Γιάννης Καρούζος: Συμφέρει το ενιαίο μισθολόγιο τον συνταξιούχο που συνεχίζει να εργάζεται;

Σύμφωνα με νέα διάταξη «Ειδικά οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που υπάγονται στον παρόντα και συνεχίζουν να απασχολούνται μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησής τους, διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης».

NEWSROOM
Γιάννης Καρούζος: Συμφέρει το ενιαίο μισθολόγιο τον συνταξιούχο που συνεχίζει να εργάζεται;

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρά τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, επιθυμούν να συνεχίσουν την απασχόλησή τους. Άλλωστε, με τον πρόσφατο ν. 5078/2023 αναμορφώθηκε το σχετικό θεσμικό πλαίσιο επιτρέποντας στα εν λόγω πρόσωπα να εργάζονται λαμβάνοντας το σύνολο της σύνταξής τους, πλην ορισμένων περιπτώσεων. Σταχυολογώντας τις ρυθμίσεις αυτές, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι υποχρεούνται να δηλώσουν την έναρξη απασχόλησης τους στον Φορέα, πριν αναλάβουν την υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, διαφορετικά επιβάλλεται χρηματική κύρωση στους ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επίσης, σημειώνουμε ότι προβλέφθηκε η δυνατότητα προσαύξησης της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης και χορήγηση, κατόπιν αιτήσεως του συνταξιούχου, συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, με την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση συνταξιούχου. Τέλος, θεσπίστηκε πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ ως εισφορά που βαρύνει τους ασφαλισμένους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ωστόσο, παρά το εν λόγω ευεργετικό νομοθέτημα, μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα σημαντικό εμπόδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω εργαζόμενοι, υπάγονται στις ρυθμίσεις του «ενιαίου μισθολογίου», του ν. 4354/2015. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, προβλεπόταν (σύμφωνα με το άρθρο 11 αυτού, με εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών και σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου) ότι για να αναγνωριστεί σε έναν εργαζόμενο η προϋπηρεσία του και έτσι να ενταχθεί σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η προϋπηρεσία αυτή να μην έχει αναγνωρισθεί για την πορισμό οποιασδήποτε άλλης οικονομικής παροχής, όπως η σύνταξη. Το αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων ήταν ότι ένα πρόσωπο που έλαβε σύνταξη και άρα «αξιοποίησε» ήδη την προϋπηρεσία του για τον υπολογισμό της, να θεωρείται πλέον, ως προς την μισθολογική του κλίμακα, σαν εργαζόμενος χωρίς προϋπηρεσία και άρα να εμπίπτει στο χαμηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, του πρωτοδιοριζόμενου, για την περίπτωση που συνέχισε, ως δικαιούται, να εργάζεται.

Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή μεταβλήθηκε τους τελευταίους μήνες, ειδικά για τους απασχολούμενος με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν και σχετικής αναφοράς του Συνηγόρου του Πολίτη προς τον Υπουργό Οικονομικών, προστέθηκε με νέο νόμο (άρθρο 64§1 του ν. 5113/2024) η παράγραφος 5 στο άρθρο 11 του σχετικού ν. 4354/2015. Σύμφωνα με τη νέα αυτή διάταξη «Ειδικά οι υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που υπάγονται στον παρόντα και συνεχίζουν να απασχολούνται μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησής τους, διατηρούν το μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης και δεν εξελίσσονται μισθολογικά σε ανώτερο κλιμάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης».

Η εν λόγω νεοπαγής ρύθμιση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, διορθώνοντας μία προφανή αδικία και ενθαρρύνοντας, παράλληλα, έμπειρους και παραγωγικούς εργαζόμενους να συνεχίσουν την προσφορά τους προς το δημόσιο καλό.

*Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος-Εργατολόγοσ

*ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr