Το ΦΕΚ που ανοίγει το δρόμο για την παραλαβή δικαστικών πιστοποιητικών στο σπίτι

Το ΦΕΚ (η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 8721 ΕΞ 2020) που ανοίγει το δρόμο για την παραλαβή δικαστικών πιστοποιητικών στο σπίτι και όχι από τα αρμόδια δικαστήρια, δημοσιεύθηκε. Με αυτό απαλλάσσονται για μέχρι 6 μήνες οι πολίτες απο την μέχρι τώρα «υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (μεγαρόσημο) σε πιστοποιητικά που εκδίδονται από Υπηρεσίες Δικαστικών Αρχών». Πρακτικά […]

NEWSROOM
Το ΦΕΚ που ανοίγει το δρόμο για την παραλαβή δικαστικών πιστοποιητικών στο σπίτι

Το ΦΕΚ (η Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 8721 ΕΞ 2020) που ανοίγει το δρόμο για την παραλαβή δικαστικών πιστοποιητικών στο σπίτι και όχι από τα αρμόδια δικαστήρια, δημοσιεύθηκε. Με αυτό απαλλάσσονται για μέχρι 6 μήνες οι πολίτες απο την μέχρι τώρα «υποχρεωτική εισφορά υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (μεγαρόσημο) σε πιστοποιητικά που εκδίδονται από Υπηρεσίες Δικαστικών Αρχών». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες εν μέσω πανδημίας αφενός θα γλιτώνουν τουλάχιστον 5ευρώ (3 ευρώ για την αίτηση και 2 για κάθε αντίγραφο) και αφετέρου θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν στον υπολογιστή τους. Η δρομολόγηση για το δεύτερο σκέλος έγινε μέσα από την πλήρη ανάπτυξη του (portal) www.solon.gov.gr και την ένταξή του στο gov.gr και ήδη εντός των επόμενων ημερών ξεκινά η ηλεκτρονική παραλαβή 3 πιστοποιητικών που αφορούν στην κληρονομιά :

-Περί μη δημοσίευσης Διαθήκης

-Περί μη αποποίησης Κληρονομιάς

-Περί μη προσβολής/ αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος

Η πιλοτική παραγωγική λειτουργία θα είναι σύντομη και θα αφορά στα ανωτέρω πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα δικαστικά καταστήματα: Εφετείο Πειραιά, Πρωτοδικείο Πειραιά, Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και Ειρηνοδικείο Αθηνών. Στην παραγωγική λειτουργία διαθέσιμα θα είναι τα πιστοποιητικά κληρονομιάς που εκδίδουν 13 Ειρηνοδικεία και 4 Πρωτοδικεία της χώρας και τα οποία καλύπτουν το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων.

Μετά τα τρία προαναφερόμενα πιστοποιητικά, θα δοθούν ηλεκτρονικά και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά που εκδίδονται από δικαστήρια μεταξύ των οποίων θα είναι και τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας, όπως για παράδειγμα το πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης, αλλά όλα τα υπόλοιπα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα δικαστήρια . Πρωταρχικό ρόλο στο πρόγραμμα παιζουν οι γγ των δυο Υπουργείων , Παν. Αλεξανδρής και Λεων. Χριστόπουλος.

ΤΟ ΦΕΚ

Η τελική φάση έρχεται με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της κοινής υπουργικής απόφασης:

«ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις

α) Του ν. 4623/2019 «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλα επείγοντα ζητήματα» (Α’ 134), όπως ισχύει.

β) Του άρθ. 10 του ν.δ. 1017/1971 «Περί συστάσεως Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων» (Α’ 209), όπως ισχύει.

γ) Των άρθ. τριακοστού πρώτου και τριακοστού δεύτερου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (Α’ 68), όπως ισχύουν.

δ) Της παρ. 4 άρθ. 5 του π.δ. 25/2012 «Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, χορήγηση πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων από τα Δικαστήρια της χώρας» (Α’ 53), όπως ισχύει.

ε) Του π.δ. 81/2019 «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός αρμοδιοτήτων τους-Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων» (Α’ 119), όπως ισχύει.

στ) Του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121 και Α’126 διορθώσεις σφαλμάτων), όπως ισχύει.

2. Την υπ’ αρ. Υ6/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υπουργό Επικρατείας» (Β’ 2902).

3. Την υπ’ αρ. 340/2019 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών με θέμα «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη» (Β’ 3051).

4. Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19, προς τον σκοπό της ηλεκτρονικής έκδοσης και παραλαβής πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες Δικαστικών Αρχών, χωρίς τη φυσική παρουσία των πολιτών.

5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη, αλλά μπορεί να προκληθεί απώλεια εσόδων του προϋπολογισμού του ΤΑΧΔΙΚ, αποφασίζουμε:

Για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68) ισχύουν τα ακόλουθα:

i. Τα πιστοποιητικά, οι βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα της παρ. 4 του άρθ. 5 του π.δ. 25/2012 (Α’ 53) μπορούν να εκδίδονται κατόπιν ηλεκτρονικής ή έντυπης αίτησης κάθε πολίτη και να χορηγούνται είτε σε έντυπη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή που φέρει εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

ii. Στα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και άλλα έγγραφα της προηγούμενης περίπτωσης, καθώς και στις αιτήσεις αυτών, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής:

α) της εισφοράς ύψους τριών (3) ευρώ, που ορίζεται στην περ. ε της παρ. 1 του άρθ. 10 του ν.δ. 1017/1971 (Α’ 209).

β) της εισφοράς ύψους δύο (2) ευρώ, που ορίζεται στην περ. ζ της παρ. 1 του άρθ. 10 του ν.δ. 1017/1971 (Α’ 209).

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr