Αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων κατά 2-3 ώρες;
Μια πρόταση, που έχει επαναδιατυπωθεί αλλά ουδέποτε έγινε πράξη επανέφερε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, την οποία παρουσιάζει (στη στήλη άρθρα) το dikastiko.gr. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία είχε διατυπωθεί και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησε αντιδράσεις, κυρίως δικηγόρων. […]
Μια πρόταση, που έχει επαναδιατυπωθεί αλλά ουδέποτε έγινε πράξη επανέφερε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, την οποία παρουσιάζει (στη στήλη άρθρα) το dikastiko.gr.
Πρόκειται για μια πρόταση η οποία είχε διατυπωθεί και κατά το παρελθόν αλλά συνάντησε αντιδράσεις, κυρίως δικηγόρων. Πλέον όμως τα πράγματα εμφανίζονται -πιθανόν- πιο ώριμα, δεδομένου ότι η κατάσταση στα δικαστήρια είναι εντελώς προβληματική σε επίπεδο χρόνου απονομής δικαιοσύνης, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί.
Καταλυτικά έχουν επιδράσει βέβαια και οι κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια.
Η πρόταση εν προκειμένου του κ. Πλιώτα έχει δυο σκέλη:
Το πρώτο είναι «η επανεξέταση της δυνατότητας επέκτασης του ωραρίου των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων κατά 2 έως 3 ώρες, που ως λύση προβάλλεται πρακτική, ρεαλιστική και εφικτή, με ένα μίνιμουμ κατανόησης ή και ανοχής από της πλευράς όλων των εμπλεκομένων, δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων, δικαστικών γραμματέων και με την απαιτούμενη συνδρομή της πολιτείας στην κάλυψη της δαπάνης από την υπερωριακή απασχόληση των δικαστικών γραμματέων. Με τα δεδομένα της συχνότητας των συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων, η επέκταση θα αφορά λίγες μέρες συνεδριάσεων τον μήνα».
Το δεύτερο είναι να αποτελέσει κανόνα για τα κακουργήματα (εφόσον εισαγγελέας και ανακριτής συμφωνούν για την παραπομπή) να μην μεσολαβεί δικαστικό συμβούλιο αλλά η υπόθεση να πηγαίνει κατευθείαν στο ακροατήριο: « Συστημικού χαρακτήρα θα θεωρούσα την αναγκαία νομοθετική παρέμβαση, ώστε να μειωθεί η μακρόσυρτη, χρονοβόρα ενδιάμεση διαδικασία για τα κακουργήματα. Επιβάλλεται, στην περίπτωση παραπομπής, ο από το άρθρο 309 του ΚΠΔ, τρόπος της ουσιαστικής περάτωσης της κύριας ανάκρισης, δηλαδή με σύμφωνη γνώμη Προέδρου και Εισαγγελέα Εφετών, να μη είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας για τα κακουργήματα».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr