Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αφροδίτη Σακελλαροπούλου – Πάνος Βασταρούχας: Κανείς δεν δικαιούται να διαπομπεύει δικαστές

Τα αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ) γράφουν για την υπόθεση Λιγνάδη και τις επιθέσεις σε βάρος δικαστικών λειτουργών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αφροδίτη Σακελλαροπούλου – Πάνος Βασταρούχας: Κανείς δεν δικαιούται να διαπομπεύει δικαστές freepik

Η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ στις περιπτώσεις του τρόπου χειρισμού δικαστικών υποθέσεων που θορυβούν την κοινή γνώμη αποφεύγει να λαμβάνει θέση που ικανοποιεί είτε το συστημικό χώρο είτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι ανακοινώσεις μας κινούνται στο φάσμα του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ δεν αναλαμβάνει τον ρόλο ούτε της φίμωσης της κοινής γνώμης ούτε του λιθοβολισμού δικαστικών λειτουργών που πράττουν κατά την συνείδησή τους.

Η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ θεωρεί πως ο τελικός έλεγχος της νομιμότητας των δικαστικών αποφάσεων ανήκει ανήκει στα προβλεπόμενα ανώτερα δικαστήρια και αρμόδια για την τυχόν  πειθαρχική ευθύνη των δικαστικών λειτουργών είναι τα  πειθαρχικά όργανα όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος.

Ως προς την ουσία…

Επειδή  οι ανακοινώσεις της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ κινούνται στο φάσμα του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαικού δικαίου, παραθέτουμε την εξής σχετική νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου  των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: 1)υπόθεση νΓιαμπουράνη κατά Ελλάδας καταδικαστική για την χώρας μας λόγω της αναστολής της εκτέλεσης φυλάκισης, 2)υπόθεση Ε.G κατά της Δημοκρατίας της Μολδαβίας με παρόμοιο περιεχόμενο (13.4.2021, αρ.37882/13),  3)η με αρ.714/2018 ΑΠ  η οποία αναιρεί απόφαση ντου Πενταμελούς Εφετείου (Αναστολών) Αθηνών η οποία δεν χορήγησε το ανασταλτικό αποτέλεσμα, 4)η απόφαση Civinskaite κατά Λιθουανίας της 15.9.2020 (αρ.21218/12) κατά την οποία η πειθαρχική ποινή του υποβιβασμού Εισαγγελέα για πλημμελή έρευνα

υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης δεν παραβίασε την σύμβαση και τέλος ως πιο σημαντική παραθέτουμε 5) την απόφαση Meslot κατά Γαλλίας της 1.2.2018 (αρ.προσφυγής 5 0538/12) κατά την οποία οι προσωπικές επιθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών που αμφισβητούν την ανεξαρτησία των δικαστών δεν προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης.

Το τρέχον χρονικό διάστημα, η δικαιοσύνη βάλλεται από όλες τις πλευρές. Ονόματα δικαστών σε πανό διαμαρτυρίας. Βαρύγδουπες δηλώσεις με υπονοούμενα για την ανεξαρτησία της. Ύβρεις και συκοφαντικές δηλώσεις που αφορούν το σύνολο των δικαστών, αποκαλώντας τους ακόμα και «αδιάφορους», «καθ’ έξη καθυστερούντες», «άτομα που εργάζονται με αργόσυρτο ρυθμό» και άλλους…, διαμορφώνοντας έτσι μια γενικευμένη αρνητική γνώμη στην κοινωνία για το σύνολο των Δικαστών και για τη Δικαιοσύνη εν γένει.

Ως προς τα ανωτέρω,

Η κοινωνία και ο πολίτης δικαιούται ελεύθερα να ασκεί κριτική στις αποφάσεις που εκδίδουμε. Εξάλλου, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφουγκράζεται την κοινωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λογοδοτεί, λόγω της ανεξαρτησίας της, ούτε σε αυτή, αλλά ούτε και σε καμία από τις λοιπές δυο εξουσίες του κράτους δικαίου μας.

Συνεπώς, όλοι οι πολίτες έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να σχολιάζουν μια δικαστική απόφαση και μάλιστα αυτή είναι και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Όμως κανείς δεν δικαιούται να διαπομπεύει δικαστές που εξέδωσαν μια δικαστική απόφαση βάσει της συνείδησης τους και βάσει του νόμου.  Όπως κανείς επίσης δεν δικαιούται να ευτελίζει έναν από τους τρεις πυλώνες ενός κράτους δικαίου, που είναι η δικαστική εξουσία.

Ο ευτελισμός ενός θεσμού, που αποτελεί θεμέλιο λίθο μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης κοινωνίας, θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια χωρίς επιστροφή.

Ταυτόχρονα, η διαπόμπευση δικαστικού λειτουργού για την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης του δεν αποτελεί μόνο συκοφαντική δυσφήμιση αυτού στο πρόσωπο του, αλλά συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση ενός ολοκλήρου δικαστικού σώματος και ενός θεσμού της δημοκρατίας, καθώς και ευθεία παρέμβαση στο έργο αυτής, καθώς η διαπόμπευση του δικαστικού λειτουργού λειτουργεί εν τοις πράγμασι ως έμμεσος «εκβιασμός» της Δικαιοσύνης με σκοπό να εκδίδει αποφάσεις που είναι αρεστές σε διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ θεωρεί ότι η Ένωση μας θα πρέπει να προστατεύει τους βαλλόμενους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και το κύρος της δικαιοσύνης ως θεσμού, με …όλα τα νόμιμα μέσα και όχι μόνο με απλές ανακοινώσεις.

Ο ρόλος της Ένωσης είναι πολύπλευρος. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν είναι απλά μμια Ένωση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο, για να προστατεύει τα συμφέροντα μτων μελών της, αλλά αναπόφευκτα έχει και το ρόλο του θεματοφύλακα και του

«προστάτη» της Δικαιοσύνης. Είναι δηλαδή πέρα από ένα συνδικαλιστικό όργανο και ένα όργανο που μάχεται για να μείνει άθικτο το κύρος της Δικαιοσύνης ως θεσμός, ένα όργανο που επιτηρεί και παρεμβαίνει, έτσι ώστε η τελευταία να απολαμβάνει την ανεξαρτησία και το κύρος που της δίδει το Σύνταγμα και οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους.

Για αυτό το λόγο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα πρέπει τώρα περισσότερο από ποτέ να δράσει αναλόγως. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κύρος αυτής βρίσκονται σε κίνδυνο. Ουδείς μπορεί να κοιμάται ήσυχος, αν η Δικαιοσύνη παραπέει…

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ  ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΝΟΣ ΒΑΣΤΑΡΟΥΧΑΣ

Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΝ.Δ.Ε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ