Σουζάνα Κλημεντίδη: ΣΤΕ- Δικαστήρια κατά την ΕΣΔΑ τα πειθαρχικά συμβούλια – Δεν προσβάλλονται με αιτήσεις ακύρωσης οι αποφάσεις τους
Σύμφωνα με τα κριτήρια της νομολογίας του ΕΔΔΑ, στις πειθαρχικές διαφορές των δικαστικών λειτουργών εφαρμόζεται το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, αφού η εθνική νομοθεσία δεν αποκλείει την πρόσβαση των πειθαρχικώς διωκομένων σε «δικαστήριο» κατά την έννοια της παρ. 1 του ίδιου άρθρου.
Το Συμβούλιο Επικρατείας πρόσφατα απέρριψε ως απαράδεκτες αιτήσεις ακύρωσης δικαστικών λειτουργών των πολιτικών δικαστηρίων κατά αποφάσεων του Εννεαμελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, κρίνοντας ότι τα πειθαρχικά συμβούλια των δικαστών αποτελούν «δικαστήρια» κατά τις διατάξεις του ευρωπαϊκού δικαίου, οι δε αποφάσεις τους δεν υπόκεινται σε αίτηση ακύρωσης.
Αρχικώς, σημειώνεται ότι το άρθρο 6 ΕΣΔΑ εφαρμόζεται στις πειθαρχικές διαφορές των δικαστικών λειτουργών. Τα οικεία πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν «δικαστήρια» κατά την έννοια των άρθρων 6 παρ.1 ΕΣΔΑ, 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και 14 παρ.1 β΄ ΔΣΑΠΔ, ενώ κατά τα άρθρα 91 παρ. 4 του Συντάγματος και 105 παρ. 6 του ν. 1756/1988 οι αποφάσεις τους δεν υπόκεινται σε αίτηση ακυρώσεως. Δεν τίθεται ζήτημα αντίθεσης της ρύθμισης αυτής στα άρθρα 6 παρ. 1 και 13 ΕΣΔΑ ούτε στις αντίστοιχες διατάξεις του ΔΣΑΠΔ και του ανωτέρω Χάρτη.
Τα πειθαρχικά συμβούλια των δικαστικών λειτουργών εντάσσονται στη δικαστική και όχι στη διοικητική οργάνωση της Πολιτείας, ενώ σύμφωνα με τα άρθρα 91 παρ. 4 του Συντάγματος και 105 παρ. 6 του ν. 1756/1988 οι αποφάσεις τους δεν υπόκεινται σε αίτηση ακυρώσεως. Τα εν λόγω πειθαρχικά συμβούλια αποτελούν «δικαστήρια», κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ, καθόσον συγκροτούνται -κατά πλειοψηφία ή εξ ολοκλήρου- από ανώτατους ή ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς, οριζόμενους κάθε έτος με κλήρωση, και, ως εκ τούτου, παρέχουν αυξημένες εγγυήσεις ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης, αποφαίνονται δε κατά τρόπο δεσμευτικό εντός της δικαιοδοσίας τους, με βάση κανόνες δικαίου και στο πλαίσιο οργανωμένης διαδικασίας αναλυτικώς προβλεπόμενης στον νόμο (ν. 1756/1988), ενώ οι πειθαρχικώς διωκόμενοι έχουν δικαίωμα να παρίστανται κατά τη συζήτηση της υπόθεσης -μόνοι ή με δικηγόρο- και να λαμβάνουν τον λόγο, να υποβάλλουν υπομνήματα και να ασκούν έφεση κατά των οριστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί σε πρώτο βαθμό.
Συνεπώς, σύμφωνα με τα κριτήρια της νομολογίας του ΕΔΔΑ, στις πειθαρχικές διαφορές των δικαστικών λειτουργών εφαρμόζεται το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, αφού η εθνική νομοθεσία δεν αποκλείει την πρόσβαση των πειθαρχικώς διωκομένων σε «δικαστήριο» κατά την έννοια της παρ. 1 του ίδιου άρθρου.
Εξ άλλου, ως εκ της ανωτέρω οργάνωσης και λειτουργίας τους, τα πειθαρχικά συμβούλια των δικαστικών λειτουργών αποτελούν «δικαστήρια» και κατά την έννοια των άρθρων 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 14 παρ. 1 β΄ του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ). Εν όψει τούτων, δεν τίθεται ζήτημα αντίθεσης της ανωτέρω απαγόρευσης άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως στα άρθρα 6 παρ. 1 και 13 ΕΣΔΑ ούτε στα αντίστοιχα άρθρα του ΔΣΑΠΔ και του ανωτέρω Χάρτη, αφού δεν αποκλείεται η πρόσβαση των πειθαρχικώς διωκομένων σε «δικαστήριο» κατά την έννοια των προαναφερόμενων οικείων διατάξεων.
*Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σουζάνα Κλημεντίδη: Αναγνώριση δεδικασμένου από αλλοδαπό δικαστήριο σχετικά με απαιτήσεις εργαζομένου Σουζάνα Κλημεντίδη: Αντιδικίες μεταξύ ομόρρυθμων εταίρων – Τι ισχύει στην περίπτωση εξόφλησης εταιρικών χρεών από εταίρο Σουζάνα Κλημεντίδη: Άκυρη καταγγελία σύμβασης τοκοχρεωλυτικού δανείου και αναστολή εκτέλεσης διαταγής πληρωμής Η σύμβαση εργασίας μαθητευόμενων και εργαζόμενων κάτω των 18 ετών Προσβολή προσωπικότητας εργαζόμενουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr