Τι προβλέπεται μετά τη άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή στον Δ. Παπαγγελόπουλο – Η διαδικασία για τον πρώην Υπουργό και τους συμμέτοχους
Το Ειδικό Δικαστήριο «έδειξε» η Ολομέλεια της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τουλάχιστον 6 μη πολιτικά πρόσωπα, ως συμμετόχους στις πράξεις που του αποδίδονται, με το Δικαστικό Συμβούλιο να έχει πλέον τον τελευταίο λόγο για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση όλων.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης, μετά την ποινική δίωξη που του άσκησε η Βουλή, κατηγορείται για:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) 2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 ΠΚ) 3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος (αρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με ΠΚ 259 ) 4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση (ΠΚ 259 αυτοτελώς)
5. Απόπειρα Εκβίασης. (αρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού ΠΚ του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019) 6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου ΠΚ) 7. Δωροληψία Υπαλλήλου. (αρ. 235 ΠΚ) 8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – αρ. 187 παρ. 5 παλαιού ΠΚ και παρ. 3 νέου ΠΚ)
Στα έξι μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατά το πόρισμα της πλειοψηφίας είχαν ρόλο συμμέτοχου, αποδίδονται:
-Στους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη, ευθύνες φυσικής αυτουργίας που συνίστατο, κατά την πλειοψηφία, σε παρεμβάσεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis .
-Στον εκδότη Γ. Φιλιπππάκη και τους δημοσιογράφους Αλ. Τάρκα και Γ. Παπαδάκου συμμετοχή σε συμμορία που φέρεται να εκβίαζε με δημοσιεύματα και στημένες διώξεις προκειμένου να αποκομίσει οικονομικό όφελος.
Η διαδικασία
Μετά λοιπόν την άσκηση της ποινικής δίωξης, το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Βουλής , σε δημόσια συνεδρίαση του Σώματος θα κληρώσει τα πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη , τα οποία θα αποτελέσουν το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση. Τα τρία μέλη θα προέρχονται από τον Άρειο Πάγο και τα δύο από το ΣτΕ.
Της κλήρωσης προηγείται πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστέλλει τον κατάλογο των δικαστών του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ, καθώς και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι οποίοι κατείχαν το βαθμό αυτό πριν την υποβολή της πρότασης για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
Στη συνέχεια το Δικαστικό Συμβουλίου, καλείται εντός 5 ημερών από τον ορισμό των μελών του και τη διαβίβαση του σχετικού πρακτικού της Βουλής, να ορίσει έναν από τους αρεοπαγίτες ως ανακριτή. Αυτός θα διερευνήσει την υπόθεση από μηδενική βάση τόσο για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσο και για τους συμμετόχους – μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία συμπαρασύρονται βάση του άρθρου 86 του Συντάγματος σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που διετέλεσε Υπουργός. Να σημειωθεί ότι η δικογραφία που βρίσκεται στην τακτική δικαιοσύνη και αφορά ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα διαβιβαστεί και αυτή στο Δικαστικό Συμβουλιο του Αρείου Πάγου μόλις αυτό συγκροτηθεί σε σώμα.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου θα οδηγήσει και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα αρχικά στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την τυπική και ουσιαστική ισχύ των κατηγοριών (σ.σ. θέματα παραγραφής, ακυρότητας, αρτιότητας αποδεικτικών στοιχείων κ.α.) και στην συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο. Κατ επέκταση η έρευνα που ήδη έχει διαταχθεί απο την τακτική δικαιοσύνη για ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα μεταφερθεί αυτομάτως στο ανώτατο επίπεδο του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου. Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια ψηφοφορία για την επιλογή των μελών που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr