Οριστικό: Νομική προστασία στα στελέχη Τραπεζών, δηλαδή μόνο μετά από μήνυση θα διώκεται η απιστία
Η είδηση δεν ήρθε από τα αρμόδια χείλη του Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά ανακοινώθηκε στα ανοιχτά μικρόφωνα του 11ου Risk andManagement Compliance Forum, από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη: Η απιστία στα τραπεζικά ιδρύματα θα διώκεται μόνο μετά από μήνυση και όχι αυτεπαγγέλτως. Και μπορεί η πρόβλεψη αυτή να υπάρχει στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση για τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, αλλά η σφοδρή αντίδραση των εισαγγελέων, είχε προσθέσει δεύτερες σκέψεις. Οι εισαγγελείς αντέδρασαν μιλώντας για “κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της Χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν, να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες και η Χώρα να εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στην δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος”.
Όπως επισημαίνεται σε περίπτωση που περάσει από την βουλή η εν λόγω αναθεώρηση μια σειρά υποθέσεων και μάλιστα πολύκροτων που αφορούν δάνεια -εφόσον δεν κατατεθεί μήνυση από την πλευρά των Τραπεζών- είτε θα αντιμετωπιστούν πιο «μαλακά» αφού θα φύγει ένα βασικό αδίκημα, είτε θα πρέπει πάραυτα να κλείσουν αν είναι η μοναδική κατηγορία που αποδίδεται. Μεταξύ αυτών τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ , τα δάνεια της Attica Bank κλπ,κλπ. Δηλαδή, χιλιάδες εργατοώρες εισαγγελέων-ανακριτών πάνε στον «κάλαθο των αχρήστων» όπως και χιλιάδες ώρες συνεδριάσεων των δικαστηρίων για όσες από τις παραπάνω υποθέσεις έφτασαν στο ακροατήριο…
Το αντεπιχείρημα βεβαίως είναι ότι τα τραπεζικά στελέχη έχοντας αυτόν τον «πέλεκυ» πάνω από το κεφάλι τους δεν έβαζαν τα τελευταία χρόνια σχεδόν ποτέ την υπογραφή του για δάνειο, όσες εξασφαλίσεις κι αν έπαιρναν.
Η απάντηση Γεωργιάδη
Το θέμα φαίνεται πως είναι λήξαν όμως για να το πει δημόσια ο κ.Γεωργιάδης. Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας, η κυβέρνηση κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο θέμα της κατ΄ έγκληση ποινικής δίωξης που έχουν ζητήσει οι τράπεζες, για να μπορούν να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις είτε για την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων είτε για την πτώχευση μη βιώσιμων και να εξυγιανθεί η Οικονομία. “Δεν δίνουμε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών. Νομοθετούμε την ποινική δίωξη κατ΄ έγκληση, αντί της μέχρι τώρα αυτεπάγγελτης δίωξης, γιατί θέλουμε να αισθάνεστε νομικά ασφαλείς, να μην μπορεί κακόβουλα, ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων να μπλοκάρει τις αναδιαρθρώσεις και να κάνετε γρήγορα και σωστά την δουλειά σας. Εκεί που πρόκειται για το κοινό συμφέρον, δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε εγωισμοί, ούτε άλλα κίνητρα και να παίρνει 2 χρόνια για να γίνει μια αναδιάρθρωση. Μας ενδιαφέρει η Οικονομία να πάρει μπρος, τα κόκκινα δάνεια να καθαρίσουν, οι επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και η Οικονομία να έχει την ευκαιρία να αναπνεύσει”, είπε ο υπουργός.
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr