Γιάννης Καρούζος: Αζήμια απόλυση και αθώωση στη μετέπειτα ποινική δίκη- Υπό ποιες προϋποθέσεις θα καταβληθεί αποζημίωση απόλυσης;

Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση, για τον υπολογισμό της οποίας λαμβάνεται υπόψη ως προϋπηρεσία ο χρόνος από την πρόσληψη έως την προγενέστερη αζήμια απόλυση, και όχι ο μετέπειτα χρόνος έως την απαλλαγή.

NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: Αζήμια απόλυση και αθώωση στη μετέπειτα ποινική δίκη- Υπό ποιες προϋποθέσεις θα καταβληθεί αποζημίωση απόλυσης;

Σύμφωνα με το άρθρο 331 Κ.Α.Ε.Δ. «Ο εργοδότης δύναται να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς την τήρηση κάποιας προθεσμίας, εάν έχει υποβληθεί εναντίον του εργαζομένου μήνυση για αξιόποινη πράξη που διαπράχθηκε στην ενάσκηση της εργασίας του ή απαγγέλθηκε εναντίον του κατηγορία για αδίκημα εν γένει, το οποίο έχει χαρακτήρα τουλάχιστον πλημμελήματος. Αν ο εργαζόμενος απαλλαγεί με βούλευμα ή δικαστική απόφαση από τις ως άνω κατηγορίες, δικαιούται να ζητήσει την αποζημίωση του άρθρου 323

Από τα ως άνω καθίσταται σαφές ότι ο εργαζόμενος εάν τελικά απαλλαγεί από την υποβληθείσα εις βάρος του μήνυση, δικαιούται να ζητήσει να του καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, την οποία στερήθηκε κατά τον χρόνο της απόλυσης και της λύσης της εργασιακής σχέσης.

Έτσι, ο εργαζόμενος πρέπει να κοινοποιήσει το απαλλακτικό βούλευμα ή δικαστική απόφαση στον εργοδότη του, προκειμένου να τον ενημερώσει για την έκβαση της δικαστικής του υπόθεσης, και να ζητήσει να λάβει την δικαιούμενη αποζημίωση απόλυσης, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση που αυτή δεν του καταβληθεί εντός του ως άνω εύλογου χρονικού διαστήματος, η καταγγελία της σύμβασής του είναι άκυρη, όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση που δεν καταβάλλεται αποζημίωση απόλυσης (330 Κ.Α.Ε.Δ.). Η ακυρότητα της καταγγελίας μπορεί να αναγνωριστεί μόνο δικαστικά με την άσκηση αγωγής από μέρους του εργαζόμενου στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο, εντός αποκλειστικής τρίμηνης προθεσμίας. Η προθεσμία δε αυτή εκκινεί με την κοινοποίηση της απόφασης, η οποία είναι σε κάθε περίπτωση αναγκαία για την αναβίωση της εργασιακής σχέσης, ακόμα και αν ο εργοδότης έχει λάβει γνώση της απαλλακτικής απόφασης με άλλο τρόπο (π.χ. είχε παρασταθεί στο ποινικό δικαστήριο προς υπεράσπιση της κατηγορίας κ.ά.).

Καταληκτικά, με την κοινοποίηση της απόφασης ή του βουλεύματος που απαλλάσσει τον εργαζόμενο, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση, για τον υπολογισμό της οποίας λαμβάνεται υπόψη ως προϋπηρεσία ο χρόνος από την πρόσληψη έως την προγενέστερη αζήμια απόλυση, και όχι ο μετέπειτα χρόνος έως την απαλλαγή. Η καταβολή αυτής ισχυροποιεί αναδρομικά την γενόμενη καταγγελία. Σε διαφορετική περίπτωση, η άρνηση του εργοδότη να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης, έχει ως αποτέλεσμα την επιγενόμενη ακυρότητα της καταγγελίας και την έκτοτε οφειλή μισθών υπερημερίας.

*Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος-Εργατολόγος

**ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ