Σουζάνα Κλημεντίδη: Αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής λόγω καταχρηστικής συμπεριφοράς τράπεζας
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η εκτέλεση της διαταγής πληρωμής θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην αιτούσα, καθώς θα απειλούσε την απώλεια της κύριας κατοικίας της. Λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή και οικονομική της κατάσταση, κρίθηκε ότι η εκτέλεση θα είχε δυσανάλογες συνέπειες για την αιτούσα, σε σχέση με το όφελος που θα αποκόμιζε η τράπεζα.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου (ΜΠρΗρακλ 43/2025) έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης διαταγής πληρωμής που υπέβαλε δανειολήπτρια, κρίνοντας ότι η τράπεζα άσκησε καταχρηστικά το δικαίωμά της να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση και να προχωρήσει σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η υπόθεση αφορά μια 59χρονη γυναίκα, διαζευγμένη μητέρα τριών παιδιών, η οποία υποχρεώθηκε, με διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, να καταβάλει 50.000 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων, από συνολική οφειλή 129.650,88 ευρώ, που προέρχεται από στεγαστικό τοκοχρεωλυτικό δάνειο ύψους 145.000 ευρώ. Η αιτούσα υπέβαλε νομότυπα και εμπρόθεσμα ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και ζήτησε την αναστολή εκτέλεσής της, επικαλούμενη ότι η άμεση εκτέλεση θα της προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς αφορά την κύρια κατοικία της.
Το δικαστήριο εξέτασε τη νομιμότητα και ουσιαστική βασιμότητα της αίτησης, στηριζόμενο στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 632) και του Αστικού Κώδικα (άρθρο 281). Βάσει του νόμου, η αναστολή εκτέλεσης μπορεί να χορηγηθεί εφόσον η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής ασκήθηκε εμπρόθεσμα, πιθανολογείται η ευδοκίμηση τουλάχιστον ενός λόγου της και υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης για τον οφειλέτη.
Συγκεκριμένα, η αιτούσα είχε συνάψει τοκοχρεωλυτικό δάνειο το 2007 με εμπράγματη εξασφάλιση προσημείωσης υποθήκης στην κύρια κατοικία της. Το 2015 προχώρησε σε ρύθμιση του δανείου λόγω προσωρινής οικονομικής αδυναμίας, ενώ το 2023 αντιμετώπισε εκ νέου δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεων λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων. Η αιτούσα είναι μητέρα τριών παιδιών, δύο εκ των οποίων φοιτούν σε πανεπιστήμια, ενώ φροντίζει και την υπέργηρη μητέρα της που πάσχει από άνοια. Η ίδια έχει διαγνωσθεί με χρόνια κατάθλιψη από το 2008, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική και ψυχολογική της κατάσταση. Παρά τα προβλήματα, η αιτούσα εργάζεται σταθερά, και επιδίωξε επανειλημμένα νέες ρυθμίσεις του δανείου της, δείχνοντας πρόθεση συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η τράπεζα, παρόλο που γνώριζε τις συνθήκες αυτές, προχώρησε στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης και στη συνέχεια στην έκδοση διαταγής πληρωμής, χωρίς να επιδείξει την απαιτούμενη καλή πίστη. Η συμπεριφορά αυτή κρίθηκε καταχρηστική, καθώς παραβίαζε τις αρχές της καλόπιστης εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων, όπως αυτές επιβάλλονται ιδιαίτερα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή προσπάθεια της αιτούσας να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, καθώς και την πρόσκαιρη φύση της οικονομικής της αδυναμίας, κατέληξε ότι η τράπεζα όφειλε να δείξει μεγαλύτερη ανοχή και ευελιξία, αντί να προβεί σε άμεση καταγγελία και εκτέλεση.
Επιπλέον, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η εκτέλεση της διαταγής πληρωμής θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην αιτούσα, καθώς θα απειλούσε την απώλεια της κύριας κατοικίας της. Λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή και οικονομική της κατάσταση, κρίθηκε ότι η εκτέλεση θα είχε δυσανάλογες συνέπειες για την αιτούσα, σε σχέση με το όφελος που θα αποκόμιζε η τράπεζα.
Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης, διατάσσοντας την αναστολή της διαταγής πληρωμής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της ανακοπής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σουζάνα Κλημεντίδη: Ανατροπή απόφασης για γονική μέριμνα λόγω αλλαγής συνθηκών: Η εφαρμογή του άρθρου 1536 ΑΚ Σουζάνα Κλημεντίδη: Συκοφαντική δυσφήμιση- Οι παράγοντες της δίκης δεν εμπίπτουν στην έννοια του «τρίτου» – H σημαντική απόφαση του Αρείου Πάγου Σουζάνα Κλημεντίδη: Μυστική παρακολούθηση και προστασία του ιδιωτικού βίου – Μία περίπτωση από τη Γερμανία Σουζάνα Κλημεντίδη: Η συμμετοχή αμιγώς χρηματοοικονομικών επενδυτών σε δικηγορικές εταιρίες μπορεί να απαγορευθεί Κατερίνα Φραγκάκη: Πώς υπολογίζονται τα επιτόκια στον Νόμο ΚατσέληΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr