Το “Justice Watch” είναι πραγματικότητα: Ιδρύθηκε επισήμως το Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ των μελών του
Στόχος του νέου ανεξάρτητου φορέα η βελτίωση της ποιότητας, αποτελεσματικότητας και επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης
Με το Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης, όπως είχε αναφέρει προ μηνών το dikastiko.gr σκοπός είναι η δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί έξω από κάθε μορφής πολιτικές επιρροές, είναι η παρατήρηση, ανάλυση και καταγραφή, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, της απονομής της Δικαιοσύνης (Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής).
Και όπως επισημαίνεται κατά την ίδρυσή του «Justice Watch» δεν φιλοδοξεί «να αποτελέσει μία ακόμη επιστημονική ένωση παρέμβασης στα νομικά δρώμενα, αλλά έναν ζωντανό οργανισμό διαρκούς παρακολούθησης των ζητημάτων της Δικαιοσύνης, εξωστρεφή και ανοικτό στην κοινωνία των πολιτών».
Τονίζεται δε ότι για τον λόγο αυτό, «ιδρυτικά του μέλη δεν είναι μόνον νομικοί, αλλά και προσωπικότητες από την ευρύτερη δημόσια σφαίρα. Ταυτόχρονα, για την διασφάλιση της επιστημονικής εγκυρότητας της λειτουργίας του, το Justice Watch έχει ήδη συγκροτήσει Εποπτικό Επιστημονικό Συμβούλιο, από πρόσωπα ιδιαίτερου κύρους και αναγνώρισης».
«Justice Watch»: Η πρώτη έρευνα και τα διαβρωτικά φαινόμενα κατά της Δικαιοσύνης
Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί και το περιεχόμενο της πρώτης έρευνας, σε πανελλήνιο επίπεδο, που αφορά σε έναν πολύ ευαίσθητο δείκτη ποιότητας της απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ προγραμματίζεται και η εναρκτήρια δημόσια εκδήλωση το προσεχές φθινόπωρο.
Η επίσημη ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου συνοδεύτηκε και με αιχμές. «Θεωρούμε ήδη σκόπιμο να επισημάνουμε ότι η συγκυρία της ίδρυσης του Justice Watch σημαδεύεται από φαινόμενα διαβρωτικά βασικών πυλώνων του θεσμού της Δικαιοσύνης. Αφενός η ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση του διαμορφούμενου από τα ΜΜΕ “δημοσίου αισθήματος” στην απονομή της και οι ποικιλώνυμες λοιπές παρεμβάσεις στο έργο της, πάντοτε ανεπίτρεπτες, κυρίως μάλιστα όταν γίνονται κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της διάκρισης των εξουσιών, ανεξάρτητα από την επί της ουσίας ορθότητά τους ή μη και, αφετέρου, τα διαρκή πλήγματα του τεκμηρίου αθωότητας, αλλά, και αντίστροφα, η επί μακρόν διαμόρφωση πεποίθησης ατιμωρησίας, ιδίως εις όφελος ορισμένων, έρχονται να προστεθούν στις διαχρονικές και συστηματικές αστοχίες της άτακτης πολυνομίας, του πρόχειρου νομοθετείν (ενίοτε, δυστυχώς, και του δικάζειν) και της βραδύτητας στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, διαμορφώνοντας ένα δυσοίωνο μέλλον, σε μία πολύ απαιτητική εποχή» σημειώνεται.
Για το λόγο αυτό σημειώνουν πως «αυτές οι συνθήκες, για την υπέρβασή τους, απαιτούν φυσικά πρώτα απ΄ όλα κοινή προσπάθεια όλων των φορέων που εμπλέκονται στην απονομή της Δικαιοσύνης. Υπογραμμίζουν όμως και την αναγκαιότητα του Justice Watch, μεγεθύνοντας την δική μας ευθύνη για την υλοποίηση του οράματος ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου Δικαιοσύνης, με ουσιαστικό αποτύπωμα στη δημόσια ζωή της χώρας μας».
Οι παρεμβάσεις του «Justice Watch»
Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του, το Justice Watch:
* Θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης
* Θα πραγματοποιεί σχετικές έρευνες και μελέτες, με ανάλυση συγκριτικών στοιχείων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο
* Θα παρακολουθεί συστηματικά την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης στην λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης (e-justice)
* Θα διοργανώνει δημόσιες συζητήσεις, συνέδρια, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της νομιμότητας, των δικαιοκρατικών εγγυήσεων και της ορθής απονομής του δικαίου
* Θα υποβάλλει αναφορές σχετικά με τις διαπιστώσεις και τα πεπραγμένα του στα αρμόδια όργανα, στις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές, καθώς και σε άλλους φορείς ή οργανισμούς που έχουν παρεμφερές αντικείμενο.
Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων του, το Παρατηρητήριο δημιουργεί επίσης ένα Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντών, οι οποίοι διακρίνονται για την επιστημονική τους συγκρότηση και θα συνδράμουν το έργο του Justice Watch σε ό,τι αφορά την ανατροφοδότηση στοιχείων από όλες τις δομές της Δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο.
Ποια είναι τα πρόσωπα του «Justice Watch»
Τα πρόσωπα που στελεχώνουν το Justice Watch στο ξεκίνημά του, είναι τα ακόλουθα:
Διοικητικό Συμβούλιο:
* Παναγιώτης Περάκης, Πρόεδρος,
* Ιωάννης Δρυλλεράκης, Αντιπρόεδρος,
* Παναγιώτης (Τάκης) Τσιμπούκης, Γενικός Γραμματέας,
* Νικόλαος Βιτώρος, μέλος,
* Ιωάννης Ιωαννίδης, μέλος
* Αγγελική Νικολοπούλου, μέλος και
* Βασίλης Παπαστεργίου, μέλος.
Το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου
* Βασίλειος Μαρκής, Πρόεδρος,
* Μαρία Γαβουνέλη, Αντιπρόεδρος,
* Ευαγγελία Βαγενά, μέλος,
* Αλέξανδρος Λεοντόπουλος-Βαμβέτσος, μέλος,
* Νίκη Λυμπεράκη, μέλος,
* Αντώνης Μεταξάς, μέλος,
* Λίλιαν Μήτρου, μέλος,
* Χρίστος Μυλωνόπουλος, μέλος,
* Γιώργος Νικολόπουλος, μέλος,
* Σπύρος Τσαντίνης, μέλος και
* Βασίλης Χειρδάρης, μέλος
Γραφείο έρευνας και τεκμηρίωσης
* Τάσος Τέλλογλου, Πανελλήνιο δίκτυο εθελοντών Justice Watch
* Γεωργία Γεωργίου, υπεύθυνη Πανελλήνιου δικτύου εθελοντών
* Αθανάσιος Πατσάκας, υπεύθυνος Justice Watch Β. Ελλάδας
* Κατερίνα Κιτσάκη, υπεύθυνη Justice Watch Δ. Ελλάδας
* Άννα Μπενιουδάκη, υπεύθυνη Justice Watch Κρήτης
Θέματα προσφυγικού – μεταναστευτικού
* Κώστας Γκαζής
Σχέσεις Δικαιοσύνης – ανάπτυξης
* Σταύρος Καφούνης
* Θεόδωρος Σχετής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φωτιά στην Ύδρα: “Δε μας εμπόδισαν οι ελληνικές Αρχές να φύγουμε από τη χώρα”, λέει σε δήλωσή του ο Καζάκος επιχειρηματίας Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός για τους πολίτες: Το ΣτΕ είπε “ναι” και έκρινε νόμιμο το σχετικό Π.Δ. Θάνατος 13χρονης από κεραυνό στη Χαλκιδική: “Ο ιατροδικαστής είπε ότι προκλήθηκε από μία μεταλλική χάντρα στο μαγιό”- ΒΙΝΤΕΟ Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι για τον θάνατο του Νάσου ΚωνσταντίνουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr