Από τον Ιούλιο και έπειτα, αναμένεται διεύρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής στο σύστημα Συν- εργασία για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, ακτοπλοΐας κ.α.. Αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, η ανακοίνωση μέτρων στήριξης των υπαλλήλων τουρισμού, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Κατά πάσα πιθανότητα, οι εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορέσουν να τεθούν σε αναστολή έως τον μήνα Ιούνιο και έπειτα, να τεθούν στο πρόγραμμα Συν – εργασία, το οποίο θα επεκταθεί έως και τις 30-9-2021.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η αναστολή της σύμβασης εργασίας, επιφέρει και απαγόρευση απολύσεων, όπου εκείνη υιοθετείται, με τις εξής διαφοροποιήσεις μεταξύ πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων. Ειδικά, στις κλειστές επιχειρήσεις, η απαγόρευση απολύσεων ισχύει μόνο για το χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι με την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την άρση της απαγόρευσης λειτουργίας, η επιχείρηση μπορεί νομίμως να προβεί σε απολύσεις του προσωπικού της. Αντιθέτως, στις πληττόμενες επιχειρήσεις, η απαγόρευση απολύσεων κατά τη διάρκεια της αναστολής, ισχύει για όλο το προσωπικό, και συνοδεύεται με την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τους ίδιους εργαζόμενους για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής.
Στην περίπτωση, που η αναστολή υιοθετήθηκε ως μέτρο για συνεχόμενους διαδοχικούς μήνες, πχ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, η υποχρέωση διατήρησης των ίδιων εργαζομένων δεν ισχύει για τρείς συνεχόμενους μήνες, δηλαδή για τους Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο. Αντιθέτως, για τον υπολογισμό των ημερών της ισόχρονης προστασίας μετά την αναστολή, θα λαμβάνεται υπόψη και θα υπολογίζεται ο τελευταίος μήνας της αναστολής.
Ακόμα, αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα στήριξης αφενός για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα ενισχυθούν για έναν επιπλέον μήνα, λαμβάνοντας κρατική αποζημίωση, αφετέρου για τους συναυλιακούς χώρους, σινεμά και επιχειρήσεις θεάτρου.
Αλλαγές ακόμα, αναμένεται στο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας, προκειμένου οι προϋποθέσεις υπαγωγής του να είναι ευνοϊκότερες, με στόχο την καλύτερη απορρόφηση και εφαρμογή του στην αγορά εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς θα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών- εργαζομένων), για έξι (6) μήνες, σε επιχειρήσεις -εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι εξαντλήσεως και κάλυψης των θέσεων εργασίας. Έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 νέες προσλήψεις με την εφαρμογή του ως άνω προγράμματος.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές, ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας, είναι η ενδυνάμωση και η επιδότησης της εργασίας στην «επόμενη ημέρα», από το άνοιγμα και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και η σταδιακή άρση των μέτρων, που έως σήμερα επιδοτούσαν την αποχή και το «πάγωμα» της εργασιακής σχέσης.
Ο Γιαννης Καρούζος είναι Δικηγόρος-Εργατολόγος
Πηγή: dikigorosergatologos.gr