Ο σεβασμός της προσωπικότητας του πειθαρχικά διωκόμενου εργαζόμενου
Οι μορφές που μπορεί να λάβει η παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του πειθαρχικά διωκόμενου εργαζόμενου αναφέρονται στις περιπτώσεις παράβασης θεμελιωδών αρχών της πειθαρχικής διαδικασίας και της άσκησης της πειθαρχικής εξουσίας.
Η αξίωση του σεβασμού της προσωπικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι διάχυτη σε κάθε κλάδο του δικαίου. Πρόκειται για συνταγματικές διατάξεις που –μεταξύ άλλων- ρυθμίζουν τη μορφή του πολιτεύματός μας, και επομένως ο συνταγματικός νομοθέτης τις εξαιρεί από αναθεωρητικά διαβήματα, συγκαταλέγοντας τες στον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος.
Το δικαίωμα στη προσωπικότητα και η αξίωση της προστασίας της προβλέπονται σε πλήθος διεθνών συμβάσεων, διεθνών συμβάσεων εργασίας, κοινοτικών οδηγιών κ.λ.π., όπου ενδεικτικά επιλαμβάνονται θέματα αφορώντα την προστασία της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, την απαγόρευση των διακρίσεων στην εργασία και το επάγγελμα, την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών.
Το πειθαρχικό λοιπόν δίκαιο της εκμετάλλευσης, δεν θα μπορούσε να απόσχει από αυτή την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Όμως δεν γίνεται να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η πειθαρχική εξουσία εμπεριέχει μια έντονα συγκρουσιακή σχέση. Από τη μια πλευρά, η πειθαρχική διαδικασία πρέπει να είναι αποτελεσματική, ώστε να αξιολογείται ο αντιπειθαρχικός χαρακτήρας μιας συμπεριφοράς και ως εκ τούτου να επιβάλλεται η ανάλογη – με το τελεσθέν πειθαρχικό παράπτωμα – ποινή, προς αποκατάσταση της πειθαρχίας στην εκμετάλλευση, ενώ το πειθαρχικό δίκαιο προκρίνει και την προστατευτική λειτουργία του για τον πειθαρχικά διωκόμενο, στοχεύοντας στη νόμιμη και λελογισμένη άσκηση της πειθαρχικής εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο παρέχονται στον εργαζόμενο τα εχέγγυα για μια δίκαιη κρίση, καθώς η εκδήλωση εκ μέρους του αντιπειθαρχικής συμπεριφοράς δεν νομιμοποιεί άνευ ετέρου τη διεξαγωγή της πειθαρχικής διαδικασίας με τρόπο προσβλητικό για την προσωπικότητά του.
Διαπιστώνεται έτσι, ότι η εργασία δεν συνιστά ένα μέσο επίτευξης επιχειρηματικών στόχων και κερδών αλλά συνιστά κυρίως μορφή εκδήλωσης της προσωπικότητας του εργαζομένου. Η άρση λοιπόν των συγκρούσεων που ανακύπτουν στο πλαίσιο άσκησης της πειθαρχικής εξουσίας είναι όχι μόνο επιβεβλημένη αλλά θα πρέπει να προσανατολίζεται πρωτίστως στο σεβασμό της προσωπικότητας του πειθαρχικά διωκόμενου εργαζομένου. Πότε όμως συντελείται παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του πειθαρχικά διωκόμενου εργαζόμενου; Εν προκειμένω, επιβοηθητική κρίνεται η ενδεικτική επισήμανση τέτοιων περιπτώσεων, οι οποίες διαφοροποιούνται βέβαια με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε υπόθεσης, κατά την οποία ο εργαζόμενος εκδήλωσε μια απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στην πειθαρχία της εκμετάλλευσης.
Οι μορφές που μπορεί να λάβει η παράνομη προσβολή της προσωπικότητας του πειθαρχικά διωκόμενου εργαζόμενου αναφέρονται στις περιπτώσεις παράβασης θεμελιωδών αρχών της πειθαρχικής διαδικασίας και της άσκησης της πειθαρχικής εξουσίας.
Ενδέχεται λοιπόν η προσωπικότητα του εργαζομένου να προσβληθεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κινείται η πειθαρχική διαδικασία και επιβάλλεται πειθαρχική ποινή, χωρίς να συντρέχουν οι πλήρεις αποδείξεις που στοιχειοθετούν τη διάπραξη του αποδιδόμενου πειθαρχικού παραπτώματος και την υπαιτιότητα του εργαζομένου ή χωρίς να έχει εκδηλωθεί κάποια συμπεριφορά που τυποποιείται ως πειθαρχικό παράπτωμα!
Στις ως άνω αναφερόμενες περιπτώσεις, ο πειθαρχικός διωκόμενος εργαζόμενος στιγματίζεται αδικαιολόγητα και επωμίζεται αφενός την ταλαιπωρία της πειθαρχικής διαδικασίας και αφετέρου τις δυσμενείς συνέπειες από την επιβολή της πειθαρχικής ποινής, με αντίκτυπο φυσικά και στο κοινωνικό αλλά και στο εργασιακό του περιβάλλον.
Επίσης, η παράταση – πέραν του κατά περίπτωση οριζόμενου χρόνου ή του εύλογου χρόνου – της διάρκειας της πειθαρχικής διαδικασίας, ενδεχομένως να οδηγήσει σε προσβολή της προσωπικότητας του εργαζομένου, καθώς σε ατομικό επίπεδο εντείνεται το ψυχικό άχθος και η πίεση για την έκβαση της υπόθεσής του, ενώ σε συλλογικό – κοινωνικό επίπεδο τίθεται εν αμφιβόλω η επαγγελματική του υπόσταση και συνακόλουθα η αξιοπιστία του.
Τέλος, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι προσβολή της προσωπικότητας του πειθαρχικά διωκόμενου εργαζομένου εντοπίζεται και στην περίπτωση που δεν ικανοποιείται το δικαίωμα απολογίας του ή δεν παρέχονται τα απαραίτητα εχέγγυα για την ορθή άσκησή του. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, είτε αποκλείεται, είτε περιορίζεται η δυνατότητα του πειθαρχικά διωκόμενου εργαζομένου να θέσει τα πραγματικά περιστατικά από την δική του οπτική γωνία για την προάσπιση της εργασιακής του σχέσης.
Επομένως, ο ανθρωποκεντρικός και προστατευτικός χαρακτήρας του πειθαρχικού δικαίου της εκμετάλλευσης, αποτελεί τη βασική συνισταμένη άσκησης της πειθαρχικής εξουσίας και περιορίζει τις επεμβάσεις στους όρους εργασίας του διωκόμενου στο απολύτως αναγκαίο μέτρο.
ΠΗΓΗ: dikigorosergatologos
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σουζάνα Κλημεντίδη: Υπέρ αστυνομικού το Διοικητικό Εφετείο σε υπόθεση πειθαρχικής δίωξης Επιτρέπεται να απολυθώ κατά την διάρκεια αναρρωτικής άδειας; Οι συνέπειες της μη αναγγελίας του Εργατικού Ατυχήματος Σουζάνα Κλημεντίδη: Αποποίηση κληρονομιάς ανηλίκου που διαμένει σε τρίτη χώρα – Η αρχή του υπέρτερου συμφέροντος Μαριάννα Καρούζου: Ποινή αποκλεισμού για όσους συμμετέχουν σε προκηρύξεις Δημοσίου και δεν αποδέχονται τη θέση διορισμού – Όλες οι αλλαγές του νόμουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr