Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ενεργοί μπαμπάδες: Μόνον 49 ημέρες το χρόνο περνάνε με τα παιδιά τους – Τι δείχνουν οι δικαστικές αποφάσεις

Ο πατέρας μετατρέπεται σε επισκέπτη των παιδιών του, με τα οποία μόνον το 50% μπορεί να έχει καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία ή δια ζώσης επαφή στη διάρκεια της εβδομάδος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ενεργοί μπαμπάδες: Μόνον 49 ημέρες το χρόνο περνάνε με τα παιδιά τους – Τι δείχνουν οι δικαστικές αποφάσεις

Μετά από ένα διαζύγιο στην Ελλάδα, ένα παιδί περνάει κατά μέσο όρο μόνο το 13,42% του χρόνου του με τον γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια, η οποία στη συντριπτική πλειονότητα (ποσοστό άνω του 92%) αποδίδεται αποκλειστικά στη μητέρα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η οργάνωση Ενεργοί Μπαμπάδες βάσει μίας συγκριτικής μελέτης δικαστικών αποφάσεων σχετιζόμενων με την ρύθμιση της επικοινωνίας των τέκνων με τους γονείς που δεν έχουν την επιμέλειά τους, δίχως να έχουν κριθεί ακατάλληλοι ως γονείς.

Όπως αναφέρουν, σε τυχαίο δείγμα 50 και πλέον δικαστικών αποφάσεων (περιλαμβανομένων προσωρινών διαταγών, ασφαλιστικών μέτρων, αγωγών και εφέσεων) προέκυψαν τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία:

1) Ο συνολικός χρόνος, τον οποίο περνάει μεσοσταθμικά ένα παιδί με τον πατερά του, μετά από ένα διαζύγιο είναι κατ’ έτος 49 ημέρες!

2) Μόνο το 50% των αποφάσεων προβλέπουν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον γονέα που δε διαμένει με το τέκνο!

3) Μόνο το 50% των αποφάσεων προβλέπουν διανυκτέρευση του τέκνου στην οικία του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, ήτοι στις μισές περιπτώσεις, τα παιδιά δεν έχουν ποτέ διανυκτερεύσει στο σπίτι του ενός γονέα τους!

4) Ο μέσος όρος του χρόνου φυσικής επικοινωνίας που χορηγείται από τα δικαστήρια για τα παιδιά με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλειά τους, για δύο Σαββατοκύριακά το μήνα είναι 49 ώρες!

5) Ο μέσος όρος ολιγόωρης φυσικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, του γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια με το τέκνο του είναι κατά μέσο όρο 10 ώρες ανά μήνα!

6) Μόνο το 50% των αποφάσεων προβλέπουν δια ζώσης επικοινωνία πατέρα – παιδιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας!

7) Ο δια ζώσης χρόνος πατέρα-παιδιού (εκτός των εορτών και διακοπών) είναι κατά μέσο όρο 24 μέρες ανά έτος (ή 2 μέρες το μήνα)!

8) Ο δια ζώσης χρόνος πατέρα- παιδιού κατά τις εορτές ορίζεται κατά μέσο όρο σε 9,53 μέρες ανά έτος!

9) Ο δια ζώσης χρόνος πατέρα- παιδιού κατά τις καλοκαιρινές διακοπές ορίζεται κατά μέσο όρο σε 15 μέρες ανά έτος

«Με τα δεδομένα αυτά, τα παιδιά αποστερούνται αναίτια τον έναν γονέα τους, ο οποίος παύει πρακτικά να λογίζεται ως γονέας και καταλήγει επισκέπτης στην ζωή του παιδιού του, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ομαλή ανατροφή του» τονίζουν οι Ενεργοί Μπαμπάδες, επαναλαμβάνοντας τις παθογένειες και τον παραλογισμό του υφιστάμενου καθεστώτος αποκλειστικής επιμέλειας.

Οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο

«Κρίνεται ως αναγκαία η άμεση θέσπιση από την Πολιτεία της κατά τεκμήριο νόμου από κοινού, ισόνομης και ισόχρονης ανατροφής των παιδιών και με τους δύο γονείς, προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις υγιούς ψυχοσωματικής τους ανάπτυξης» επισημαίνει η οργάνωση, που έχει δώσει μάχη για την αλλαγή του Οικογενειακού Δικαίου και η οποία προωθείται ήδη από την κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των βασικών προβλέψεων του νέου νόμου θα είναι πως ο ελάχιστος χρόνος επικοινωνίας του κάθε γονέα με τα παιδιά τους δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 35% ανά έτος, υπάρχει ρητή αναφορά στη συνεπιμέλεια σε όλους τους τομείς (από την ανατροφή, την εκπαίδευση μέχρι και τον τόπο κατοικίας), εισάγεται ο όρος της γονικής αποξένωσης, ενώ θεσμοθετείται και ειδικός διαμεσολαβητής που θα παρεμβαίνει στις αντιδικίες των γονέων.

Πηγή: energoimpampades.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ