Αλλαγή τόπου διαμονής ανηλίκου μόνο με σύμφωνη γνώμη και των δύο γονέων
Τροποποιήσεις στην επιμέλεια παιδιών σε διαζευγμένες οικογένειες φέρνει μία νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο πέρασε από τη Βουλή. Ανεξαρτήτως του γονέα που έχει την επιμέλεια στο εξής η οποιαδήποτε αλλαγή κατοικίας ή μετακίνησης του ανηλίκου, θα πρέπει να έχει την έγκριση και του έτερου γονέα με στόχο όπως […]
Τροποποιήσεις στην επιμέλεια παιδιών σε διαζευγμένες οικογένειες φέρνει μία νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο πέρασε από τη Βουλή. Ανεξαρτήτως του γονέα που έχει την επιμέλεια στο εξής η οποιαδήποτε αλλαγή κατοικίας ή μετακίνησης του ανηλίκου, θα πρέπει να έχει την έγκριση και του έτερου γονέα με στόχο όπως επισημαίνεται να διασφαλίζεται η επικοινωνία μαζί του.
Ειδικότερα, χωρίς να αποκλείει το δικαίωμα του έχοντος την επιμέλεια να μετακινηθεί, επαναφέρει μία παλαιότερη διάταξη του Αστικού Κώδικα και με την οποία η χώρα μας συμμορφώνεται με σχετική Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Μολονότι ο προσδιορισμός της κατοικίας του ανηλίκου ανήκει στον γονέα που ασκεί την επιμέλεια, η μεταβολή του τόπου διαμονής που επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα, μπορεί να γίνει μετά από σύμφωνη γνώμη του γονέα που έχει το δικαίωμα επικοινωνίας ή μετά από οριστική δικαστική απόφαση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Ελευθερία κίνησης με διασφάλιση επικοινωνίας με τον άλλο γονέα
Διευκρινίζεται, βέβαια, πως σκοπός της ρύθμισης δεν είναι ο περιορισμός κίνησης του γονέα που έχει την επιμέλεια, αλλά η διασφάλιση της επικοινωνίας του ανηλίκου παιδιού με τον άλλο γονέα. «Αντικείμενο της ρύθμισης είναι οποιαδήποτε μετακίνηση του ανηλίκου, η οποία επηρεάζει ουσιωδώς την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του άλλου γονέα. Είναι βεβαίως κατανοητή η ανάγκη του γονέα που έχει την επιμέλεια να έχει ελευθερία κίνησης και επιλογής της διαμονής του, αλλά ο περιορισμός της ελευθερίας αυτής είναι ανεκτός, ενόψει της ιδιότητάς του ως γονέα ανηλίκου καθώς και ενόψει του δικαιώματος του άλλου γονέα να έχει ομαλή επικοινωνία με το παιδί» σημειώνεται.
Και επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση το νομοσχεδίου: «Συνεπώς, ο έχων την επιμέλεια του ανηλίκου γονέας δεν χάνει το δικαίωμα να μετακινηθεί, ακόμη και σε μακρινό μέρος, αρκεί να έχει εξασφαλίσει την (προηγούμενη της μετακίνησης) συμφωνία του άλλου γονέα. Αν οι γονείς δεν καταλήξουν σε συμφωνία, αποφασίζει το δικαστήριο, το οποίο όμως μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο, δηλαδή όχι μόνον τους όρους της επικοινωνίας (π.χ. αραιότερα και μακρότερα διαστήματα, καταβολή εξόδων επικοινωνίας, επικοινωνία με σύγχρονα ηλεκτρονικά οπτικοακουστικά μέσα, κλπ), αλλά ακόμη και την αφαίρεση της επιμέλειας από το γονέα που επιθυμεί να μεταβάλει δραστικά τη διαμονή του».
Τι ακριβώς προβλέπει η διάταξη
Βάσει του άρθρου που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται συγκεκριμένα πως «Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέτρο».
Μάλιστα, όπως πρόσφατα είχε ανακοινώσει η ΜΚΟ «Ενεργοί Μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού» η συνεπιμέλεια των παιδιών μετά από ένα χωρισμό σχετίζεται με μείωση την έντασης και των συγκρούσεων ανάμεσα στους γονείς και προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ τους, ακόμη και σε διαζύγια υψηλής σύγκρουσης με αντιδικία.
Όπως επεσήμανε «η θέσπιση της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας των παιδιών μετά από ένα χωρισμό, επί απουσίας άλλης συμφωνίας μεταξύ των γονέων, αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση ομαλής και χωρίς εντάσεις ανατροφή των παιδιών».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr