Μαριάννα Κατσιάδα-Καρούζου: Κλήση δημοσίου υπαλλήλου σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση
Όταν καλείται ένας δημόσιος υπάλληλος σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, κατ’ αρχάς, δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ακόμα πειθαρχική δίωξη.
Αξίζει να επισημανθεί ότι όταν καλείται ένας δημόσιος υπάλληλος σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, κατ’ αρχάς, δεν έχει ασκηθεί εναντίον του ακόμα πειθαρχική δίωξη. Η Ε.Δ.Ε., εντάσσεται σ’ ένα πολύ προγενέστερο χρόνο της πειθαρχικής δίωξης, με στόχο τη συλλογή στοιχείων, για τη διαπίστωση της τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος και τον προσδιορισμό των προσώπων που τυχόν ευθύνονται, καθώς και στη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτό έχει τελεστεί και την εξακρίβωση των κατηγοριών. Η παράσταση του δημοσίου υπαλλήλου με δικηγόρο δεν είναι υποχρεωτική.
Παρά τα ανωτέρω, γίνεται δεκτό ότι είναι νόμιμη και λαμβάνεται υπόψη από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, ανωμοτί μαρτυρική κατάθεση του υπαλλήλου, στον οποίο αποδίδεται η πράξη, ληφθείσα κατά την ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), έστω και αν λήφθηκε χωρίς την παρουσία δικηγόρου, εκτός εάν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, το οποίο όμως απορρίφθηκε.
Συγκεκριμένα, σε απόφαση του (ΣτΕ 2420/2018), το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαίωσε τα άνω, δεχόμενο ότι «λαμβάνεται υπόψη κατάθεση με τα ως άνω χαρακτηριστικά, εφόσον ο δημόσιος υπάλληλος κατέθεσε οικειοθελώς, χωρίς να υποβληθεί σε άμεσο ή έμμεσο εξαναγκασμό (πρβλ. ΣτΕ 689/2009 7μ. σκ. 9) και χωρίς να αντιλέξει (πρβλ. ΣτΕ 3481/2014 σκ. 5)». Μάλιστα, έκρινε ότι αυτή η πρακτική του Πειθαρχικού Συμβουλίου δεν προσκρούσει στην αρχή της μη αυτοενεχοποίησης και στο δικαίωμα σιωπής.
Συμπερασματικά, αξιολογώντας τη θέση του Συμβουλίου Επικρατείας για τη σημαντικότητα των ευρημάτων – πορισμάτων της Ε.Δ.Ε., κρίνεται σώφρον, ο δημόσιος υπάλληλος κατά του οποίου διενεργείται Ε.Δ.Ε., να μην την αντιμετωπίζει ως μια τυπική διαδικασία, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Αντιθέτως, προτρέπεται, να υποβάλλει αίτημα παράστασης με δικηγόρο, για να μπορεί να τύχει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης και οργάνωσης της νομικής άμυνάς του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαριάννα Κατσιάδα: Ιατρικό σφάλμα και αποζημίωση – Τα όρια της δικαστικής κρίσης Μαριάννα Κατσιάδα: Μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ενώ είναι σε νόμιμη άδεια; Γιάννης Καρούζος: Η μονομερής μεταβολή του είδους της απασχόλησης Σουζάνα Κλημεντίδη: Δικαστική Συμπαράσταση – Ένας αλληλέγγυος θεσμός του ιδιωτικού δικαίου Δάφνη Γιακουμάκη: “Άδεια εμμήνου ρήσεως” – Η Ισπανία η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που την προσφέρειΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr