Άλλη μία καταδίκη της Ελλάδος για το περιβάλλον λόγω αδιαφορίας για τους οικοτόπους

Αν και η Ελλάδα έχει ορίσει ειδικές ζώνες διατήρησης για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και των ειδών που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, δεν έχει καθορίσει τους αναγκαίους στόχους διατήρησης και μέτρα που να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες οικολογικές απαιτήσεις.

NEWSROOM
Άλλη μία καταδίκη της Ελλάδος για το περιβάλλον λόγω αδιαφορίας για τους οικοτόπους

Της Μαρίας Δήμα

Καταδίκη … χαστούκι εισέπραξε την Πέμπτη η χώρα μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Αν και η Ελλάδα έχει ορίσει ειδικές ζώνες διατήρησης για την προστασία των φυσικών οικοτόπων και των ειδών που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000, δεν έχει καθορίσει τους αναγκαίους στόχους διατήρησης και μέτρα που να ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των τύπων φυσικών οικοτόπων και των ειδών που ζουν σε όλους αυτούς τους τόπους.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την χώρα μας στο Δικαστήριο της ΕΕ, με την κατηγορία της παραβίασης της οδηγίας για τους οικοτόπους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την οδηγία για τους οικοτόπους, παραλείποντας να λάβει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών όλα τα αναγκαία μέτρα για τον καθορισμό κατάλληλων στόχων διατήρησης και κατάλληλων μέτρων διατήρησης σχετικά με τον κατάλογο των 239 Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και περιλαμβάνονται στην απόφαση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Ειδικότερα, στην απόφαση του το δικαστήριο διαπιστώνει, πρώτον, ότι η χώρα μας παρέβη το άρθρο 4, παράγραφος 4, της οδηγίας για τους οικοτόπους, καθώς, δεν καθόρισε τους στόχους διατήρησης σχετικά με τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης που βρίσκονται στην επικράτειά της το ταχύτερο δυνατόν και, το αργότερο, εντός έξι ετών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης 2006/613.

Όσον αφορά τους στόχους που έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με την Ελλάδα, σχετικά με τις ειδικές ζώνες διατήρησης που καλύπτονται από τα δύο εθνικά πάρκα του «Σχοινιά Μαραθώνα» και της «Κορώνειας Βόλβης», το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι στόχοι αυτοί δεν αφορούν συγκεκριμένα καθορισμένες ειδικές ζώνες διατήρησης και δεν λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά ενδιαφέροντος των οικείων ζωνών.

Στόχοι όπως η «διατήρηση του Υγρότοπου του Σχοινιά» και η «διατήρηση των οικοσυστημάτων της περιοχής» είναι υπερβολικά γενικοί και αόριστοι για να θεωρηθούν ως «στόχοι διατήρησης» κατά την έννοια της οδηγίας για τους οικοτόπους.

Σχετικά με τις οργανωτικής φύσης δυσκολίες που επικαλείται η Ελλάδα, κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επικαλούνται διατάξεις, πρακτικές ή καταστάσεις της εσωτερικής έννομης τάξης τους προκειμένου να δικαιολογήσουν τη μη εφαρμογή μιας οδηγίας εντός της ταχθείσας προθεσμίας.

Σχετικά με νομοθετήματα που, κατά την Ελλάδα, καθόρισαν μέτρα διατήρησης για το 18,5 % περίπου της συνολικής έκτασης των επίδικων ΤΚΣ, το ΔΕΕ παρατηρεί ότι το 81,5 % των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης που αντιστοιχούσαν στους επίδικους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας δεν καλυπτόταν από κανένα μέτρο διατήρησης και ότι το κανονιστικό πλαίσιο έχει γενικό και κατευθυντήριο χαρακτήρα και απαιτεί μέτρα συγκεκριμενοποίησης για την ουσιαστική εφαρμογή του.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο καταδίκασε την ηττημένη Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ