Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Μπορεί ο Δημόσιος Υπάλληλος να συμμετάσχει σε διοίκηση Ανώνυμης Εταιρείας;

Ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να ζητήσει να λάβει άδεια συμμετοχής στη διοίκηση ανωνύμου εταιρείας, μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μπορεί ο Δημόσιος Υπάλληλος να συμμετάσχει σε διοίκηση Ανώνυμης Εταιρείας; unsplash

Κατ’ αρχήν, στους δημοσίους υπαλλήλους απαγορεύεται η συμμετοχή σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία ανεξάρτητα από τον νομικό τύπο ή μορφή της.

Απαγορεύεται έτσι απολύτως στον υπάλληλο να μετέχει σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρεία προσωπική, περιορισμένης ευθύνης ή κοινοπραξία, να είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας, και να είναι διαχειριστής οποιασδήποτε εμπορικής εταιρείας. Όσον αφορά στη δυνατότητα συμμετοχής δημοσίου υπαλλήλου στην εταιρική μορφή της Ι.Κ.Ε., θέμα το οποίο δεν ρυθμίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 32 του Υπαλληλικού Κώδικα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ομόφωνα αποφανθεί ότι απαγορεύεται η κτήση ιδιότητας διαχειριστή Ι.Κ.Ε. από δημόσιο υπάλληλο.

Όμως, ειδικά ως προς τις Ανώνυμες Εταιρείας, ο Υπαλληλικός Κώδικας (άρ. 32 παρ. 2) φαίνεται να επιτρέπει τη συμμετοχή του δημοσίου υπαλλήλου στη διοίκηση μιας ανωνύμου εταιρείας, αρκεί ο υπάλληλος να μην είναι διευθύνων ή εντεταλμένος σύμβουλος αυτής ή εν γένει διαχειριστής της. Έτσι, μετά από άδεια, ο υπάλληλος μπορεί να μετέχει μεν στη διοίκηση Α.Ε., αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να τη διοικεί ο ίδιος.

Ως προς τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία με τις οποίες χορηγείται η σχετική άδεια, αυτές είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους δημοσίους υπαλλήλους. Έτσι, ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί να ζητήσει να λάβει άδεια συμμετοχής στη διοίκηση ανωνύμου εταιρείας, μετά από σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Το κρίσιμο είναι η επιπλέον απασχόλησή του να συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του, να μην παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του και να μη δίνει αφορμή για δυσμενή σχόλια.

Ειδικότερα, για τη χορήγηση άδειας συμμετοχής στη Διοίκηση Α.Ε. κατά τις διατάξεις του Ν.3528/2007 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας) απαιτείται:

  1. Αίτηση του υπαλλήλου, η οποία υποβάλλεται στην Υπηρεσία του.
  2. Σχέδιο Καταστατικού της ανωνύμου εταιρείας, στην οποία αιτείται να συμμετάσχει ως μέλος του Δ.Σ. αυτής.
  3. Βεβαίωση του/της Προϊσταμένου/νης της Υπηρεσίας του, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι το έργο, που θα παρέχει ο υπάλληλος, για το συγκεκριμένο έργο δεν παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου καθώς και το διδακτικό του έργο.
  4. Υπεύθυνη Δήλωση ότι η συμμετοχή στο Δ.Σ. της Α.Ε. δεν παρεμποδίζει το επαγγελματικό έργο του.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται ότι η υποβολή της αίτησης του δημοσίου υπαλλήλου για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου κρίνεται από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο δεν υποχρεούται να τη χορηγήσει αλλά μπορεί να την αρνηθεί αιτιολογημένα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ασκηθεί αίτηση θεραπείας / ιεραρχική προσφυγή κατά αυτής και μέσα σε εξήντα ημέρες αίτηση ακύρωσης.

ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr