Ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους οι δικαστές στη δίκη της Χρυσής Αυγής – ΦΩΤΟ
Η φετινή επέτειος της δολοφονίας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα ήταν διαφορετική. Ακριβώς 7 χρόνια και 18 μέρες μετά την εν ψυχρό εκτέλεση του από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, αναμένεται η Δικαιοσύνη. Την επόμενη Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ύστερα από επίπονη αποδεικτική διαδικασία 5,5 χρόνων οι δικαστές ανεβαίνουν στην έδρα για να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους σχετικά με την ενοχή ή μη των 68 κατηγορουμένων στην μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής αυγής.
Η δήλωση των μελών της οικογένειας του Παύλου ενόψει της φετινής επετείου για την μνήμη του μόλις στις 19 του περασμένου Σεπτέμβρη τα περικλείει όλα.
«7 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του Παύλου, τα λόγια έχουνε στερέψει. 7 Οκτωβρίου 2020 περιμένουμε ότι ο κόσμος θα πλημμυρίζει τους δρόμους γύρω από το Εφετείο για να φωνάξει ότι δεν είναι αθώοι. Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου αλλά και για όσους επλήγησαν από τη ναζιστική βία Οικογένεια Παύλου Φύσσα».
Τα βλέμματα λοιπόν στραμμένα στο Εφετείο όπου αναμένεται να τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα που επικρατούν και αφορούν στα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται στα δικαστήριο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η απόφαση θα εκφωνηθεί στη μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, και λόγω της πανδημίας θα τηρηθούν προς αποφυγή συνωστισμού λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και εκτός της χώρας μας, αλλά και της πληθώρας των διαδίκων (κατηγορούμενοι, δικηγόροι, συγγενείς, δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, κλπ) θα τηρηθεί ονομαστική λίστα και συγκεκριμένος αριθμός εισερχομένων στην αίθουσα. Φυσικά αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση έξω από το δικαστικό συγκρότημα του Εφετείου το οποίο γειτνιάζει με τον Άρειο Πάγο, στη συμβολή της οδού Λουκάρεως με την Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Το σύμβολο της δίκης
Πολλά γεγονότα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της δίκης αλλά και εμπόδια βρέθηκαν στον δρόμο της όπως μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων, διαμαρτυρίες για την αίθουσα διεξαγωγής της η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της διεξήχθη ανάμεσα σε εφετείο και Κορυδαλλό, ενώ τα τελευταία χρόνια όλου οι κατηγορούμενοι έλαμψαν δια της απουσίας τους και εκπροσωπούνταν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.
Όλοι οι πρώην βουλευτές του κόμματος αλλά και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, προσήλθαν στο δικαστήριο μόνο τις ημέρες των απολογιών τους. Η πολύχρονη διάρκεια της, μοιραία εξάντλησε τα 18μηνα της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων και οδήγησε εκτός φυλακής με αυστηρό όρο παραμονής μέσα στο σπίτι του τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, εξέλιξη που μάτωσε ακόμα περισσότερο την καρδιά της μητέρας του θύματος Μάγδας Φύσσα.
Έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης αφού η δίκη είχε και έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα, ενώ ξυλοδαρμοί σε βάρος φίλων του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα από οπαδούς της χρυσής αυγής, καταγγέλθηκαν ότι έγιναν έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού όταν η δίκη διεξαγόταν στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών.
Σοβαρή καταγγελία ωστόσο έκανε και γυναίκα δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, η οποία δέχθηκε επίθεση από δύο άνδρες έξω από το εφετείο στην οδό Αλεξάνδρας την ώρα που αποβιβαζόταν από το λεωφορείο για να προσέλθει στο δικαστήριο.
Οι εντός της ακροατηρίου αντιπαραθέσεις προκαλούσαν πολλές φορές την ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης, αλλά στην πρόοδο της και στο κατευνασμό των πνευμάτων σημαντικό ρόλο έπαιξε ο άψογος χειρισμός της διαδικασίας εκ μέρους της πολύπειρης προέδρου της έδρας Μαρίας Λεπενιώτου.
Όμως το σύμβολο της δίκης της χρυσής αυγής είναι η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου, που με την ηχηρή παρουσία της αλλά και την συγκλονιστική κατάθεση της στο δικαστήριο, έγινε “η μάνα σύμβολο” που μάχεται για την δικαίωση της μνήμης του παιδιού της. «Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Έτσι απλά. Και υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που λέγεται Χρυσή Αυγή και είναι στο κοινοβούλιο. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σπίτι μας και σκότωσαν το παιδί μας. Αυτό μπορούν να το καταλάβουν όλοι;», είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεση της η οποία αναλώθηκε σε δύο συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Και όταν ολοκλήρωσε την κατάθεσή της, ήταν αυτή που εκτόξευσε στον δολοφόνο του παιδιού της το μπουκάλι με το νερό που κρατούσε στα χέρια της. «Αυτό για να με θυμάσαι» είπε στον Γιώργο Ρουπακιά. Η Μάγδα Φύσσα συγκλονίζει και πάλι μετά την ολοκλήρωση της αγόρευσης της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου, σύμφωνα με την εισήγησης της δεν δόθηκε εντολή από τη χρυσή αυγή για τη δολοφονία του παιδιού της.
Πλησιάζει την έδρα και απευθυνόμενη προς τους δικαστές και κυρίως προς την εισαγγελική λειτουργό λέει:
«Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα… Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω. Να μου απαντήσετε σε κάτι σήμερα.. Σήμερα 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τον ξαναμαχαιρώσατε σήμερα; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει….».
Οι μάρτυρες
Μακριά η λίστα των μαρτύρων, ενώ ο πατέρας του δολοφονημένου νεαρού μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν, ήρθε από το μακρινό Πακιστάν για να καταθέσει στο δικαστήριο σε βάρος των δύο δολοφόνων του παιδιού του οι οποίοι στην παρούσα δίκη διώκονται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στο έδρανο του μάρτυρα βρέθηκαν ακόμα μάρτυρες όπως, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για την επίθεση στο Πέραμα, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες για την επίθεση από χρυσαυγίτες στο Κερατσίνι, αυτόπτες μάρτυρες από τον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, το στέκι «Αντίπνοια» στα κάτω Πετράλωνα, η επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του μαθητή του Λυκείου Φοίβου Δερμετζίδη, έξω από σχολείο στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση σε βάρος εργατών γης στην Ιεράπετρα Κρήτης. Ανάμεσα σε όλους αυτούς του μάρτυρες και ένας Αιγύπτιος μετανάστης εκ των αλλοδαπών θυμάτων που είχε γρονθοκοπηθεί άγρια με αποτέλεσμα να σιτίζεται με το καλαμάκι. Εκτός από τις καταθέσεις με παρουσία στο δικαστήριο ήταν και αυτές των προστατευόμενων μαρτύρων που δόθηκαν μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης από τη ΓΑΔΑ και μόνο με ήχο φωνής. Στη διάρκεια των καταθέσεων επικράτησε εκρηκτική ατμόσφαιρα μέσα στο δικαστήριο, καθώς οι εν λόγω μάρτυρες ήταν πρώην μέλη των τοπικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής.
Την περιγραφή της δολοφονίας Φύσσα, μετέφερε στο ακροατήριο, η αυτόπτης μάρτυρας τότε φοιτήτρια Δ. Ζώρζου, η οποία παρακολούθησε τα μοιραία λεπτά του Παύλου την ώρα που καθόταν αμέριμνη σε ένα παγκάκι στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Μέχρι να συνειδητοποιήσει τι συνέβαινε ο 34χρονος μουσικός είχε ξεψυχήσει.
Οι περιγραφές της χαρακτηριστικές: «Είναι σχεδόν ίδιοι μεταξύ τους, ίδια περίπου ηλικία, φορούν ρούχα παραλλαγής, είναι κοντοκουρεμένοι. Περνάνε από πίσω μας, ο Παύλος ήταν γυρισμένος πλάτη, πήγαν και τον χτυπήσανε. Γυρίζει προς εκείνους και βρίσκουν ευκαιρία άλλα δέκα άτομα από απέναντι για να τον χτυπήσουν. 12 άτομα χτυπούσαν τρία, τον Παύλο και άλλα δυο (…) Εκείνη τη στιγμή βλέπω ένα αυτοκίνητο να κινείται, ανάποδα, δίπλα μου. Ο οδηγός δεν πάρκαρε, το έβαλε όπως βρήκε στη στάση. Ξαφνιαστήκαμε, όλοι γύρισαν να δουν το αυτοκίνητο. Παρατηρώ ότι ενώ εμείς δείξαμε να ξαφνιαζόμαστε, αυτοί που χτυπούσαν τα παιδιά αρχίσανε να σπάνε, να απομακρύνονται. Δυο-τρεις μόνο παρέμειναν πίσω από τον Παύλο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι το αυτοκίνητο ήταν ασφαλίτικο, ότι ήταν της Αστυνομίας. Και ο Παύλος γύρισε προς το αυτοκίνητο. Ο οδηγός κάνει τρία βήματα, η απόσταση είναι μικρή, και παίρνει τον Παύλο αγκαλιά. Και χωρίς να του πει τίποτα, κάνει δύο κινήσεις του χεριού. Αφού γίνεται αυτό, ο οδηγός γυρνάει και πάει στο αυτοκίνητο. Δεν είχα δει μέχρι εκείνη τη στιγμή αστυνομία. Εμφανίζεται μία μηχανή ΔΙΑΣ με έναν άντρα και μία γυναίκα. Εκείνη τη στιγμή ο Παύλος φωνάζει “πιάστε τον, αυτός με μαχαίρωσε” και τότε συνειδητοποιώ πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχα δει. Βγαίνει ο συνοδηγός και προσπαθεί να απομακρύνει τον αστυνομικό που πήγε να πιάσει τον Ρουπακιά…».
Στην δίκη κατέθεσαν ακόμα πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, δημοσιογράφοι, θύματα από άλλες υποθέσεις που είχαν δεχθεί βίαιες επιθέσεις από πρώην χρυσαυγίτες, με πρώτο μάρτυρα της πολιτικής αγωγής τον Δημήτρη Κουσουρή σήμερα καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βιέννης. Ο Κουσουρής, όντας φοιτητής είχε πέσει θύμα άγριας επίθεσης τον Ιούνιο του 1998 έξω από την Ευελπίδων, από τον πρώην χρυσαυγίτη Αντώνη Ανδρουτσόπουλο γνωστό με το προσωνύμιο «Περίανδρος».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr