Μαριάννα Καρούζου: Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σε υπαλλήλους που παρέχουν ερευνητικό και διδακτικό έργο
Σε περίπτωση που από τα προσκομιζόμενα από τον υπάλληλο έγγραφα προκύπτει ότι το διδακτικό ή ερευνητικό έργο εκτελείται ή μπορεί κατά απαίτηση του φορέα να ζητηθεί να εκτελεσθεί εντός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων, τότε απαιτείται προηγούμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σύμφωνα με τη διαδικασία και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα.
Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Υπαλληλικού Κώδικα, ο υπάλληλος δύναται να ζητήσει να του χορηγηθεί άδεια προκειμένου να ασκήσει ιδιωτικό έργο, υπό τη μορφή της μισθωτής εργασίας αλλά και του ελεύθερου επαγγέλματος, με αμοιβή σε ωράριο που κατά βάση δεν συμπίπτει με εκείνο της δημόσιας υπηρεσίας στην οποία απασχολείται, και σε επαγγελματική δραστηριότητα που δεν αντικρούει – απομειώνει την δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα, ούτε είναι ασύμβατη ή ανταγωνιστική προς αυτή.
Η αίτηση για χορήγηση της εν λόγω άδειας, πρέπει να εξεταστεί από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί για τη χορήγηση της ή μη. Υπογραμμίζεται ότι προκειμένου ο δημόσιος υπάλληλος να ασκήσει ιδιωτικό έργο με αμοιβή νόμιμα, η εν λόγω άδεια θα πρέπει να του έχει χορηγηθεί πριν την έναρξη άσκησης του ιδιωτικού έργου. Η χορήγηση της εν λόγω άδειας, δεν νομιμοποιεί αναδρομικά την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή, που παρασχέθηκε χωρίς άδεια.
Ειδική ρύθμιση έχει προβλεφθεί για τους υπαλλήλους που ασκούν διδακτικό και ερευνητικό έργο με αμοιβή σε Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια θέσπισης του ν.4957/2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», προβλέφθηκαν τα εξής στο άρθρο 127:
- Για το διδακτικό έργο σε προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικά προγράμματα των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), καθώς και για το ερευνητικό έργο προς τα Α.Ε.Ι. και ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, το οποίο παρέχεται από υπαλλήλους φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), δεν εφαρμόζεται το άρθρο 31 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007 Α’ 26), περί της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελείται εκτός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται προηγούμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι της παρ. 1 διατηρούν την υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης της υπηρεσίας τους, αν αναλάβουν σχετική δραστηριότητα, γνωστοποιώντας τα ακόλουθα στοιχεία: α) το Α.Ε.Ι. ή τον ερευνητικό ή τεχνολογικό φορέα προς το οποίο θα παρασχεθεί το διδακτικό ή ερευνητικό έργο, β) το ακριβές αντικείμενο, γ) τη χρονική διάρκεια και δ) τις ημέρες και ώρες απασχόλησής τους ανά εβδομάδα. Η παράλειψη ενημέρωσης της υπηρεσίας εκ μέρους του υπαλλήλου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007.».
Όπως οι παραπάνω διατάξεις έχουν ερμηνευθεί με την υπ’ αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/212/οικ. 13260 Εγκύκλιο, καθίσταται σαφές ότι για την παροχή διδακτικού ή ερευνητικού έργου στους αναφερόμενους στην ως άνω διάταξη φορείς δεν απαιτείται προηγούμενη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σύμφωνα με το άρθρο 31 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007), υπό την προϋπόθεση ότι το διδακτικό ή ερευνητικό έργο εκτελείται εκτός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, που δεν απαιτείται δηλαδή προηγούμενη άδεια από την Υπηρεσία για την παροχή του εν λόγω διδακτικού και ερευνητικού έργου, ο υπάλληλος οφείλει να ενημερώσει εγγράφως την Υπηρεσία του για τον φορέα προς τον οποίο θα παρασχεθεί το έργο, για το επιστημονικό αντικείμενο στο οποίο θα απασχοληθεί, για πόσο χρόνο θα διαρκέσει η άσκηση του ως άνω έργου, αλλά και για το ωράριο απασχόλησης, με αναφορά σε συγκεκριμένες ώρες εργασίας, σε ημέρες απασχόλησης και στον τρόπο παροχής της εργασίας (με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως).
Αντίθετα, σε περίπτωση που από τα προσκομιζόμενα από τον υπάλληλο έγγραφα προκύπτει ότι το διδακτικό ή ερευνητικό έργο εκτελείται ή μπορεί κατά απαίτηση του φορέα να ζητηθεί να εκτελεσθεί εντός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων, τότε απαιτείται προηγούμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή σύμφωνα με τη διαδικασία και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 του Υπαλληλικού Κώδικα.
*Η Μαριάννα Καρούζου είναι Δικηγόρος, με εξειδίκευση σε θέματα διοικητικού, ιδίως δημοσιοϋπαλληλικού και πειθαρχικού δικαίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του δημοσίου δικαίου και πολιτικής επιστήμης, καθώς και συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου Γιάννης Καρούζος & Συνεργάτες.
**Πηγή: dikigorosergatologos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατερίνα Φραγκάκη: Οι ρυθμίσεις δανείων είναι επιτυχείς όταν είναι βιώσιμες Σουζάνα Κλημεντίδη: Στοιχείο της δίκαιης δίκης η παροχή χρόνου στον κατηγορούμενο όταν μεταβάλλεται η κατηγορία Μαριάννα Καρούζου: Ειδική άδεια σε γονείς τέκνων με νοητική υστέρηση – Δικαιολογητικά Ο σεβασμός της προσωπικότητας του πειθαρχικά διωκόμενου εργαζόμενουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr