Τσιάρας προς 37.000 υπερχρεωμένους: Σπεύστε να κάνετε αίτηση, η πλατφόρμα άνοιξε – Ξανθόπουλος: Ασφυκτικές προθεσμίες εν μέσω πανδημίας! – BINTEO

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, "σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται, ήδη από χθες, η πλατφόρμα για την επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων του Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη)".

NEWSROOM

Σε πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εξελίσσεται το θέμα του επαναπροσδιορισμού των δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αφού η κλεψύδρα του χρόνου άρχισε να μετράει αντίστροφα από την 1η Δεκεμβρίου.

Με βάση αυτή την ημερομηνία, 37.000 δανειολήπτες, οι δίκες των οποίων είχαν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά τις 15/5/21 , θα πρέπει να μπουν την ειδική πλατφόρμα και να ζητήσουν τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων τους ώστε να εκδικαστούν μέχρι το τέλος του 2021. Αν δεν υποβληθεί η αίτηση , τότε αυτοδικαίως χάνουν τη δίκη και τη δυνατότητα να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα κάλεσε τους αδύναμους δανειολήπτες του Ν. Κατσέλη να υποβάλλουν αίτηση επαναπροσδιορισμού στην ειδική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ με την αντιπολίτευση δια του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοφ. Ξανθόπουλου να αντιτείνει πως «η δέσμευση της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να χάνουν οι πολίτες δικονομικά τους δικαιώματα».

Ο Κώστας Τσιάρας

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (Δημ. Κοτταρίδης, Γιάννης Πιτταράς) «σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται, ήδη από χθες, η πλατφόρμα για την επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων του Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη)», και «κάλεσε τους αδύναμους δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. 3869/2010 να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για τον επαναπροσδιορισμό της υπόθεσής τους στην ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να προστατευθούν πλήρως τα δικαιώματά τους».

Σύμφωνα με τον Κώστα Τσιάρα η πλατφόρμα που σχεδιάστηκε είναι πλήρως λειτουργική και απόλυτα φιλική για τον χρήστη.

«Δεν συντρέχουν λόγοι αναστολής της προθεσμίας της αίτησης του Ν. 4745/2020, καθώς η αίτηση επαναπροσδιορισμού διεξάγεται ηλεκτρονικά. Επομένως, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των διαδίκων ή των δικηγόρων τους και δεν διακυβεύεται η δημόσια υγεία» σημείωσε επιπλέον ο Κώστας Τσιάρας. Αναφορικά με την ανάγκη συλλογής των απαραίτητων δικαιολογητικών σημείωσε πως όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συλλέγονται αυτόματα από την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που είναι ειδικά σχεδιασμένη για την διευκόλυνση των δανειοληπτών. Οι λοιπές προθεσμίες του νόμου και, ιδίως, οι προθεσμίες κατάθεσης προτάσεων του άρθρου 4Η του ν. 4745/2020, εντός των οποίων πρέπει οι αιτούντες να προσκομίσουν τα αναφερόμενα σε αυτό έγγραφα, αναστέλλονται όπως και όλες οι άλλες νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για όσο χρόνο διαρκούν οι εξαιρετικές ρυθμίσεις λόγω της πανδημίας COVID-19.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως η ανάγκη επίσπευσης εκδίκασης των υποθέσεων του Ν. Κατσέλη αποτελεί υποχρέωση της χώρας που αναλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως τον Ιούλιο του 2019 εκκρεμούσαν περισσότερες από 100.000 υποθέσεις του Ν. Κατσέλη ενώπιον των Ειρηνοδικείων όλης της Επικράτειας. «Με τις ρυθμίσεις του Ν.4745/2020 επιδιώκουμε να οριστικοποιηθεί το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους δανειολήπτες» σημείωσε. Παράλληλα, όμως, είναι ευκαιρία να εκκαθαριστούν τα υπερφορτωμένα πινάκια από όσους έχουν ήδη έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως οι μόνοι που φοβούνται τις διατάξεις του Ν. 4745/2020 που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στις ευεργετικές διατάξεις του Ν. Κατσέλη αποβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο. «Με τον άμεσο επαναπροσδιορισμό της αίτησής οριστικοποιείται η προστασία για τους αδύναμους δανειολήπτες και ξεσκεπάζονται, επιτέλους, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές» σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Αρνείται η κυβέρνηση να αναστείλει τις ασφυκτικές προθεσμίες επαναπροσδιορισμού των εκκρεμών υποθέσεων του Ν. Κατσέλη, όσο διαρκεί η πανδημία-Κίνδυνος απώλειας της α΄ κατοικίας για χιλιάδες οφειλέτες

Δείτε εδώ την συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης

Ο κ. Ξανθόπουλος αντέτεινε πως «…καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να αναστείλει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου 4745/20, που επιβάλει ασφυκτικές προθεσμίες στους οφειλέτες προκειμένου να επαναπροσδιοριστούν σε συντομότερη ημερομηνία, οι αιτήσεις τους για υπαγωγή στο Ν. Κατσέλη(ν.3869/2010)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση επικαλέσθηκε για την άρνησή του, τη δέσμευση της χώρας να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες του Ν. Κατσέλη ως το τέλος του 2021 και ανέφερε ότι οι αιτήσεις των οφειλετών γίνονται ηλεκτρονικά.

« Η δέσμευση της χώρας δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να χάνουν οι πολίτες δικονομικά τους δικαιώματα», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος, προσθέτοντας ότι σήμερα δεν είμαστε σε συνθήκες κανονικότητας. «Βιώνουμε εξαιρετικές περιστάσεις λόγω της πανδημίας, η πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Σας ζητώ να αναστείλετε τις διατάξεις αυτές. Ποιο είναι το πρόβλημα αν αναβληθεί η εφαρμογή του νόμου για λίγους μήνες, ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το βαριά χειμαζόμενο τμήμα ου ελληνικού λαού και να μην κινδυνεύσει να χάσει την α΄ κατοικία του;», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως μάλιστα σημείωσε, ακόμη και η αναστολή των πλειστηριασμών εν μέσω πανδημίας, που υποσχέθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, διαρκεί μόλις ως τις 7 Δεκεμβρίου.

Δείτε εδώ το βίντεο με την τοποθέτηση του κ. Ξανθόπουλου:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr