηκαν με περιπολικό στο ΑΤ Λευκού Πύργου. Εκεί, τα αρμόδια αστυνομικά όργανα τους κλείδωσαν όλους σε ένα δωμάτιο, χωρίς να έχει τηρηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η νόμιμη διαδικασία, από το οποίο κατάφεραν να αποχωρήσουν μετά τη δυναμική παρέμβαση του Πρόεδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, και αφού πέρασαν πάνω από 3 ώρες στο Τμήμα.
Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό, o Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε εκδώσει ψήφισμα και αποφάσισε αποχή των μελών του από τις δικαστικές αίθουσες την 09-06-2018, ενώ και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης καταδίκασε και αυτή ομόφωνα «την αυταρχική και βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων σε βάρος δικηγόρων που εκδηλώθηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
«Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να διεκδικούμε το αυτονόητο, να παραπεμφθεί η υπόθεση στο ακροατήριο, ώστε να δικαιωθούμε ηθικά. Δεχτήκαμε βίαιη επίθεση και απειλές από αστυνομικά όργανα, κρατηθήκαμε παρανόμως, παραβιάστηκαν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες μας, καθώς και η επαγγελματική μας ελευθερία. Και όλη αυτή αυθαιρεσία και αυταρχισμός έλαβαν χώρα εντός του χώρου εργασίας μας. Απρόκλητα λοιπόν ένας αστυνομικός αρχικά και στη συνέχεια άλλοι δυο, επιτέθηκαν με προσβολές σε βάρος μας, δείχνοντας ένα αδικαιολόγητο μίσος προς το σύνολο των δικηγόρων με τους χαρακτηρισμούς και τη συμπεριφορά τους» δηλώνει μεταξύ άλλων o Ιορδάνης Χατζηκαλλινικίδης.
Από την πλευρά του ο Στάθης Κουτσοχήνας, ΔρΝ Δικηγόρος, Πρόεδρος του ΔΣΘ δηλώνει στο dikastiko.gr ότι:
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε καταγγείλει αυτό το περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2018, σε βάρος μελών του, εντός του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, όταν ένας δικηγόρος «τόλμησε» να μιλήσει με εντολέα του μέσα στη δικαστική αίθουσα, εν όψει της συζήτησης της υπόθεσής του! Μάλιστα, με σχετικό ψήφισμα που είχε εκδοθεί με αφορμή το εν λόγω περιστατικό, επισήμανε ότι «θεωρεί αδιανόητη κάθε πράξη βίας και απρόκλητης επίθεσης κατά των μελών του, που παρακωλύει την άσκηση του λειτουργήματός τους και δηλώνει απερίφραστα την άτεγκτη στάση του απέναντι σε παρόμοιες συμπεριφορές, πολύ περισσότερο όταν οι συμπεριφορές αυτές προέρχονται από όργανα, που έχουν ταχθεί να υπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων».
Οι δικηγόροι – θύματα κατέθεσαν έγκληση κατά των δραστών, ωστόσο η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίστηκε την υπόθεση, έθεσε αυτήν στο αρχείο με διάταξη, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις παραδοχές ότι οι φράσεις «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες», με τις οποίες δέχθηκε ότι απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί στους δικηγόρους κατά την ώρα άσκησης του λειτουργήματός τους, δεν είναι προσβλητικές, δεν είναι πρόσφορες να θίξουν την τιμή και την υπόληψή τους, δεν περιέχουν αμφισβήτηση της ηθικής και κοινωνικής αξίας τους ενώ δεν αποτελούν ούτε καν περιφρόνηση! Οι παραδοχές αυτές είναι απολύτως απαράδεκτες και άκρως προσβλητικές για το σύνολο των δικηγόρων, έρχονται δε σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 34 του Κώδικα Δικηγόρων, που ορίζει ότι «Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημα του από τους δικαστικούς λειτουργούς και από κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης».
Είναι πραγματικά απογοητευτικό ένας Εισαγγελικός Λειτουργός να διατυπώνει τα παραπάνω σε Διάταξή του. Αποτελεί δείγμα παντελούς έλλειψης σεβασμού και περιφρόνησης του ρόλου των συλλειτουργών της δικαιοσύνης – δικηγόρων και συμπεριφορά που πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Οι παραδοχές αυτές είναι ικανές να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου και να οδηγήσουν σε πλήρη απαξίωση τους παράγοντες της Δικαιοσύνης, καθώς δίνουν το άλλοθι για αντίστοιχους χαρακτηρισμούς που θα μπορούν να απευθύνουν με τη σειρά τους οι υπόλοιποι παράγοντες της δίκης προς τους Εισαγγελικούς Λειτουργούς. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη αυτή κρίση της εν λόγω Αντεισαγγελέως, έχει δε ήδη λάβει την απόφαση να προβεί σε σχετική αναφορά ζητώντας την πειθαρχική τιμωρία της, καθώς και να ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή της από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, γεγονός που πλέον αποτελεί μονόδρομο για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας στο ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΣΘ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση ώστε, αν κριθεί απαραίτητο, να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του.»
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr