Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Καρούζος: 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία (και ίδιος μισθός) – Ο πειραματισμός ξεκινά στην Ισπανία

Το 2021 είναι πιθανό να γίνει το έτος μηδέν για την εισαγωγή στην Ισπανία 32 ωρών εργασίας για 4 ημέρες. Θα υπάρξουν πολλά εμπόδια, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος, περισσότερη ποιότητα ζωής και αύξηση -ενίσχυση του ΑΕΠ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: 4ήμερη εβδομαδιαία εργασία (και ίδιος μισθός) – Ο πειραματισμός ξεκινά στην Ισπανία dikastiko.gr

Το 1997, ο Γάλλος πρόεδρος JacquesChirac ανέπτυξε ένα πρόγραμμα μείωσης της εβδομαδιαίας εργασίας από 39 σε 35 εργάσιμες ώρες. Το κράτος πρότεινε να «απορροφήσει» το μεγαλύτερο μέρος των φόρων και των εισφορών για να δώσει στους εργαζόμενους περισσότερο ελεύθερο χρόνο, περισσότερη ποιότητα ζωής. Η ιδέα ήταν ότι η λιγότερη εργασία θα είχε μεγαλύτερη εσωτερική κατανάλωση, με συνέπεια την αύξηση του ΑΕΠ και συνεπώς, έμμεσα, τον κύκλο εργασιών των ίδιων των επιχειρηματιών. Οι εταιρείες αντιτάχθηκαν. Η συζήτηση έγινε αμέσως ιδεολογική διαίρεση αριστερά και δεξιά. Έως ως το έτος 2002, οι 35 ώρες νόμιμου συμβατικού ωραρίου προβλέφθηκαν ως νομική υποχρέωση. Από τη νομοθετική κατοχύρωση του 35ωρου έως και σήμερα, οι αντίθετες φωνές σώπασαν, και η συζήτηση αμφισβήτησης τελείωσε.

Η «σύντομη» εβδομάδα στην Ισπανία

Το 2021 είναι πιθανό να γίνει το έτος μηδέν για την εισαγωγή στην Ισπανία 32 ωρών εργασίας για 4 ημέρες. Θα υπάρξουν πολλά εμπόδια, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος, περισσότερη ποιότητα ζωής και αύξηση -ενίσχυση του ΑΕΠ. Η διαδικασία είναι σε κίνηση. Οι 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα για ολόκληρη την Ισπανία προτείνονται από τον Más País, το μικρό κόμμα του Iñigo Errejón, φυγά από το Unidas Podemos του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Pablo Iglesias. Οι δύο ήταν στενοί φίλοι, παθιασμένοι πολιτικοί επιστήμονες και ψυχές του αριστερού συστήματος. Τότε η επιτυχία στις δημοσκοπήσεις και η διαχείριση της εξουσίας τους χώρισαν. Οι 4 ημέρες εργασίας και οι επερχόμενες εκλογικές προκλήσεις θα μπορούσαν να τους ενώσουν ξανά.

Τα οφέλη: λιγότερη ρύπανση, περισσότερη εκπαίδευση και παραγωγικότητα

Στις προθέσεις της ισπανικής αριστεράς, οι 32 συμβατικές ώρες θα είχαν πρόσθετα οφέλη σε σύγκριση με τις 35 ώρες εργασίας της Γαλλίας. Πρώτον, θα βοηθήσουν στη μείωση της ρύπανσης και, ως εκ τούτου, στη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Δεύτερον, θα επιτρέψουν την επανεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού που θα μπορούσε να ενημερωθεί καλύτερα για τη χρήση νέων τεχνολογιών στον ελεύθερο χρόνο τους. Τρίτον, θα ανταποκρίνεται στην εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης στα πιο επαναλαμβανόμενα καθήκοντα χωρίς να καταστρέφει την αγοραστική δύναμη και συνεπώς την εσωτερική ζήτηση. Τέταρτον, μεγαλύτερη ευημερία και η καλύτερη οργάνωση της ζωής θα επέτρεπε αύξηση της ατομικής παραγωγικότητας που είναι το πραγματικό βάρος της εργασίας στην Ισπανία”.

Πειραματισμός

Το μέτρο που σκέφτεται η κυβέρνηση της Μαδρίτης περιορίζεται σε ένα τριετές πείραμα σε έναν μικρό αριθμό εταιρειών. Το υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες θα καλυφθεί κατά 100% το πρώτο έτος, 50% το δεύτερο και 33% το τρίτο. Σε αυτό το σημείο, η εταιρεία θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την πραγματική αύξηση της ατομικής παραγωγικότητας και την ευκολία των 32 ωρών την εβδομάδα στον προϋπολογισμό της.

Η Ισπανική Αντιπολίτευση

Η Ισπανική Αντιπολίτευση δεν ενθουσιάζεται καθόλου με την ιδέα. Ο πρόεδρος του τμήματος της Αραγονίας, Ρικάρντο Μουρ, φαίνεται ο πιο δύσκολος. “Είναι τρέλα – είπε -. Εν μέσω της χειρότερης κρίσης της Ισπανίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο, πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα, όχι λιγότερο. Διαφορετικά δεν θα βγούμε ποτέ από αυτό ».

Ποιος έχει ήδη ξεκινήσει: από τη Microsoft στο Unilever

Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που σκέφτεται την καθιέρωση των 4 ημέρων εργασίας την εβδομάδα. Παρόμοια πρότζεκτ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Στην Ιαπωνία, η Microsoft πειραματίστηκε με 32 ώρες το καλοκαίρι του 2019 με εξαιρετικά αποτελέσματα: η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 40% και η παραγωγή CO2( διοξειδίου του άνθρακα) μειώθηκε κατά 20%. Στη Νέα Ζηλανδία, η τοπική Unilever το δοκιμάζει για τους 80 υπαλλήλους της και το μονοετές τεστ θα τελειώσει τον Δεκέμβριο του 2021.

Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει να συζητήσει και να επεξεργαστεί την πρόταση έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές, περίπου 200 μεσαίες και μικρές εταιρείες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και, αν όλα εξελιχθούν ευνοϊκά για την επιχειρηματική παραγωγή και τους εργαζόμενους , η Ισπανία θα γίνει το μεγαλύτερο «εργαστήριο δοκιμών» στον κόσμο για την 4ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση. Ίσως το μέλλον να είναι αυτό, ίσως όμως και όχι.

Ο Γιάννης Καρούζος είναι Δικηγόρος– Εργατολόγος

Πηγή: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr