Η προστασία της θέσης εργασίας του φαντάρου
Εφόσον ο εργαζόμενος που υπηρέτησε στο Στρατό ασκήσει το δικαίωμά του για αναβίωση της εργασιακής του σχέσης, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλάβει τον αποστρατευθέντα εργαζόμενο και να τον απασχολήσει στην ίδια ή ανάλογη θέση που κατείχε πριν από τη στράτευση και με τους ίδιους όρους τουλάχιστον επί ένα (1) χρόνο.

Η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε υποχρεωτική. Δεδομένης δε αφενός της υποχρεωτικότητας της στράτευσης, αλλά και της διάρκειάς της, η οποία πλέον ανέρχεται στους 12 μήνες, δύο είναι τα κύρια ερωτήματα που συχνά εγείρονται στην πράξη από εκείνους που καλούνται να υπηρετήσουν στο Στρατό: α) εάν χάνουν τη θέση εργασίας τους, την οποία κατείχαν μέχρι την κατάταξή τους και β) εάν έχουν δικαίωμα να εργαστούν όσο εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
Κατά τον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, «η πρόσκληση υπό τα όπλα κάθε ιδιωτικού υπαλλήλου που υπηρετεί περισσότερο από έξι μήνες σε οποιοδήποτε γραφείο, κατάστημα ή επιχείρηση δεν αποτελεί λόγο διάλυσης της σύμβασης εργασίας του, με οποιονδήποτε τρόπο και αν καταρτίσθηκε αυτή». Με άλλα λόγια, κατά το χρόνο στράτευσης του μισθωτού, αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας και επαναφέρεται σε ισχύ με την αποστράτευση.
Η στράτευση του εργαζόμενου δηλαδή δεν αποτελεί λόγο λύσης της σύμβασης εργασίας του, με οποιονδήποτε τρόπο και αν έχει συναφθεί. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι ο εργαζόμενος που στρατολογείται να είχε συμπληρώσει προηγουμένως τουλάχιστον έξι (6) μήνες προϋπηρεσίας στον εργοδότη του.
Η προστασία του στρατευόμενου μισθωτού αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της στρατιωτικής διαταγής. Επομένως, αν καταγγελθεί η σύμβαση του μισθωτού πριν την κατάταξη του αλλά μετά την χρονολογία της πρόσκλησης του υπό τα όπλα, η καταγγελία είναι άκυρη έστω και αν ο εργοδότης αγνοούσε την πρόσκληση, χωρίς όμως η ακυρότητα αυτή να επιφέρει για τον εργοδότη τις συνέπειες της υπερημερίας, η οποία αναβιώνει με την αποστράτευση.
Στη συνέχεια, ο υπάλληλος που επιθυμεί με την αποστράτευσή του να συνεχίσει να παρέχει την εργασία του, όπως πριν την στράτευσή του, πρέπει, εντός μηνός από την απόλυσή του από τον στρατό, να δηλώσει (προφορικά ή γραπτά) προς τον εργοδότη ή τον αντιπρόσωπό του αν προτίθεται να επανέλθει στην εργασία του, και εντός 15 ημερών να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως γι’ ανάληψη εργασίας. Αν η μηνιαία προθεσμία παρέλθει άπρακτη, ο υπάλληλος εκπίπτει του ως άνω ευεργετήματος και μπορεί να απολυθεί νόμιμα από την επιχείρηση.
Εφόσον ο εργαζόμενος που υπηρέτησε στο Στρατό ασκήσει το παραπάνω δικαίωμά του για αναβίωση της εργασιακής του σχέσης, τότε ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλάβει τον αποστρατευθέντα εργαζόμενο και να τον απασχολήσει στην ίδια ή ανάλογη θέση που κατείχε πριν από τη στράτευση και με τους ίδιους όρους τουλάχιστον επί ένα (1) χρόνο. Σημειώνεται ότι ο χρόνος στράτευσης θεωρείται χρόνος πραγματικής εργασίας ως προς όλες τις νόμιμες συνέπειες (άδειες, επιδόματα, συνυπολογισμός στην αποζημίωση απόλυσης). Η μόνη περίπτωση απόλυσης του μισθωτού κατά το ένα αυτό έτος, κατά το οποίο υποχρεούται ο εργοδότης να διασφαλίσει τη θέση του επανελθόντος μισθωτού είναι να συντρέχει δικαιολογημένη αιτία. Για την απόλυσή του κατά το διάστημα αυτό απαιτείται άδεια Ειδικής Επιτροπής και δικαιολογημένη αιτία. Αν όμως η απόλυση λάβει χώρα χωρίς άδεια της Επιτροπής, το κύρος της καταγγελίας δεν θίγεται, εφόσον καταβληθεί και η επιπλέον ειδική αποζημίωση ίση με τις αποδοχές έξι (6) μηνών, η οποία πρόσθετη αποζημίωση δεν θα οφειλόταν αν η απόλυση γινόταν με την άδεια της Επιτροπής.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα των έφεδρων αξιωματικών και των οπλιτών να συνάπτουν σύμβαση εργασίας παράλληλα με τη θητεία τους, σύμφωνα με το άρθρο 25 παρ. 6 του Στρατιωτικού Κανονισμού προβλέπεται ότι «μπορούν κατά τον εκτός υπηρεσίας χρόνο να ασκούν το επάγγελμα τους». Μόνον στα Ανώτατα Στελέχη του Ελληνικού Στρατού απαγορεύεται η παράλληλη άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Ως εκ τούτου, ουδένα κώλυμα προκύπτει όσον αφορά στην πρόσληψη ενός στρατευμένου ως μισθωτού κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, αλλά κατά τον εκτός υπηρεσίας χρόνο. Δεν μπορούν δηλαδή να συμπίπτουν οι ώρες υπηρεσίας του στον στρατό με τις ώρες απασχόλησής του ως μισθωτού. Συνήθως πάντως ζητείται σχετική άδεια από τη Διοίκηση του Στρατού.
ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κωνσταντίνος Γώγος: Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών Σουζάνα Κλημεντίδη: Εκλογικές ενστάσεις: Υποχρεωτική η εξέταση των αμφισβητούμενων ψηφοδελτίων – Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε Τουρισμό και Εστίαση Γιάννης Καρούζος: Η συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων του εργαζόμενουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr