Μαρία Παππά: Από πότε εφαρμόζεται η πειθαρχική απόφαση στον δημόσιο υπάλληλο και ποια η ευθύνη εκείνου που δεν την εφαρμόζει;
Η εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης γίνεται από την υπηρεσία προσωπικού του οικείου φορέα. Επομένως, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας αυτής έχει το βάρος της ευθύνης για την εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης που είναι ή κατέστη εκτελεστή.

Με το άρ. 144 του Υπαλληλικού Κώδικα ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης ανεξάρτητα από το όργανο που την εκδίδει, αν δηλαδή αυτό είναι ατομικό ή συλλογικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτέλεση της τελεσίδικης πειθαρχικής απόφασης αποτελεί υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων. Σε διαφορετική περίπτωση, η μη εκτέλεσή της αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα των αρμόδιων υπηρεσιακών οργάνων και ενδεχομένως και ποινικό αδίκημα, αυτό της παράβασης καθήκοντος.
Από πότε όμως ενεργοποιείται η υποχρέωση εκτέλεσης της πειθαρχικής απόφασης; Η υποχρέωση αυτή συντείνει με την τελεσιδικία της πειθαρχικής απόφασης. Αναλυτικότερα, τελεσίδικη είναι η οριστική πειθαρχική απόφαση κατά της οποίας δεν προβλέπεται άσκηση ένστασης ή προσφυγής. Αν προβλέπεται άσκηση ένστασης ή προσφυγής, η πειθαρχική απόφαση καθίσταται τελεσίδικη αν παρέλθει η προβλεπόμενη προθεσμία ένστασης ή προσφυγής χωρίς να ασκηθεί ένσταση ή προσφυγή αντίστοιχα.
Αν ωστόσο ασκηθεί ένσταση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αυτή αναστέλλει την εκδίκαση της πειθαρχικής απόφασης, αυτή δεν μπορεί να εκτελεσθεί και η υπηρεσία θα αναμένει την έκδοση της απόφασης επί της ένστασης, εκτός και αν το πειθαρχικό συμβούλιο αποφασίσει την άμεση εκτέλεση της απόφασης για λόγους που ανάγονται στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Αν η πειθαρχική απόφαση υπόκειται σε προσφυγή στο διοικητικό εφετείο, τόσο η προθεσμία άσκησής της όσο και η άσκησή της δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης και επομένως αυτή εκτελείται. Προβλέπεται όμως η δυνατότητα, κατ’ αίτηση του προσφεύγοντος, να χορηγηθεί από το διοικητικό εφετείο αναστολή εκτέλεσης της πειθαρχικής απόφασης και ως εκ τούτου η υπηρεσία δεν θα μπορεί να προβεί σε εκτέλεσή της και θα αναμένει απόφαση του Δικαστηρίου. Στην περίπτωση όμως που το διοικητικό εφετείο δεν εκδικάσει την υπόθεση εντός χρονικού διαστήματος 8 μηνών από τότε που χορήγησε την αναστολή, αυτή παύει να ισχύει και η απόφαση καθίσταται εκτελεστή.
Η εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης γίνεται από την υπηρεσία προσωπικού του οικείου φορέα. Επομένως, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας αυτής έχει το βάρος της ευθύνης για την εκτέλεση της πειθαρχικής απόφασης που είναι ή κατέστη εκτελεστή.
Εστιάζοντας τώρα σε ειδικότερη περιπτωσιολογία, αν ο υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης ασκήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αυτό την απορρίψει, η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ.. Ακολούθως, ο υπάλληλος στον οποίο επιβάλλεται η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης, απέχει από κάθε υπηρεσία. Με άλλες λέξεις παύει να ασκεί τα καθήκοντά του, κύρια ή παρεπόμενα. Δεδομένου όμως, ότι η υπαλληλική σχέση παραμένει ενεργή, εξυπακούεται ότι ο υπάλληλος κατά τη διάρκεια της προσωρινής παύσης εξακολουθεί να υπόκειται στους περιορισμούς του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως παραδείγματος χάριν την απαγόρευση άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή χωρίς άδεια της υπηρεσίας.
Επιπρόσθετα, στον υπάλληλο στον οποίο επιβάλλεται η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού, αυτός δεν κρίνεται για προαγωγή πριν περάσει από την ημερομηνία εκτέλεσης της πειθαρχικής απόφασης χρονικό διάστημα ίσο με τον χρόνο που απαιτείται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό εκείνου στον οποίο υποβιβάσθηκε. Εν συνεχεία, στον υπάλληλο που η πειθαρχική απόφαση επιβάλλει πειθαρχική ποινή προστίμου αποδοχών ή χρηματικό ποσό ως διοικητική κύρωση, αυτή εκτελείται από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας που εντέλλεται την πληρωμή των αποδοχών του υπαλλήλου, στον οποίο και θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αρμοδίως η σχετική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου. Αν η υπαλληλική σχέση λυθεί, το πρόστιμο και η χρηματική διοικητική κύρωση εισπράττονται αποκλειστικά από τον υπάλληλο που τιμωρήθηκε και όχι από τους κληρονόμους του.
Δεν γίνεται να παραβλεφθεί όμως μεταξύ άλλων και η ανθρωποκεντρική διάθεση της Διοίκησης, η οποία ενυλώνοντας την ευαισθησία της για την ηθική αποκατάσταση του υπαλλήλου του διώχθηκε πειθαρχικώς αλλά αθωώθηκε αμετάκλητα, υποχρεούται να αναρτήσει στο διαδίκτυο περίληψη της αμετάκλητης αθωωτικής πειθαρχικής απόφασης ή να τη δημοσιοποιήσει με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.
* Μαρία Παππά, Δικηγόρος, Υπ. Δρ. Νομικής Δ.Π.Θ. Συνεργάτης της Δικηγορικής Εταιρείας «Καρούζος Γιάννης & Συνεργάτες»
*ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr