Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Πλημμέλημα οι μολότοφ σε σπίτι, κακούργημα στις πορείες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πλημμέλημα οι μολότοφ σε σπίτι, κακούργημα στις πορείες

Πλημμέλημα όταν βρίσκονται σε σπίτια και κρησφύγετα, κακούργημα όταν  τις κουβαλάς σε πορείες. Αυτή είναι η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την παρασκευή και κατοχή μολότοφ, στις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τις αλλαγές στους νέους Ποινικούς Κώδικες.

Οι επιτροπές φαίνεται πως επιμένουν στην εξ αρχής στάση τους πως η κατοχή και παρασκευή έχει χαρακτηριστικά πλημμεληματικής διάστασης , παρά τις αντιδράσεις και  την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση. Η αυστηροποίηση αυτή ήρθε  βέβαια αλλά μόνο στις περιπτώσεις που οι μολότοφ μεταφέρονται σε χώρους που διαπράττεται το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης:

«Προβλέπεται κακουργηματική μορφή του αδικήματος όταν αυτό τελείται από δράστη ο οποίος συμμετέχει σε πλήθος που διαπράττει βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων ή πραγμάτων ή εισβάλλει παράνομα σε ξένα σπίτια ή άλλα ακίνητα . Η απειλή κάθειρξης έως δέκα έτη δικαιολογείται στην περίπτωση αυτή λόγω της αμεσότητας του κινδύνου που ενέχει η κατοχή εκρηκτικών υπό αυτές τις περιστάσεις», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Οι Μολότοφ (εν μέρει) παραμένουν πλημμέλημα.

Όπως αναφέρει ο ποινικολόγος και μέλος της Ενωσης Ποινικολόγων & Μαχόμενων Δικηγόρων, Κωνσταντίνος Γώγος: «παρά τις αντιδράσεις τις κοινωνίας και παρά το γεγονός ότι το ζήτημα θίχθηκε από νομικούς κύκλους αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Παρασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών βομβών παραμένει πλημμέλημα. Ωστόσο, έχει προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο η οποία και αναφέρει:

«2. Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ διαπράττει διατάραξη κοινής ειρήνης (άρθρο 189 παρ. 1-3)».

Πρακτικά δηλαδή δεν ενοχλεί το νομοθέτη κάποιος να παίζει με εκρηκτικά μέσα στην πολυκατοικία αρκεί να προκαλεί το αίσθημα κοινής ειρήνης στους δρόμους.

Μακάρι να μη χρειασθεί να τροποποιήσουμε το Κώδικα πάλι λόγω κάποιας αστοχίας υλικού μέσα σε πολυκατοικία».

Σημαντικές αλλαγές επίσης , σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι:

  • Α. Στη διάταξη του άρθρου 94 προστίθεται η εξής νέα παράγραφος 4:

«4. Ποινές στερητικές της ελευθερίας ανώτερες του ενός έτους που επιβάλλονται για κακούργημα ή πλημμέλημα με δόλο το οποίο τέλεσε κρατούμενος κατά τη διάρκεια της αδείας του εκτίονται ολόκληρες μετά την έκτιση της ποινής που επιβλήθηκε ή θα επιβληθεί για την πράξη για την οποία ήταν κρατούμενος».

Πρακτικά δίνεται ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στον κατάδικο, ο οποίος θα λάβει άδεια, από το να προβεί σε ποινικά κολάσιμες πράξεις μιας και αυτό θα έχει το πρακτικό αποτέλεσμα να επαυξηθεί η ποινή του αφού χάνει οιοδήποτε ευεργέτημα. Η διάταξη μοιάζει να κινείται στη σύγχρονη εποχή, σε μία περίοδο που η άδεια ενός κρατουμένου έχει καταλήξει ευκαιρία για την τέλεση ποινικά κολάσιμων πράξεων.

  • Β. Αυξήθηκαν τα όρια για την υφ’ όρων απόλυση.

Είχε τεθεί στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της υφ’ όρων απόλυσης πολυισοβιτών, είτε με την έξοδο από την φυλακή είτε με τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Η νέα ρύθμιση έρχεται να αυξήσει τα όρια:

  • Όσοι έχουν πολλές ποινές καθείρξεως μπορούν να παραμείνουν στη φυλακή μέχρι και 22 έτη έως ότου αποφυλακισθούν. (Μη ξεχνάμε ότι νέος ποινικός Κώδικας είχε μειώσει αυτό το όριο στα δεκαεπτά έτη).
  • Όσοι έχουν πολλές ισόβιες καθείρξεις πλέον μπορούν να αιτηθούν την εκτέλεση της ποινής τους σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού περάσουν είκοσι έτη (Ο νέος ποινικός κώδικας προέβλεπε δεκαέξι έτη)».

Άλλες σημαντικές αλλαγές:

  • Προστίθενται νέα αδικήματα κατά της τρομοκρατίας, όπως π.χ η εκπαίδευση σε χρήση εκρηκτικών και όπλων, η πληροφόρηση ή η χρηματοδότηση.
  • Γίνεται εκ νέου κακούργημα η δωροδοκία υπαλλήλων (μετά τις διεθνείς αντιδράσεις)
  • Ορίζεται και αναπληρωτής εισαγγελέας ,κατά της Διαφθοράς.
  • Επανέρχονται τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων.

Η καθημερινότητα

Καταλυτική θεωρείται η παρέμβαση στο ζήτημα των κλοπών για την καθημερινότητα των πολιτών καθώς αυτή μετατράπηκε επί της ουσίας σε πλημμέλημα με την προηγούμενη μορφή των κωδίκων. Η κυβέρνηση έρχεται όμως να αυστηροποιήσει το πλαίσιο ανεξάρτητα από το ύψος των κλοπιμαίων( αν είναι πάνω ή κάτω από 120.000 ευρώ) και να προβλέψει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη σε περίπτωση που αυτή διαπράττεται από οργανωμένη ομάδα 2 ατόμων και πάνω. Παράλληλα ικανοποιείται το αίτημα των πολιτών που λόγω της κατάργησης των πταισμάτων είδαν να μην τιμωρείται πλέον το αδίκημα της διατάραξης κοινής ησυχίας (π.χ. τα ντεσιμπέλ καταστημάτων). Το αδίκημα επανέρχεται ως ελαφρύ πλημμέλημα.

Η διαβούλευση

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο «αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι για άλλη μία φορά η διαβούλευση έχει ελάχιστη χρονική διάρκεια και συγκεκριμένα αυτή τη φορά δεν ξεπερνά τις τρεις ημέρες. Σαφώς και δεν επαρκούν μόλις τρεις ημέρες για να συζητήσουμε τροποποιήσεις σε σημαντικότατα άρθρα του ποινικού κώδικα που αφορούν κρίσιμα για την κοινωνία αδικήματα όπως οι δωροδοκία, οι κλοπές η εγκληματική οργάνωση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ