«Δημοκρατία χωρίς οξυγόνο»: Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών – ΒΙΝΤΕΟ
Οι τοποθετήσεις στη συνέντευξη Τύπου από ανεξάρτητες οργανώσεις για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα.
Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών πραγματοποιήθηκε χθες (4/2) συνέντευξη Τύπου για τη σημερινή κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα από τις ανεξάρτητες οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), HIAS Ελλάδος, Homo Digitalis, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), Reporters United, Solomon και Vouliwatch.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σύμβουλος, τ. αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος.
Κατά την εκδήλωση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Νατάσα Γιάμαλη, εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων Οργανώσεων παρουσίασαν τα βασικά σημεία της κοινής αναφοράς που υποβλήθηκε για 3η χρονιά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα το 2024, στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου των εθνικών συστημάτων που πραγματοποιεί η Κομισιόν.
Υπογραμμίστηκαν «τα βασικά προβλήματα που υπονομεύουν συστηματικά το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και, σε συνδυασμό με την αυταρχικοποίηση της πολιτικής και τις επιθέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, απλώνουν ένα σκοτεινό πέπλο απειλών στη Δημοκρατία».
Στην παρουσίαση της κοινής αναφοράς, ο Στέφανος Λουκόπουλος, Διευθυντής Vouliwatch δήλωσε εμφατικά:
«Όταν το ίδιο το Κράτος υποβαθμίζει αρχές, διαδικασίες και θεσμικά αντίβαρα λειτουργώντας με αυταρχισμό, ατιμωρησία και νομική ασυνέπεια, ενισχύει την απαξίωση των θεσμών στα μάτια των πολιτών και οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στην αυταρχικοποίηση της κοινωνίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της Δημοκρατίας».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μίνως Μουζουράκης, δικηγόρος στην Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) τονίζοντας ότι:
«Υπάρχει ένα στοιχείο που συνδέει τα Τέμπη με το ναυάγιο της Πύλου, τις υποκλοπές σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων, τη βίαιη εξαφάνιση προσφύγων από τον Έβρο και το Αιγαίο, την αστυνομική βία: Η αδυναμία της Ελληνικής Δικαιοσύνης να εκπληρώσει το καθήκον της και να αποδώσει ευθύνες για αυθαιρεσίες και ποινικά αδικήματα που διαπράττει το κράτος».
Ακολούθησαν σύντομες εισηγήσεις – παρεμβάσεις από εκπροσώπους των υπόλοιπων οργανώσεων, οι οποίες συνόψισαν τις βασικές προβληματικές ανά θεματική:
Αλέξανδρος Κωνσταντίνου| Δικηγόρος, Ελληνικό Συμβούλιο για του Πρόσφυγες – GCR
«Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαπίστωσε για πρώτη φορά την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής ποινικής δικαιοσύνης να διερευνήσει υποθέσεις επαναπροώθησεων (A.R.E. κατά Ελλάδας, Απόφαση της 7ης Ιανουαρίου 2025), δηλαδή υποθέσεις που αφορούν την παράνομη δράση κρατικών οργάνων και υπό αυτήν την έννοια αφορούν τον πυρήνα του Κράτους Δικαίου. Η διαπίστωση αυτή του Δικαστηρίου έρχεται σε μια στιγμή που τα ζητήματα της διερεύνησης, λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, και θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά όλα τα αρμόδια όργανα της ελληνικής Πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Έλλη Κριωνά-Σαράντη |Δικηγόρος, HIAS
«Εξακολουθεί το φαινόμενο της καταχρηστικής ποινικοποίησης μεταναστών, υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρων ως διακινητών, παρά τις συνεχείς ενστάσεις εθνικών, διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Θοδωρής Χονδρόγιαννος |Δημοσιογράφος, Reporters United
«Η υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει τις παθογένειες του Κράτους Δικαίου με φόντο τις συστηματικές παραβιάσεις του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου των επικοινωνιών: οι κυβερνητικές επιθέσεις κατά του προέδρου της ΑΔΑΕ, η δικαστική παρενόχληση μελών της, η παραβίαση της αυξημένης πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής (⅗) για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ και την αποσόβηση επιβολής κύρωσης σε βάρος της ΕΥΠ, η ματαίωση διερεύνησης του κοινού κέντρου ΕΥΠ – Predator και η «νομιμοποίηση» παρακολουθήσεων κατά υπουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων και Ενόπλων Δυνάμεων, η παραβίαση της υποχρέωσης της ΕΥΠ να ενημερώνει πάραυτα την ΑΔΑΕ και οι αγωγές κατά δημοσιογράφων».
Δανάη Μαραγκουδάκη | Δημοσιογράφος, Solomon
«Η υπερσυγκέντρωση μεγάλων μέσων ενημέρωσης σε λίγους και ισχυρούς επιχειρηματίες, η αλληλεξάρτηση των ΜΜΕ, του κράτους και των τραπεζών και η αδυναμία των εποπτικών Αρχών να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο επίπεδο διαφάνειας δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας που υποβαθμίζει όχι μόνο την πολυφωνία αλλά συνολικά τη δημοκρατία στη χώρα».
Κατερίνα Πουρναρά |Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Σε μια περίοδο όπου η εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς κλονίζεται από υποθέσεις όπως τα Τέμπη και το Ναυάγιο της Πύλου, η ανεξέλεγκτη και παράνομη αστυνομική βία δεν απειλεί μόνο τις ατομικές ελευθερίες, αλλά υπονομεύει τη δημοκρατία, ενισχύοντας την αυταρχικοποίηση των κρατικών θεσμών».
Λαμπρινή Γυφτοκώστα |Διευθύντρια σε θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου & Τεχνητής Νοημοσύνης, Homo Digitalis
«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και κρίσιμο ζήτημα για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στη χώρα μας. Οι αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) με την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 775.000 ευρώ σε τρία Υπουργεία μόνο το 2024επιβεβαιώνουν την μη συμμόρφωση κρατικών φορέων με την ισχύουσα νομοθεσία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου και ενισχύοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόρισμα Πανεπιστημίου Γάνδης: Γιατί προκλήθηκε έκρηξη μετά τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη Στον εισαγγελέα 48χρονος – Πετούσε ογκώδη απόβλητα σε περιοχή Natura Σαντορίνη: Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – Ε. Λέκκας: Yπαρκτό ενδεχόμενο σεισμού 6 Ρίχτερ Αρτοποιείο έκλεβε ρεύμα – Φυγόποινος ο υπεύθυνος λειτουργίαςΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr