Σουζάνα Κλημεντίδη: Επένδυση σε ομόλογα υψηλού ρίσκου – Πελάτες υποστήριξαν ότι παραπλανήθηκαν και δικαιώθηκαν
Μία πρόσφατη υπόθεση που έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο
Μια δικαστική υπόθεση μεταξύ τριών ιδιωτών και δύο τραπεζών κατέληξε σε απόφαση υπέρ των εναγόντων, οι οποίοι διεκδικούσαν ακύρωση συμβάσεων επενδυτικών υπηρεσιών και αποζημίωση για περιουσιακή και ηθική βλάβη. Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι τράπεζες τους εξαπάτησαν, οδηγώντας τους να επενδύσουν σε υψηλού κινδύνου ομόλογα, τα οποία παρουσιάστηκαν ως ασφαλείς προθεσμιακές καταθέσεις με εγγυημένο κεφάλαιο και μηδενικό ρίσκο. Η επένδυση αυτή τους προκάλεσε σημαντικές ζημίες κατά την ρευστοποίηση των ομολόγων.
Το Εφετείο έκρινε ότι η πρώτη εφεσίβλητη είχε εύλογα πιστέψει πως τα χρήματά της είχαν τοποθετηθεί σε προθεσμιακή κατάθεση. Η γυναίκα, 67 ετών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, είχε υπογράψει τη σύμβαση και τις αποδεικτικές εντολές συναλλαγής, πιστεύοντας ότι αυτές αφορούσαν την ανανέωση της προθεσμιακής κατάθεσής της. Το δικαστήριο έλαβε υπόψη την ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο της εφεσίβλητης, θεωρώντας την πλάνη της δικαιολογημένη.
Η γυναίκα είχε εμπιστευτεί απόλυτα τα εξειδικευμένα στελέχη της τράπεζας, τα οποία την διαβεβαίωσαν ότι η επένδυση ήταν ασφαλής. Η σύμβαση ανέφερε ξεκάθαρα την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών για μη χρηματιστηριακά προϊόντα, κάτι που δεν θα μπορούσε να οδηγήσει την εφεσίβλητη να σκεφτεί ότι πρόκειται για σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
Οι μηνιαίες αναλύσεις επενδυτικού λογαριασμού που λάμβανε η εφεσίβλητη δεν ήταν κατανοητές λόγω της πολυπλοκότητάς τους. Η ένδειξη «ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ» στα ενημερωτικά έγγραφα ενίσχυε την πεποίθησή της ότι το κεφάλαιό της ήταν εξασφαλισμένο. Ο διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας την διαβεβαίωσε ότι θα λάμβανε τόκους ανά τρίμηνο, όπως συμβαίνει με τις απλές προθεσμιακές καταθέσεις. Στην πραγματικότητα, τα ομόλογα απέδιδαν πράγματι τόκους ανά τρίμηνο, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για ασφαλή επένδυση.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τράπεζες είχαν παραπλανήσει τους ενάγοντες, παραβιάζοντας την πραγματική βούληση και τις ρητές εντολές τους για ασφαλή τοποθέτηση των χρημάτων τους. Η συμπεριφορά των τραπεζών κρίθηκε ως αντίθετη προς τις προσδοκίες των πελατών τους. Το δικαστήριο καταδίκασε τις τράπεζες σε αποζημίωση για την περιουσιακή ζημία που υπέστησαν οι ενάγοντες και σε χρηματική ικανοποίηση για την ηθική τους βλάβη.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα από τις τράπεζες όταν προσφέρουν επενδυτικά προϊόντα. Οι τράπεζες οφείλουν να παρέχουν σαφείς και κατανοητές πληροφορίες στους πελάτες τους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, πρέπει να είναι ενημερωμένοι και να ζητούν εξηγήσεις για οποιαδήποτε επένδυση που τους προτείνεται.
*Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Π. Μαρινάκης για Στ. Κασσελάκη: “Μία ακόμη ανάρτησή του θυμίζει τον παλιό «καλό» ΣΥΡΙΖΑ, του καταγγελτικού και λαϊκίστικου λόγου” Φωτιά στον Βαρνάβα: Νέο μήνυμα του 112 – Εκκενώνονται Αμυγδαλέζα και Ροδόπολη Φωτιά στο Βαρνάβα: Ξανά 112- Να εκκενώσουν οι κάτοικοι του Γραμματικού προς Μαραθώνα Φωτιά στη Θεσπρωτία: Ακούγονται εκρήξεις από το σημείο – Συναγερμός στη Πυροσβεστική Τραγωδία στον Ασπρόπυργο: Ένας 3χρονο αγόρι έχασε τη ζωή του – Το καταπλάκωσε γκαραζόπορταΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr