Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: “Εγείρονται ζητήματα ποινικών ευθυνών όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των αμάχων” – “Δεν πρέπει να εμποδίζεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”-

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ήδη από το 2021, διεξάγει έρευνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξετάζοντας τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: “Εγείρονται ζητήματα ποινικών ευθυνών όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των αμάχων” – “Δεν πρέπει να εμποδίζεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”- twitter

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου,  Καρίμ Χαν, από τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα,  στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας όπου βρέθηκε την Κυριακή, ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο εκφράζει την ελπίδα να επισκεφθεί τον παλαιστινιακό θύλακα και το Ισραήλ σε αυτό το ταξίδι του στην περιοχή.

Ο εισαγγελέας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται με κανέναν τρόπο η παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πολίτες.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες, στους αθώους αμάχους», τόνισε.

Οι άμαχοι έχουν δικαιώματα, με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και εγείρονται ζητήματα ποινικών ευθυνών όταν αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης, με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ήδη από το 2021, διεξάγει έρευνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξετάζοντας τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή.

Ο Χαν έχει ήδη δηλώσει ότι το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί των ενδεχόμενων εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν τόσο κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισράηλ στις 7 Οκτωβρίου όσο και κατά την εισβολή του Ισράηλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

youtube

Εισαγγελέας Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου: Η συνδρομή της Ελλάδας στη Γάζα

Με πλοία και λιμάνια η συνδρομή της Ελλάδας στη Γάζα, προκειμένου να ανοίξει ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος και να διευκολυνθεί ο εφοδιασμός της περιοχής με αναγκαίες πρώτες ύλες και να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση.

Όπως μετέδωσε στο OPEN, η Έφη Κουτσοκώστα, στον απόηχο των ανακοινώσεων που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού συνασπισμού, η ελληνική διπλωματία εξετάζει όλα τα σενάρια, ανάμεσα στα οποία τη διάθεση πλωτών μέσων ή ακόμα και Λιμανιών, όπως το Λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να διευκολυνθεί η αποστολή βασικών αγαθών στη Γάζα και κυρίως τροφίμων και φαρμάκων.

Το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί σε αρκετούς μήνες

Οι γνωρίζοντες το διπλωματικό παρασκήνιο, υπογραμμίζουν στο OPEN, ότι η συζήτηση για τον «πλωτό» ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα ξεκίνησε πολύ πρόσφατα και δεν είναι απλή υπόθεση.

Αντίθετα, πρόκειται για μια πολύ σύνθετη επιχειρησιακά διαδικασία καθώς συντρέχουν σημαντικοί λόγοι ασφαλείας πουν την κάνουν πολύπλοκη, ενώ την ίδια στιγμή το Ισραήλ ελέγχει απόλυτα τι μπαίνει στη Γάζα.

Επομένως, πρόκειται για μια διαδικασία που δεν αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα 24ωρα, αλλά θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Άλλωστε, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές αλλά και η ίδια η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο πόλεμος δεν αναμένεται να λήξει άμεσα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ