Κατερίνα Φραγκάκη: Πως δεν θα γίνονται οι πλειστηριασμοί έως τις 31/5/2021 και τι αλλάζει με τον Νέο Πτωχευτικό για όσους χρωστούν;

Σύμφωνα με τον Νόμο Κατσέλη με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης προσδιορίζεται η ημέρα επικύρωσης, κατά την οποία είτε επικυρώνεται ο ενδεχόμενος προδικαστικός συμβιβασμός από τον Ειρηνοδίκη, είτε συζητείται το ενδεχόμενο αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής και τη λήψη προληπτικών μέτρων

NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Πως δεν θα γίνονται οι πλειστηριασμοί έως τις 31/5/2021 και τι αλλάζει με τον Νέο Πτωχευτικό για όσους χρωστούν;

Με το άρθρο 83 του Ν. 4764/2020 μετατέθηκε η έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού Νόμου (Ν. 4738/2020) στις 1/6/2021, ενώ συνεχίζει να ισχύει ο Ν. Κατσέλη έως τότε, με αποτέλεσμα να μπορούν να κατατεθούν νέες αιτήσεις του Νόμου και να μην πραγματοποιηθούν όσοι πλειστηριασμοί έχουν οριστεί έως τις 31/5/2021.

Ειδικότερα έως τις 31/5/2021 δίδεται η δυνατότητα για κατάθεση νέων αιτήσεων του Νόμου Κατσέλη. Από την 1η Ιουνίου 2021 παύει πλέον η δυνατότητα υποβολής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3869/2010 (Α’ 130) και ξεκινά η ισχύς του Ν. 4738/2020.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο Κατσέλη με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης προσδιορίζεται η ημέρα επικύρωσης, κατά την οποία είτε επικυρώνεται ο ενδεχόμενος προδικαστικός συμβιβασμός από τον Ειρηνοδίκη, είτε συζητείται το ενδεχόμενο αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής και τη λήψη προληπτικών μέτρων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 781 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Έως τότε απαγορεύεται η λήψη καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη όσον αφορά τις απαιτήσεις των πιστωτών που έχουν περιληφθεί στην αίτηση του και η μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του.

Ως εκ τούτου, αφού βεβαίως πραγματοποιηθεί ο έλεγχος από την γραμματεία του δικαστηρίου και πράγματι ο αιτών έχει τις σχετικές προϋποθέσεις, κατατίθεται η αίτηση και ο πλειστηριασμός ή η κατάσχεση, δεν πραγματοποιούνται. Βεβαίως η προστασία αυτή είναι βραχυπρόθεσμη και ισχύει μέχρι το ανωτέρω αναφερόμενο χρονικό σημείο.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνο για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019 ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τη ρευστοποίηση, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 9 του Ν. 3869/2010.

Ο οφειλέτης μπορούσε να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο.

Από την 1η Ιουνίου 2021 αλλάζει πλέον όλο το καθεστώς.

Οι διαδικασίες που εισάγονται με Νόμο 4738/2020 είναι εναρμονισμένες με τις διατάξεις της Οδηγίας 1023/2019 «περί πλαισίου για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών, καθώς και περί μέτρων βελτίωσης των διαδικασιών αυτών, και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 (Οδηγία για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα)» .

Δίδεται η δυνατότητα σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να απαλλαγούν από χρέη εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης εκτός αν ελέγχονται για δόλιες ενέργειες ή αρνούνται να συνεργαστούν με τα όργανα της πτώχευσης. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα που πτωχεύουν εισφέρουν στη πτωχευτική περιουσία στοιχεία σημαντικής αξίας, όπως λ.χ. την κύρια κατοικία τους, η απαλλαγή επέρχεται ταχύτερα, μετά την πάροδο ενός έτους από την κήρυξη της πτώχευσης.

Οι οφειλέτες από 1/6/2021 θα έχουν τις εξής λύσεις:

A. Ρύθμιση οφειλών: Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους: προς δημόσιο (ΑΑΔΕ), ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ), τράπεζες και διαχειριστές δανείων (funds, servicers). Η ρύθμιση είναι μακροχρόνια, σε έως 240 δόσεις για το δημόσιο. Εφόσον ο οφειλέτης αποτελεί ευάλωτο νοικοκυριό, τότε το κράτος επιδοτεί τα δάνεια με εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία του.

B. Πτώχευση: Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απαλλαγούν από όλες τις οφειλές τους, έναντι όλων των πιστωτών τους, εφόσον δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια ρύθμιση οφειλών. Ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση πτώχευσης στο δικαστήριο, με σκοπό να λάβει την απαλλαγή οφειλών.

Η απαλλαγή οφειλών θα επέρχεται:

α) σε 1 έτος μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης, στην περίπτωση που ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία την οποία και θα απολέσει κατά την πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση ο οφειλέτης καλείται να πληρώνει στους πιστωτές για 1 έτος το ποσό των εισοδημάτων του που υπερβαίνει το 5-πλάσιο των εύλογων δαπανών διαβίωσης. ή β) σε 3 έτη μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης, στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν διαθέτει περιουσία ή διαθέτει περιουσία μικρής αξίας την οποία και θα απολέσει κατά την πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση ο οφειλέτης καλείται να πληρώνει στους πιστωτές για 3 έτη το ποσό των εισοδημάτων του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Η Κατερίνα Θ. Φραγκάκη είναι δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr