Γιάννης Καρούζος: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν έως και 3 συντάξεις το χρόνο – Τι συμβαίνει με τα μέλη δ.σ. εταιρειών

Συνηθισμένες στην Ελλάδα οι περιπτώσεις ασφαλισμένων να εγκλωβίζονται σε ψευδεπίγραφα ή καμία φορά αληθινά διοικητικά συμβούλια που η εταιρεία έχει τελικά άδοξο τέλος.

NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν έως και 3 συντάξεις το χρόνο – Τι συμβαίνει με τα μέλη δ.σ. εταιρειών

Έως και τρεις συντάξεις το χρόνο κινδυνεύουν να χάσουν οι συνταξιούχοι που είναι μέλη εταιρειών και δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τον απαιτούμενο πόρο υπέρ του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι συνταξιούχοι μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο των Ανώνυμων Εταιρειών που λαμβάνουν αμοιβή, ή εμφανίζονται σε ενεργή ατομική επιχείρηση ή είναι διαχειριστές σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία οφείλουν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σε μηνιαία βάση.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων, οι οποίοι είναι μέλη σε ΔΣ εταιρειών «φαντασμάτων» που δυστυχώς παραμένουν ενεργές μόνο στα χαρτιά, έχοντας χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία χιλιάδων ευρώ.

Είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα οι περιπτώσεις ασφαλισμένων να εγκλωβίζονται σε ψευδεπίγραφα ή καμία φορά αληθινά διοικητικά συμβούλια που η εταιρεία έχει τελικά άδοξο τέλος. Αυτοί οι εργαζόμενοι όταν προχωρούν σε συνταξιοδότηση είναι άδικο στις περισσότερες να αναστέλλεται η σύνταξη τους επειδή έχουν ταυτοποιηθεί και εκκρεμούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές, εξαιτίας της συμμετοχής τους ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος των εγκλωβισμένων αυτών εργαζομενων- συνταξιούχων, προκειμένου να μην χάσουν το δικαίωμα τους στη λήψη της σύνταξης τους και να εξακολουθήσουν να την λαμβάνουν κανονικά.

Οι διαδικασίες εκκαθάρισης με το ΓΕΜΗ είναι εξαιρετικά συνθέτες και γραφειοκρατικές ως προς αυτό το ζήτημα, καθώς απαιτείται γενική συνέλευση που όμως ο «φαντομάς» εργοδότης δεν μπορεί ή αρνείται να συγκαλέσει.

Τι προβλέπει ο Νόμος

Μετά την εφαρμογή του ν. 5078/23 και ειδικότερα του άρθρου 114, οι εργαζόμενοι- συνταξιούχοι, ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2024, λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον e-ΕΦΚΑ (χωρίς πλέον να αποδίδουν το 30% της σύνταξής τους υπέρ του Φορέα όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου).

Ειδικά για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) συνταξιούχους, ο παραπάνω νόμος θέτει δυο ρητές προϋποθέσεις:

  1. Να δηλώσουν ότι εργάζονται και
  2. Να καταβάλουν, ως εργαζόμενοι πλέον, τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και τον αντίστοιχο πόρουπέρ του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) έχουν την υποχρέωση καταβολής προσαυξημένης κατά 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης. Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, αν οι εισφορές μαζί με τον ειδικό πόρο καταστούν ληξιπρόθεσμες και δεν πληρωθούν, τότε μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ και η όποια οφειλή θα παρακρατείται από όλη τη σύνταξη, ούτε καν με δόσεις. Όπως αναφέρει το άρθρο 114 του νόμου 5078/2023, “σε περίπτωση μη καταβολής των προβλεπομένων ασφαλιστικών εισφορών και πόρου υπέρ ΕΦΚΑ για διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, οι οφειλές παρακρατούνται από το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων”.

* Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος-Εργατολόγος

** Πηγή: dikigorosergatologos.gr

*** Πρωτοδημοσιεύθηκε στο mononews.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr