Γ. Καρούζος: Τεχνητή νοημοσύνη – Ποιο επάγγελμα πλήττεται πρώτο, ποια λιγότερο, τι θα γίνει στην Ελλάδα

Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας αφήνει λίγο χρόνο για προσαρμογή και θα μπορούσε να προκαλέσει τριβές ανεργία.

NEWSROOM
Γ. Καρούζος: Τεχνητή νοημοσύνη – Ποιο επάγγελμα πλήττεται πρώτο, ποια λιγότερο, τι θα γίνει στην Ελλάδα

Αυτοματοποίηση και απομάκρυνση από θέσεις εργασίας

Κίνδυνοι:

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία αυτοματοποίησης που διαφέρει από τις προηγούμενες τεχνολογίες σε τουλάχιστον τρεις σημαντικές πτυχές. Πρώτον, η τεχνητή νοημοσύνη επεκτείνει τους τύπους εργασιών που μπορούν να αυτοματοποιηθούν σε πολλές μη συνηθισμένες γνωστικές εργασίες, και ως εκ τούτου εκθέτει τους εργαζόμενους που προηγουμένως ήταν σχετικά προστατευμένοι από την  αυτοματοποίηση (π.χ. ειδικευμένος) σε κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους. Δεύτερον, όλα τα επαγγέλματα και οι τομείς είναι πιθανό να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη (όπως σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τα ρομπότ που επηρέασαν κατά κύριο λόγο τον κατασκευαστικό τομέα). Τρίτον, η ταχύτητα του.

Η ανάπτυξη και η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας αφήνει λίγο χρόνο για προσαρμογή και θα μπορούσε να προκαλέσει τριβές ανεργία. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τον καθαρό αρνητικό αντίκτυπο της τεχνητής  νοημοσύνης στον αριθμό των θέσεων εργασίας, αλλά ο κίνδυνος αυτοματισμού παραμένει σημαντικός: ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι τα επαγγέλματα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την αυτοματοποίηση αντιπροσωπεύουν περίπου το 27% της συνολικής απασχόλησης. Θα είναι σημαντικό να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι να μετακινηθούν από φθίνοντες κλάδους και επαγγέλματα σε νέους και αναπτυσσόμενους.

Δικηγόρος – Εργατολόγος

Κενά πολιτικής:

Οι περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία των δεξιοτήτων και της κατάρτισης για την προσαρμογή σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη αυτοματισμού, αλλά λίγοι έχουν προτείνει συγκεκριμένα σχέδια δράσης και λίγοι είναι προετοιμασμένοι για το μεγάλο άλμα στις μεθόδους εκπαίδευσης που θα απαιτηθεί. Τα υπάρχοντα προγράμματα τείνουν να εστιάζουν σε ψηφιακές δεξιότητες ή δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, αλλά λίγοι το αναγνωρίζουν τη σημασία των συμπληρωματικών δεξιοτήτων (π.χ. επικοινωνία, δημιουργικότητα ή εργασία με άλλους) και μόνο μια μειοψηφία έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης. Ο δημόσιος διάλογος είναι επίσης σημαντικός για τη διαχείριση αυτών των μεταβάσεων, αλλά αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις.

Πιθανές πολιτικές κατευθύνσεις που μπορούν να εξετάσουν οι χώρες:

  • Παρακολούθηση του αντίκτυπου της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας για τον εντοπισμό θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν περισσότερο από την αυτοματοποίηση.
  • Πρόβλεψη μελλοντικών αναγκών δεξιοτήτων που σχετίζονται με την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας.
  • Προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για εργασία και να αναπτύξουν AI.
  • Εκπαίδευση εργαζομένων και διευθυντών για την υποστήριξη της υιοθέτησης και χρήσης αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης.
  • Μέτρα στήριξης της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού, για εργαζομένους που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο αυτοματοποίησης των θέσεων εργασίας τους λόγω AI.
  • Επαρκής κοινωνική προστασία και μέριμνα για τους εργαζομένους που εκτοπίστηκαν από την εργασία τους λόγω AI.
  • Υποστήριξη του δημοσίου διαλόγου με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς Πατήστε εδώ για να δείτε τι αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.*

*Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος-Εργατολόγος

* Η ανάλυσή του στο Attica TV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr