Άδεια γονέα για παρακολούθηση προόδου του τέκνου
Τώρα που πλησιάζει η 11η Σεπτεμβρίου και ετοιμάζονται οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία, είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε και να επαναλάβουμε την άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου και το καθεστώς κατά την οποία δικαιούνται οι γονείς να λάβουν την εν λόγο άδεια.
Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε ότι, την άδεια αυτή τη δικαιούνται όλοι οι γονείς, είτε οι φυσικοί γονείς, είτε οι θετοί, είτε οι ανάδοχοι αλλά ακόμα και οι τεκμαιρόμενες μητέρες που απέκτησαν τέκνο με την έννοια της παρένθετης μητρότητας όπως ορίζει το άρθρο 1464 του Αστικού Κώδικα. Οι γονείς λοιπόν που εργάζονται είτε με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, δικαιούνται να λαμβάνουν για κάθε παιδί μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ ετών (18), με την προϋπόθεση, α) ότι το τέκνο παρακολουθεί μαθήματα μέσης εκπαίδευσης ή β) φοιτά σε σχολείο – δομή ειδικής εκπαίδευσης ή σε πρόγραμμα Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες ή σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι εργαζόμενοι γονείς που πληρούν τις άνω προϋποθέσεις και κατόπιν εγκρίσεως εκ του εργοδότη τους, λαμβάνουν την άνω αναφερόμενη άδεια και χωρίς να περικοπούν οι αποδοχές τους. Η άδεια αυτή δικαιολογεί την απουσία του εργαζομένου για ορισμένες ώρες ή ακόμα και για όλη την ημέρα προκειμένου να παρακολουθήσει ο εργαζόμενος γονέας την επίδοση και τη πορεία του εκάστοτε τέκνου. Το σύνολο τις δικαιούμενης άδειας συνολικά για κάθε ημερολογιακό έτος, ανέρχεται σε τέσσερις (4) ημερολογιακές ημέρες, οπότε οι εργαζόμενοι πρέπει να κρίνουν σοφά τα χρονικά διαστήματα τα οποία θα τη λάβουν.
Η συγκεκριμένη άδεια λαμβάνεται, ύστερα από υποβολή κοινής υπεύθυνης δήλωσης των γονιών προς τους εργοδότες τους, όπου δηλώνουν ποιος γονέας εκ των δύο θα χρησιμοποιήσει την άδεια και ποια χρονικά διαστήματα ή αν τυχόν μοιραστούν αυτήν. Σ αντιπαροχή ο εργοδότης χορηγεί στους γονείς βεβαίωση λήψης της άδειας.
Τέλος, σύμφωνα και με την εγκύκλιο 47972/2021 έχει διευκρινιστεί ότι η εν λόγο άδεια μπορεί να δοθεί οποτεδήποτε, ακόμα και την ημέρα του αγιασμού ή κατά τις ημέρες των εορτών ή εκδηλώσεων, αφού ο γονέας μπορεί ευκολότερα να ενημερωθεί για θέματα προγραμματισμού και οργάνωσης του σχολείου και ταυτόχρονα να συζητήσει εκτενώς για τα ειδικότερα θέματα (προβλήματα φοίτησης, προβλήματα συμπεριφοράς, ένταξη του παιδιού στην σχολική κοινότητα ή αλληλεπίδραση με τα λοιπά παιδία).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σουζάνα Κλημεντίδη: Η ευθύνη των μελών του ΔΣ στις Ανώνυμες Εταιρείες Γιάννης Καρούζος: Η άρνηση του εργαζόμενου να απασχοληθεί κατά την έκτη ημέρα σύμφωνα με το ν. 5053/2023 Ποιες πρόσθετες άδειες προβλέπονται για εργαζόμενους γονείς στον ιδιωτικό τομέα βάσει του Ν. 40808/2021 Είναι νόμιμη η ρήτρα εκπαίδευσης; Μπορεί ο Δημόσιος Υπάλληλος να συμμετάσχει σε διοίκηση Ανώνυμης Εταιρείας;Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr