Σουζάνα Κλημεντίδη: ΣτΕ – Νόμιμο αποδεικτικό μέσο η έκθεση εκτίμησης ζημιών ανεξάρτητου πραγματογνώμονα

Δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο της ειδικής ρύθμισης της παρ. 5 του άρθρου 171 του ΚΔΔ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας

NEWSROOM
Σουζάνα Κλημεντίδη: ΣτΕ – Νόμιμο αποδεικτικό μέσο η έκθεση εκτίμησης ζημιών ανεξάρτητου πραγματογνώμονα

Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας(784/2024) κρίθηκε ότι η έκθεση εκτίμησης ζημιών ανεξάρτητου πραγματογνώμονα αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο, που δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο της ειδικής ρύθμισης της παρ. 5 του άρθρου 171 του ΚΔΔ, το οποίο ορίζει ότι «τα ιδιωτικά έγγραφα δεν αποδεικνύουν υπέρ εκείνου που τα συνέταξε, εκτός αν προσκομίζονται από τον αντίδικό του ή αν πρόκειται για τα βιβλία που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 169».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την έννοια των  διατάξεων των άρθρων 147, 148, 179 έως 185, 159 έως 167, 168, 169 παρ. 3 και 171 παρ. 3 και 5 του ΚΔΔ  σε συνδυασμό με τα άρ. 29 και 46 του ν.δ. 400/1970, η έκθεση εκτίμησης ζημιών, που συντάσσεται από ανεξάρτητο εξειδικευμένο πραγματογνώμονα, στο πλαίσιο ασφαλιστικής σύμβασης, προκειμένου να διερευνηθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων καταβολής ασφαλιστικής αποζημίωσης, προηγείται χρονικώς της άσκησης αγωγής από ασφαλιστική επιχείρηση ενεργούσα, καθ’ υποκατάσταση ασφαλισμένου της ζημιωθέντος από παράνομες πράξεις ή παραλείψεις  των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου, και δεν συντάσσεται ενόψει της άσκησης της αγωγής αυτής ούτε προς απόδειξη της βασιμότητάς της αλλά σε ανύποπτο χρόνο, προς υλοποίηση όρων σύμβασης αστικής φύσης.

Περαιτέρω, όπως κρίθηκε, η έκθεση αυτή δεν αποτελεί έγγραφο της ασφαλιστικής επιχείρησης, εφόσον ο πραγματογνώμονας δεν είναι υπάλληλος της τελευταίας, αλλά εξωτερικός συνεργάτης της.

Συνεπώς, η έκθεση εκτίμησης ζημιών του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο δεν εμπίπτει στο ρυθμιστικό πεδίο της ειδικής ρύθμισης της παρ. 5 του άρθρου 171 του ΚΔΔ, που ορίζει ότι τα έγγραφα δεν έχουν αποδεικτική δύναμη  υπέρ του συντάκτη τους, και εκτιμάται ελεύθερα από τον δικαστή της ουσίας, σύμφωνα με τα άρθρα 168 και 148 του ΚΔΔ.

*Της Σουζάνας Κλημεντίδη, Δικηγόρου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr