Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Γιάννης Καρούζος: Η απασχόληση προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: Η απασχόληση προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας

Του Γιάννη Καρούζου, Δικηγόρου-Εργατολόγου

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η σταδιακή άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργεί νέα δεδομένα στην απασχόληση και στις σχέσεις εργασίας.

Επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης του μέτρου του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας σε εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασία τους, κατόπιν ανάκλησης της αναστολής της σύμβασής τους από τον εργοδότη-επιχείρηση που είτε επαναλειτουργεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά. Ο εργοδότης υποχρεούται να ανακαλέσει οριστικά τουλάχιστον το 40% των αναστολών των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού του που ήταν σε αναστολή προκειμένου να δύναται να θέσει τους εν λόγω εργαζομένους στο σύστημα αυτής της απασχόλησης.

Επισημαίνεται ότι, οι μισθωτοί που επιστρέφουν από οριστική ανάκληση της αναστολής στις πληττόμενες επιχειρήσεις, μπορούν να εντάσσονται στο προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, αρκεί η αναστολή της σύμβασης να έχει διαρκέσει 15 ημέρες.

Η χρήση του μέτρου του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας, όπως νομοθετήθηκε με το αρ.9 της από 20/3/2020 ΠΝΠ, επιτρέπει στον εργοδότη να εφαρμόζει μονομερώς σύστημα εργασίας 2 εβδομάδων τον μήνα με μισό μισθό, εντάσσοντας σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης, τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Ο εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του. Σημειώνεται δε ότι, το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου.

Όπως διευκρινίστηκε με την τελευταία ΚΥΑ, για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους. Σε κάθε περίπτωση στον επίμαχο τρόπο οργάνωσης της εργασίας που γίνεται ανά εβδομάδα εντάσσεται τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει πως δεν επιτρέπεται να ενταχθεί μικρότερο ποσοστό, αλλά επιτρέπεται να ενταχθεί υψηλότερο ποσοστό, δηλαδή το 60%, ή 70% ή και το 100% του προσωπικού της επιχείρησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ανωτέρω, δίνεται η δυνατότητα σε έναν εργοδότη να μπορεί να ανακαλεί λίγες ημέρες πριν τη λήξη της αναστολής ή της παράτασής της, οριστικά τον εργαζόμενο πίσω σε ενεργή απασχόληση και να έχει έτσι το δικαίωμα να τον θέτει σε προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, μειώνοντας τις αποδοχές του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο νομοθέτης επέλεξε να εξαιρέσει την κατηγορία των εργαζομένων για τους οποίους ανακαλείται οριστικά η αναστολή, από την προστασία των 45 ημερών που ακολουθεί της αναστολής ή της παράτασης αυτής. Επομένως, το μέτρο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με δυο σημαντικές ρήτρες, που θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα πρέπει να προβλέπεται διάταξη εγγύησης ελάχιστου εισοδήματος και απαγόρευση εφαρμογής του μέτρου για εργαζόμενους που δουλεύουν ούτως ή άλλως με σύστημα μερικής απασχόλησης, δηλαδή 5ήμερο 4ωρο.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού του 50% σε σχέση με το προσωπικό που θα τεθεί στο ως άνω σύστημα, προκύπτει ζήτημα πως θα υπολογιστεί. Δηλαδή αν για τον προσδιορισμό του θα ληφθεί υπόψη και ο αριθμός των εργαζομένων που τελούσαν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ (ένθετο στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής), dikigorosergatologos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr