Σουζάνα Κλημεντίδη: “Ναι” στην συνεπιμέλεια παρά την προβληματική άσκηση της γονικής μέριμνας
Η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την πρόσφατη απόφασή του (ΜΠρΑθ 4575/2024), αποφάσισε την από κοινού άσκηση της επιμέλειας ανηλίκου, εφαρμόζοντας το σύστημα της εναλλασσόμενης διαμονής, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των γονέων. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των διαδίκων, γονέων του ανηλίκου, είναι ιδιαίτερα τεταμένες, κυρίως λόγω οικονομικών διαφορών και αλληλοκατηγοριών για τη διάσπαση της σχέσης τους.
Το δικαστήριο τόνισε ότι αυτές οι συνθήκες δεν συμβάλλουν στην εξομάλυνση των σχέσεων των διαδίκων, γεγονός που δεν είναι προς το συμφέρον του ανηλίκου, το οποίο πρέπει να μεγαλώνει με γονείς που συνεργάζονται και αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η συμπεριφορά και των δύο διαδίκων αποτελεί κακή άσκηση της γονικής μέριμνας, σύμφωνα με το άρθρο 1532 ΑΚ. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η παραβίαση των υποχρεώσεών τους είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα τους, καθώς παρουσιάζουν εμμονικά στοιχεία, χωρίς όμως να υπάρχει ενεργή ψυχοπαθολογία.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι και οι δύο γονείς έχουν σοβαρή πρόθεση και διάθεση να ασχοληθούν με την ανατροφή του παιδιού τους και είναι εξίσου κατάλληλοι για την επιμέλεια του ανηλίκου. Διαπίστωσε ότι το παιδί έχει ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα του, η οποία το περιβάλλει με αγάπη και φροντίδα από τη γέννησή του. Επίσης, αναγνώρισε ότι το παιδί έχει αναπτύξει έναν δυνατό ψυχικό δεσμό με τον πατέρα του, ο οποίος αφιερώνει ποιοτικό χρόνο σε αυτό και φροντίζει για τη διατήρηση μιας στενής συναισθηματικής σχέσης.
Λαμβάνοντας υπόψη την καταλληλότητα και των δύο γονέων και την επιθυμία τους να ασχοληθούν συστηματικά με το τέκνο τους, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν άλλους κατιόντες, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου, σύμφωνα με τα άρθρα 1511 και 1514 παρ. 3 τελ. εδ., επιτάσσει την από κοινού άσκηση της επιμέλειας με χρονική κατανομή αυτής ανάμεσα στους δύο γονείς.
*Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σουζάνα Κλημεντίδη: Ολομέλεια ΣτΕ για αίτηση αναίρεσης – Προηγείται ο έλεγχος του παραδεκτού – Εξαίρεση τα ζητήματα δικαιοδοσίας και φύσης της διαφοράς Σουζάνα Κλημεντίδη: Facebook, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και εξατομικευμένη διαφήμιση Σουζάνα Κλημεντίδη: ΣτΕ – Νόμιμο αποδεικτικό μέσο η έκθεση εκτίμησης ζημιών ανεξάρτητου πραγματογνώμονα Σουζάνα Κλημεντίδη: Οφειλές προς το Δημόσιο-Με την έκδοση ατομικής ειδοποίησης δεν ξεκινάει η αναγκαστική εκτέλεση Σουζάνα Κλημεντίδη: «Φρένο» σε αναγκαστική εκτέλεση – Ο υπολογισμός των τόκων υπήρξε ιδιαιτέρως δυσχερήςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr