Σουζάνα Κλημεντίδη: Διαζευγμένοι πατέρες και πρόωρη συνταξιοδότηση – Η απόφαση του ΣτΕ

Σε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξετάστηκε η αίτηση αναίρεσης του ΕΦΚΑ κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο είχε απορρίψει έφεση του ΕΦΚΑ εναντίον απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

NEWSROOM
Σουζάνα Κλημεντίδη: Διαζευγμένοι πατέρες και πρόωρη συνταξιοδότηση – Η απόφαση του ΣτΕ

Σε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), εξετάστηκε η αίτηση αναίρεσης του ΕΦΚΑ κατά απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο είχε απορρίψει έφεση του ΕΦΚΑ εναντίον απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου έκρινε ότι ο αναιρεσίβλητος, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησής του για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, δικαιούτο την προστασία που απολαμβάνουν οι χήροι πατέρες ανήλικων παιδιών, σύμφωνα με το άρθρο 144 του ν. 3655/2008.

Το επίμαχο νομικό ζήτημα αφορά στην ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 144 του ν. 3655/2008, οι οποίες επεκτείνουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα τέκνα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και στους χήρους πατέρες ανηλίκων παιδιών. Το Διοικητικό Εφετείο είχε κρίνει ότι ο αναιρεσίβλητος, αν και διαζευγμένος, ασκούσε την αποκλειστική γονική μέριμνα του ανήλικου παιδιού του, λόγω του θανάτου της πρώην συζύγου του, και δικαιούταν την ίδια προστασία που παρέχεται στους χήρους πατέρες ανηλίκων παιδιών.

Το ΣτΕ, κρίνοντας την αίτηση αναίρεσης παραδεκτή, προχώρησε σε ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 28 παρ. 3 περ. δ του αν.ν. 1846/1951, όπως αυτές τροποποιήθηκαν από τους νόμους 3655/2008 και 3816/2010. Σύμφωνα με τη νέα ερμηνεία του ΣτΕ, οι ευεργετικές συνταξιοδοτικές διατάξεις ισχύουν μόνο για μητέρες ανήλικων παιδιών και χήρους πατέρες ανήλικων παιδιών. Ο νομοθέτης δεν επεκτείνει τις διατάξεις αυτές σε διαζευγμένους πατέρες με ανήλικα παιδιά, ακόμη κι αν αυτοί ασκούν αποκλειστικά τη γονική μέριμνα λόγω θανάτου της πρώην συζύγου τους.

Η ερμηνεία αυτή, σύμφωνα με το ΣτΕ, στηρίζεται στη γραμματική διατύπωση του νόμου και στις αιτιολογικές εκθέσεις, οι οποίες αποτυπώνουν τη νομοθετική πρόθεση του νομοθέτη. Η εξαίρεση των διαζευγμένων πατέρων από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου κρίθηκε ότι είναι σύμφωνη με τη νομοθετική πρόθεση και δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας.

Συνεπώς, το ΣτΕ αποδέχθηκε την αίτηση αναίρεσης του ΕΦΚΑ, ακυρώνοντας την προσβαλλόμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και παρέπεμψε την υπόθεση για νέα κρίση. Αυτό σημαίνει ότι το Διοικητικό Εφετείο θα πρέπει να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση με βάση την ερμηνεία του ΣτΕ, η οποία περιορίζει το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης σε χήρους πατέρες ανηλίκων και όχι σε διαζευγμένους πατέρες με ανήλικα παιδιά.

*Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr