Κατερίνα Φραγκάκη: Ποιοι θα λαμβάνουν αμοιβή από το Δημόσιο για πληροφορίες που δίνουν για τις κληρονομιές που ανήκουν στο Δημόσιο
Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Με τη Υ.Α 10756 ΕΞ 2020 του Υφυπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 349/07-02-2020) καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή αμοιβής σε πρόσωπα που καταδεικνύουν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο δημόσιο.
Σύμφωνα με τη διάταξη κάθε πρόσωπο που γνωρίζει στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, οφείλει να το δηλώσει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Σχολάζουσα κληρονομιά κινητής και ακίνητης περιουσίας, είναι όταν ο κληρονόμος της είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχτηκε την κληρονομία του προσώπου που απεβίωσε. Επομένως, σχολάζουσα κληρονομία είναι αυτή που βρίσκεται σε αναμονή μέχρις ότου βρεθεί ο κληρονόμος. Όταν δεν βρίσκεται κληρονόμος σε εύλογο χρονικό διάστημα ή όσοι βρίσκονται αποποιούνται την κληρονομία, το Δικαστήριο βεβαιώνει ότι κληρονόμος είναι το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τη διάταξη η αμοιβή για την παροχή αυτών των πληροφοριών θα φθάνει έως και το 10% της κληρονομιάς. Η διάταξη αυτή αφορά φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που δίνουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες αλλά δεν αφορά όσους έχουν νομική υποχρέωση να το πράξουν.
Δικαστικοί Γραμματείς, Συμβολαιογράφοι, Προξένοι, Πιστωτικών Ιδρυμάτων και άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα προσώπων που γνωρίζουν στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με περιουσίες του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών, οφείλουν να το δηλώσουν χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στη Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι πληροφορίες που περιέρχονται σε υπηρεσίες του δημοσίου ή νομικά πρόσωπα του δημόσιου τομέα για την ύπαρξη κληρονομίας χωρίς εμφανή κληρονόμο διαβιβάζονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της τελευταίας κατοικίας του κληρονομουμένου, η οποία προβαίνει σε εξακρίβωση των στοιχείων της κληρονομίας, πιθανολογεί την ύπαρξη ή μη κληρονόμων και ενημερώνει για τις ενέργειές της το Υπουργείο Οικονομικών. Ιδιαίτερη υποχρέωση ενημέρωσης έχει η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) του κληρονομουμένου, εφόσον παρέλθει εξάμηνο από τον θάνατό του, χωρίς να εμφανιστούν οι κληρονόμοι του, προκειμένου να διοριστεί κηδεμόνας ή να βεβαιωθεί το κληρονομικό δικαίωμα του Δημοσίου.
Όταν δημοσιεύεται διαθήκη ή κατατίθεται δημοσιευθείσα στο εξωτερικό διαθήκη που περιέχει διάταξη υπέρ κοινωφελούς σκοπού ή υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ Ν.Π.Δ.Δ., ο Γραμματέας του δικαστηρίου και η προξενική αρχή της δημοσίευσης ή κατάθεσης και ο Γραμματέας του Πρωτοδικείου Αθηνών, στον οποίο περιέρχεται τέτοια διαθήκη, έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν αντίγραφο των πρακτικών δημοσιεύσεως της διαθήκης στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
Επίσης οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της έδρας τους αντίγραφα των πράξεων απογραφής κληρονομιάς και αντίγραφα των δωρεών που συντάσσουν, όταν αυτά περιέχουν διατάξεις υπέρ κοινωφελών σκοπών, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
Πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρίες και κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο με τα οποία συμφώνησε πρόσωπο που αποβίωσε να καταβάλουν χρηματικό ποσό ή να παραδώσουν άλλο περιουσιακό στοιχείο υπέρ κοινωφελούς σκοπού στον κληρονόμο του, το Δημόσιο ή άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υποχρεούνται, αμέσως μόλις λάβουν γνώση του επελθόντος θανάτου, να ενημερώσουν σχετικά την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Σύμφωνα λοιπόν με την νέα διάταξη το Δημόσιο θα αμείβει όσους γνωρίζουν και δώσουν στοιχεία για περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες κλπ, τα οποία θα έπρεπε να έχει κληρονομήσει το ίδιο αλλά είτε βρίσκονται στα χέρια τρίτων είτε παραμένουν στα αζήτητα. Η διάταξη αυτή βέβαια δεν αφορά όσους έχουν νομική υποχρέωση να το πράξουν.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr