Αικατερίνη Φραγκάκη: Απόφαση-ορόσημο για το αυστηρό πλαίσιο στην έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων
Η απόφαση του ΣτΕ που έθεσε σαφή όρια και προϋποθέσεις για την έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων.

Η απόφαση 1273/24 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια διασφάλισης της αξιοπιστίας και της ακεραιότητας του ιατρικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Με την απόφαση αυτή, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έθεσε σαφή όρια και προϋποθέσεις για την έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων, στοχεύοντας στην εξάλειψη των ψευδών ή παραπλανητικών γνωματεύσεων που μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς, για τους ιατρούς, για το σύστημα υγείας συνολικά αλλά και για την απονομή δικαιοσύνης.
Η σημασία αυτής της απόφασης αναδεικνύεται περαιτέρω μέσα από πρόσφατες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της μητέρας από την Πάτρα , η οποία καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τους θανάτους των παιδιών της. Στην υπόθεση αυτή, αναδείχθηκε η ανάγκη για αξιόπιστες και αμερόληπτες ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς ψευδείς ή ανακριβείς γνωματεύσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απονομή της δικαιοσύνης.
Αυτή η περίπτωση, αλλά και πολλές άλλες, που φτάνουν στη δικαιοσύνη, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης αυστηρού πλαισίου και ελέγχου στην έκδοση ιατρικών γνωματεύσεων, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του δικαστικού συστήματος.
Η απόφαση 1273/24 του ΣτΕ έρχεται να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο, καθιστώντας σαφές ότι οι ιατροί που εκδίδουν γνωματεύσεις φέρουν την ευθύνη για την ακρίβεια και την αλήθεια των πληροφοριών που παρέχουν, όπως άλλωστε ορίζει και ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν 3418/2005). Η μη συμμόρφωση με αυτές τις αρχές μπορεί να οδηγήσει σε πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμη και σε αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος από τα πειθαρχικά συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων .
Σύμφωνα με την απόφαση, οι ιατρικές γνωματεύσεις πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά και επαληθεύσιμα δεδομένα, ενώ οι ιατροί οφείλουν να τηρούν αυστηρά τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας. Η απόφαση αυτή προστατεύει τους ασθενείς από πιθανές βλάβες που μπορεί να προκύψουν από λανθασμένες ή ψευδείς γνωματεύσεις και ενισχύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα αλλά και τους ιατρούς όταν βρίσκονται υπόλογοι ενώπιον της Δικαιοσύνης για ιατρική αμέλεια.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) χαιρέτισε την απόφαση αυτή, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για αυστηρή τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ο ΙΣΑ δεσμεύτηκε να εντείνει τους ελέγχους και να συνεργαστεί στενά με τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της απόφασης, διασφαλίζοντας ότι οι ιατροί μέλη του τηρούν τα υψηλότερα πρότυπα επαγγελματισμού και ηθικής.
Συνοψίζοντας, η απόφαση 1273/24 του ΣτΕ αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στον χώρο της υγείας, διασφαλίζοντας ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις εκδίδονται με βάση την αλήθεια και την επιστημονική τεκμηρίωση, προς όφελος της κοινωνίας και του ιατρικού λειτουργήματός
*Αικατερίνη Φραγκάκη, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατερίνα Φραγκάκη: Πώς υπολογίζονται τα επιτόκια στον Νόμο Κατσέλη Σουζάνα Κλημεντίδη: Ακύρωση αναγκαστικής κατάσχεσης και πλειστηριασμού – Άκυρη καταγγελία δανειακής σύμβασης λόγω έλλειψης πληρεξουσιότητας Η προστασία της θέσης εργασίας του φαντάρου Σουζάνα Κλημεντίδη: Εκλογικές ενστάσεις: Υποχρεωτική η εξέταση των αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων – Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr