Γιάννης Καρούζος: Η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τι σημαίνει στην πράξη
Του Γιάννη Καρούζου, Δικηγόρου-Εργατολόγου
Υπεγράφη από τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας του 2020, με την οποία κατ’ ουσία επεκτείνεται η ισχύς της εθνικής συλλογικής σύμβασης του έτους 2018, μέχρι τις 31.12.2020. Να σημειωθεί ότι, η ισχύς της ΕΓΣΣΕ του 2018 έχει ήδη επεκταθεί με την ΕΓΣΣΕ του 2019, έως τις 31.12.2019.
Με την νέα συλλογική σύμβαση επαναπροσδιορίστηκαν οι βασικοί στόχοι των δύο πλευρών, ενώ παράλληλα προβλέφθηκε ρητά ότι όλοι οι θεσμικοί όροι που έχουν θεσπιστεί με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και διαιτητικές αποφάσεις, εξακολουθούν να ισχύουν.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, τα συμβαλλόμενα μέρη ανέλαβαν την υποχρέωση για τη συνέχιση των κοινών δράσεων με σκοπό τη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης, με στόχο την προώθηση της ασφάλειας των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ανάγκη για λήψη ενός πρόσθετου εισοδήματος κατά την συνταξιοδότηση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΓΣΕΕ του 2018 τα συμβαλλόμενα μέρη είχαν αναλάβει τη δέσμευση για υποβολή κοινού αιτήματος προς την Κυβέρνηση για ενεργοποίηση του Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης που προέβλεπε η ΔΣΕ 144, καθώς και για την ανάληψη κοινών έργων για θέματα όπως το μέλλον της εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Στο επίκεντρο βέβαια, των συζητήσεων, τίθεται για ακόμη μία φορά το επίδομα γάμου. Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα γάμου περιλήφθηκε στην ΕΓΣΣΕ του έτους 2013. Όλες οι μετέπειτα εθνικές συλλογικές συμβάσεις, όπως και η ΕΓΣΣΕ του 2020 επαναλαμβάνουν ως όρο τη διατήρηση των θεσμικών όρων προηγούμενων ΕΓΣΣΕ.
Διχογνωμία βέβαια υφίσταται σχετική με τη φύση του επιδόματος γάμου. Η ΓΣΕΕ έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο, μέσω της οποίας επεξηγεί γιατί το επίδομα γάμου θεωρείται θεσμικός όρος και συνεπώς, η καταβολή του είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζομένους. Αντιθέτως, η πλευρά των εργοδοτών υποστηρίζει ότι πρόκειται για οικονομικό όρο και συνεπώς δεσμεύει μόνο τους εργοδότες, οι οποίοι είναι μέλη των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ήτοι των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες συμβλήθηκαν κατά την κατάρτιση της ΕΓΣΣΕ.
Πηγή: dikigorosergatologos.gr
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr