Κατερίνα Φραγκάκη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αποποίηση κληρονομιάς
Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δικαίωμα αποποίησης έχει κάθε κληρονόμος, είτε εκ διαθήκης είτε εξ αδιαθέτου. Η αποποίηση κληρονομιάς κατατίθεται στην γραμματεία του Ειρηνοδικείου της τελευταίας κατοικίας του θανόντος. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προθεσμία που πρέπει να τηρηθεί, καθότι ο κληρονόμος βάσει του νόμου πρέπει να αποποιηθεί μέσα σε […]
Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Δικαίωμα αποποίησης έχει κάθε κληρονόμος, είτε εκ διαθήκης είτε εξ αδιαθέτου. Η αποποίηση κληρονομιάς κατατίθεται στην γραμματεία του Ειρηνοδικείου της τελευταίας κατοικίας του θανόντος.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην προθεσμία που πρέπει να τηρηθεί, καθότι ο κληρονόμος βάσει του νόμου πρέπει να αποποιηθεί μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών, άλλως η αποποίηση είναι άκυρη, αν γίνει δηλαδή μετά την πάροδο της ως άνω προθεσμίας.
Όταν παρέλθει λοιπόν το τετράμηνο, η κληρονομία θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή. Σε περίπτωση που υπάρχει διαθήκη ο ως άνω χρόνος δεν αρχίζει πριν από τη δημοσίευση της διαθήκης.
Για την αποποίηση ακολουθείται σειρά και ειδικότερα αποποιούνται πρώτα τα τέκνα και ο /η σύζυγος. Μετά την αποποίηση αυτών ξεκινά η 4μήνη προθεσμία αποποίησης των αδελφών του θανόντος. Αν τα τέκνα έχουν παιδιά δηλαδή ο αποβιώσας είχε εγγόνια, μετά τα τέκνα, πρέπει να αποποιηθούν τα εγγόνια και μετά τα αδέρφια του.
Μεγάλη σύγχυση υφίσταται και για τη δυνατότητα αποποίησης των ανηλίκων τέκνων. Δεν είναι λίγες οι φορές που τόσοι οι ανήλικοι όσο και οι γονείς τους δεν γνωρίζουν ότι είναι κληρονόμοι και θεωρούν λανθασμένα ότι η προθεσμία αποποίησης ξεκινά με την ενηλικίωση. Η προθεσμία όμως ξεκινά να τρέχει από την ημερομηνία αποποίησης των γονέων. Τα ανήλικα τέκνα μπορούν να αποποιηθούν την κληρονομιά μετά από άδεια από το δικαστήριο με την επίκληση του λόγου που πρέπει να αποποιηθούν, δηλαδή ότι υπάρχουν χρέη. Τη διαδικασία την κινούν οι γονείς των τέκνων.
Εάν ο κληρονομούμενος είχε την κατοικία του στο εξωτερικό ή αν ο κληρονόμος διέμενε στο εξωτερικό, τότε η προθεσμία για την αποποίηση είναι ένα έτος. Η αποδοχή και η αποποίηση κληρονομιάς δεν μπορούν να γίνουν μερικώς, διαφορετικά είναι άκυρη.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr