Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Καρούζος: Εργαζόμενοι – Τί ισχύει για τα self test και τα εμβόλια – Αναλυτικός οδηγός

Η υποβολή σε self test και η καταχώρηση αρνητικού αποτελέσματος είναι προϋποθέσεις προσέλευσης του εργαζόμενου στην επιχείρηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: Εργαζόμενοι – Τί ισχύει για τα self test και τα εμβόλια – Αναλυτικός οδηγός

ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΩ ΣΕ SELF TEST; Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, υποχρεούνται σε υποβολή self test μία φορά ανά εβδομάδα. Η υποβολή σε self test και η καταχώρηση αρνητικού αποτελέσματος είναι προϋποθέσεις προσέλευσης του εργαζόμενου στην επιχείρηση.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠΟ 24-5-2021 ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ SELF TEST; Το δικαίωμα να προμηθευτούν οι εργαζόμενοι δύο στον αριθμό δωρεάν self test από τα φαρμακεία έχουν από τις 24-5-2021. Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι το ένα, από αυτά, θα αφορά στην εβδομάδα 24 έως 30 Μαΐου και το άλλο την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ SELF TEST; Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test έως 24 ώρες πριν από την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, ειδικά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, από 24/05/2021 έως 30/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν από την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στην επιχείρηση. Έτσι για παράδειγμα, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει κανονικά στην επιχείρηση και να παρέχει τις υπηρεσίες του τη Δευτέρα στις 24-5-2021 χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ ανίχνευσης covid, το οποίο δύναται να το δηλώσει αργότερα, εντός της εβδομάδας και πάντως έως τις 30-05-2021.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΡΝΗΘΩ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΟΥ ΣΕ SELF TEST; ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΩ; Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να αρνηθεί την υποβολή του σε διαγνωστικό τεστ ανίχνευσης covid. Μάλιστα, αν μετά τις 30-05-2021, δεν έχει αναρτήσει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test στην κατάλληλη πλατφόρμα πριν την προσέλευσή του στην εργασία, δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στην επιχείρηση και ο εργοδότης θα του αποστερήσει το ημερομίσθιο. Μάλιστα, αν ο εργαζόμενος συνεχίζει επίμονα να μην συμμορφώνεται με την υποχρέωσή του υποβολής σε self test, μπορεί να νομίμως να του καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας του.

ΑΝ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ, ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ; Ο εργαζόμενος βαρύνεται με την υποχρέωση να τηρεί τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και με τη συνακόλουθη υποχρέωση ασφάλειας και προάσπισης των συμφερόντων της επιχείρησης. Έτσι σε αντίστοιχες περίπτωσης, που εργαζόμενος έπασχε από μεταδοτική νόσο, και δόλια απέκρυψε το γεγονός, παραλείποντας να ενημερώσει τον εργοδότη του, κρίθηκε από τα δικαστήρια της χώρας, ότι παραβιάζει τις παραπάνω παρεπόμενες εκ της συμβάσεως εργασίας του υποχρεώσεις, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να δικαιολογείται μέχρι και η απόλυσή του. Ενώ ο εργοδότης διατηρεί δικαίωμα να αξιώσει και την καταβολή αποζημίωσης για κάθε ζημία που υπέστη από την αντισυμβατική αυτή συμπεριφορά του εργαζόμενου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ SELF TEST ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ; Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Έπειτά μέσα σε 24 ώρες ο εργαζόμενος πρέπει να υποβληθεί σε επαναληπτικό τεστ. Μέχρι να του γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του δεύτερου διαγνωστικού τεστ, ο εργαζόμενος θα τεθεί σε άδεια καραντίνας. Συγκεκριμένα, θα παραμείνει σε περιορισμό στην οικεία του, και οι αποδοχές του θα καταβάλλονται κανονικά. Εφόσον το αποτέλεσμα του δεύτερου τεστ είναι αρνητικό, τότε προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αντιθέτως, αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση που αποτελεί και το νόμιμο δικαιολογητικό για να παραμείνει ο εργαζόμενος σε κατ’ οίκον καραντίνα, κατά την οποία μπορεί να τηλεργάζεται και οι αποδοχές του θα καταβάλλονται, χωρίς μείωση, από τον εργοδότη. Σε περίπτωση, που τα καθήκοντα του δεν μπορούν να ασκηθούν εξ αποστάσεως, τότε με τη φυσική του επιστροφή στην επιχείρηση θα εργάζεται μία ώρα παραπάνω κάθε ημέρα, χωρίς αποδοχές, μέχρι να συμπληρώσει το μισό του χρόνου της απουσίας του.

ΕΦΟΣΟΝ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΗΛΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ SELF TEST; Σε μία τέτοια περίπτωση, ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό τεστ, διότι δεν προσέρχεται με φυσική παρουσία στην επιχείρηση, παρά ασκεί τα καθήκοντά του εξ αποστάσεως. Ομοίως, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή ή σε νόμιμες άδειες, εξαιρούνται της υποχρέωσης υποβολής σε τεστ για την ανίχνευση covid.

ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙCOVID; Η ελληνική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας με το νόμο 4675/2020 προέβλεψε τη δυνατότητα έκδοσης απόφασης του Υπουργού Υγείας, περί υποχρεωτικού εμβολιασμού για την προστασία από μεταδοτική νόσο. Ειδικά, η έκδοση σχετικής απόφασης μπορεί να περιλαμβάνει και συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ή επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διάδοσης του ιού, ενώ σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αναφέρεται ανεξαιρέτως στο σύνολο του γενικού πληθυσμού. Μέχρι σήμερα, σχετική απόφαση δεν έχει εκδοθεί. Να επισημανθεί ότι το εμβόλιο αντι Covid, δεν έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για το έτος 2020-2021, που έχει νομίμως ήδη εκδοθεί και δημοσιευθεί, σε αντίθεση με άλλα, όπως πχ εκείνο της ιλαράς. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι νομοθετικά υποχρεωτικώς.

ΕΑΝ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ; Ο εμβολιασμός του εργαζόμενου δεν αποτελεί νόμιμη υποχρέωση του, αφού σχετική διάταξη που να το προβλέπει δεν υπάρχει. Επομένως, η άρνηση ενός εργαζόμενου να εμβολιαστεί δεν συνιστά παράνομη συμπεριφορά ικανή να επιφέρει μάλιστα και την απόλυσή του. Επιπλέον, η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζόμενου λόγω της άρνησής του να εμβολιαστεί είναι πιθανό να κριθεί ως παράνομη λόγω απαγορευμένης διάκρισης στο χώρο εργασίας είτε μεταξύ εμβολιασμένων και μη εργαζόμενων, είτε ακόμα επειδή η άρνηση του εμβολιασμού μπορεί να φανερώνει εν γένει ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όπως θρησκευτικές πεποιθήσεις του εργαζόμενου κ.α.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ; Ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας καταγγέλλοντας το γεγονός. Επιπλέον, νομιμοποιείται να επιδιώξει δικαστικά την ακύρωση της απόλυσής του, την καταβολή μισθών υπερημερίας, την επαναπρόσληψή του, καθώς και αποζημίωση για την προσβολή της προσωπικότητάς του.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΟΠΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΤΛ; Θα πρέπει να διακρίνουμε τις περιπτώσεις που ο εμβολιασμός καθίσταται ηθικά επιβεβλημένος κυρίως σε επαγγέλματα που υπηρετούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ασθενείς, ηλικιωμένους κ.τ.λ. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο εμβολιασμός του εργαζόμενου συνιστά παρεπόμενη εκ της συμβάσεως εργασίας υποχρέωση. Σε αυτή την περίπτωση, ο εργοδότης θα μπορούσε να μην καταβάλλει τις αποδοχές και να μην απασχολεί τον εργαζόμενο μέχρι να εμβολιαστεί, ή ακόμα και να τον μετακινήσει σε άλλη θέση εργασίας, αναθέτοντάς του καθήκοντα κατά την άσκηση των οποίων δεν θα έρχεται σε επαφή με το κοινό, ή να τροποποιήσει τον τρόπο παροχής εργασίας, επιλέγοντας την τηλεργασία. Μία τέτοια όμως ερμηνεία του εμβολιασμού, ως παρεπόμενης υποχρέωσης, οφείλει να γίνεται στενά, σε σχέση πάντα με τα καθήκοντα και την ειδικότητα του εργαζόμενου.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ