Γ. Φλωρίδης: Υποχρεωτική έκτιση μέρους ακόμα και χαμηλών ποινών – Μπλόκο μέσω καταβολής δικαστικών εξόδων σε επαγγελματίες μηνυτές

Τέλος στην υποχρεωτική αναστολή ποινών “χαμηλής παραβατικότητας” περιέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Δικαιοσύνης στις προγραμματικές δηλώσεις. Παράλληλα προήγγειλε διάλογο για όλους με τους θεσμικούς φορείς -”Οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, δεν περιέχουν υποχρεωτικά και κατ’ ανάγκην μεγάλες συγκρούσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

NEWSROOM
Γ. Φλωρίδης: Υποχρεωτική έκτιση μέρους ακόμα και χαμηλών ποινών – Μπλόκο μέσω καταβολής δικαστικών εξόδων σε επαγγελματίες μηνυτές

Σημειακές αλλαγές” στους Κώδικες προανήγγειλε χθές στις προγραμματικές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Μάλιστα διατυπώνοντας τη διαφωνία του – και σχεδόν του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας – για εκτεταμένες και διαρκείς αλλαγές , αναφέρθηκε στους δικαστές που “με τις συνεχείς αλλαγές, βιώνουν μια αφόρητη κατάσταση, ιδιαίτερα στην Ποινική Δικαιοσύνη, γιατί καλούνται να εφαρμόζουν διατάξεις που ισχύουν για διαφορετικές χρονικές περιόδους, να καταλήγουν ποια διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί και ο κίνδυνος λάθους, που μπορεί να αποβεί σε βάρος του κατηγορουμένου και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης, είναι σοβαρός”.

Αλλαγές

Ποιες θα είναι όμως αυτές οι αλλαγές; Το dikastiko.gr σταχυολόγησε τις προγραμματικές δηλώσεις και με βάση αυτές, προκύπτει:

-Α) Δε θα αναστέλλονται υποχρεωτικά οι ποινές για αδικήματα χαμηλής εγκληματικότητας , κλοπές, απάτες, φθορές δημόσιας περιουσίας, προσβολής τιμής και υπόληψης για το συγκεκριμένο αδίκημα ακούγεται πρώτη φορά κάτι τέτοιο) κλπ. Έτσι το περιέγραψε ο κ. Φλωρίδης, προαναγγέλοντας ουσιαστικά επέκταση αυτού που νομοθέτησε η κυβέρνηση προ ενός έτους για τα πλημμελήματα όταν αυτά διαπράττονται απο συμμορίες. Οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων (187Α) παραπέμπονται αναγκαστικά στις φυλακές, δεν αναστέλλεται η ποινή τους δηλαδή. Βέβαια αυτή η πρόβλεψη έχει φέρει μετωπική με τους δικηγόρους που απέχουν από τα καθήκοντά τους. Πιθανότατα ο υπουργός μελετά επέκταση του μέτρου στα αδικήματα αυτά, ακόμα κι όταν διαπράττονται από έναν δράστη, αλλά η έκτιση της ποινής θα αφορά, εξ όσων ανέφερε, ένα τμήμα κι όχι το σύνολο της ποινής. Δηλαδή αυστηρότεροι μεταχείριση για περισσότερους δράστες αλλά με πραγματική έκτιση μικρότερου μέρους της ποινής. Κάτι τέτοιο βέβαια, θα τεθεί, όπως είπε ο υπουργός, σε διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς και τους δικηγόρους προφανώς που αντιδρούσαν- και απείχαν απο τις δίκες – με αντικείμενο αδικήματα του άρθρου 187Α.

Η διατύπωσή του

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Φλωρίδης :

“Έχει επικρατήσει να μιλάμε για «χαμηλή εγκληματικότητα» και «υψηλή ή βαριά εγκληματικότητα». Ας δούμε το θέμα:

Μια ληστεία Τράπεζας ας πούμε, με λεία σημαντικό ποσό, τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό χαρακτηρίζεται «βαρύ έγκλημα». Σωστά.

-Η κλοπή 3.000 ή 5.000 ευρώ από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που μπορεί να ήταν οι οικονομίες μιας ζωής «για ώρα ανάγκης», πώς θα τη χαρακτηρίσουμε; «Χαμηλή εγκληματικότητα;». Με την κρατούσα αντίληψη και ιεράρχηση, ναι. Όμως, αν ρωτήσουμε το ηλικιωμένο ζευγάρι, θα μας πει ότι αυτό ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να τους συμβεί. Η βία που ασκείται στις ψυχές και τα σώματα των συμπολιτών μας πού κατατάσσεται;

Eurokinissi

-Οι βανδαλισμοί των δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών, πού κατατάσσονται;

-Η προσβολή της τιμής και της υπόληψης των συνανθρώπων μας, πού κατατάσσεται;

-Οι λεγόμενες «μικρές απάτες» που αφαιρούν χρήματα και περιουσιακά στοιχεία από τους συμπολίτες μας, πού κατατάσσονται;

Γιατί τα λέω όλα αυτά;

Γιατί τόσα χρόνια, επικράτησαν εκείνες οι απόψεις που θεωρούν ότι δεν πρέπει να τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα όσων κατηγορούνται για παράνομες πράξεις.

Και πολύ σωστά! Ένα κράτος δικαίου, όπως το δικό μας, πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά.

Όμως σε ποιον τομέα; Σ’ εκείνον όπου ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και σε μια σύννομη μεταχείριση στην προανακριτική και την ανακριτική διαδικασία.

Αλλά όλη αυτή η συζήτηση, ξεχνάει (;) την ανάγκη της επιβολής και δίκαιων ποινών, οι οποίες όμως πρέπει και να εκτελούνται.

Έτσι, η συνταγματική προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, οδήγησε, σε μεγάλο βαθμό, στην ατιμωρησία τους.

Για όλα αυτά τα εγκλήματα που σας ανέφερα παραπάνω, και πολλά ακόμη που καθιστούν αφόρητη τη ζωή των συμπολιτών μας που τα υφίστανται, η ποινική κύρωση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Δεν χρειάζεται καν ο κατηγορούμενος να πάει στο Δικαστήριο, το οποίο είναι σχεδόν υποχρεωμένο από τον υφιστάμενο Ποινικό Κώδικα, να βάλει μια ποινή και στη συνέχεια να την αναστείλει.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να πάρει τέλος.

Οι ποινές, θα δούμε από πιο όριο, πρέπει να εκτελούνται υποχρεωτικά. Τουλάχιστον κατά ένα μέρος. Προφανώς θα επαναφέρουμε και την χρηματική μετατροπή κάποιων ποινών ή τμήματος αυτών, αλλά το Ποινικό Δίκαιο, εκτός από τον τιμωρητικό του χαρακτήρα, πρέπει να ενισχύσει τον προληπτικό και τον αποτρεπτικό του χαρακτήρα. Όλοι όσοι σκέφτονται να παρανομήσουν, πρέπει να γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στη φυλακή, θα είναι πολύ σοβαρό.

Είμαστε επίσης, αντίθετοι, με την ξεχωριστή ποινική μεταχείριση διαφόρων ατόμων και κοινωνικών ομάδων. Οι ποινικές διατάξεις ισχύουν για όλους και οι ποινές διαφοροποιούνται, ανάλογα με τη βαρύτητα της πράξης. Αλλά, επαναλαμβάνω, οι ποινές θα εκτελούνται”.

Οι επαγγελματίες μηνυτές

Εξαιρετικά σημαντική είναι η παρέμβαση του κ.Φλωρίδη στο θέμα των “επαγγελματιών μηνυτών” και εκπροσώπων της .. βιομηχανίας αγωγών, στους οποίους προτίθεται να θέσει μπλόκο, δια της επιβολής των πραγματικών δικαστικών εξόδων, προαναγγέλοντας επί της ουσίας αύξησή τους. Με αυτόν τον τρόπο θα κοπεί αφενός το δικαστικό μπούλιγκ απο διαφόρους που χρησιμοποιούν τη δικαιοσύνη ως “κόφτη’ και “απειλή, αλλά κυρίως θα βάλει φρένο και σε όσους με την δικομανία τους απασχολούν χωρίς λόγο και σε υπερβολικό βαθμό τους δικαστές. 

eurokinissi

Ανεφερε χαρακτηριστικά: 

“Και κάτι ακόμα, που αφορά στην περίφημη «δικομανία» κάποιων Ελλήνων.

Δεν επιθυμούμε την παρεμβολή οποιουδήποτε εμποδίου στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Όμως, η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, που είναι και θα παραμείνει ανεμπόδιστη, δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά με σωρεία αβάσιμων μηνύσεων, αναφορών και αγωγών. Μηνύσεις και αναφορές που τίθενται κατά νόμο στο αρχείο, θα ακολουθούνται υποχρεωτικά από την καταβολή σημαντικών δικαστικών εξόδων.

Το ίδιο και για τις δίκες όπου ο ηττηθείς πρέπει να καταβάλει τα πραγματικά έξοδα του νικήσαντος διαδίκου’.

Συγκλίσεις

Εξαιρετικά σημαντικό είναι πάντως το γεγονός ότι με τον πλέον επίσημο τρόπο ο υπουργός κήρυξε την έναρξη του διαλόγου με όλους τους θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο: Δεν φοβόμαστε να συγκρουστούμε, αλλά προτιμούμε την σύγκλιση και την συναίνεση:

…Οι αλλαγές και οι αναγκαίες τομές στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αφορούν πρωτίστως παθογενείς καταστάσεις, διαδικασίες και διαχρονικές ελλείψεις και όχι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων που διακονούν και κοινωνούν τον θεσμό….Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιλαμβάνονται την μεταρρυθμιστική παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης, ως πολιτική προσθετικού αθροίσματος, όπου όλοι οι βασικοί συντελεστές του Τομέα, έχουν να κερδίσουν.

Ο Γόρδιος Δεσμός της καθυστέρησης, που μεταπίπτει σε αρνησιδικία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια προωθητική συνεργασία Δικαστών, Δικηγόρων, Δικαστικών Υπαλλήλων, Συμβολαιογράφων και Δικαστικών Επιμελητών, με τη στήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης και όλοι μπορούν να κερδίσουν, εφόσον δουν τη μεγάλη εικόνα που περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσα από τη βελτίωση της λειτουργίας κεντρικών πολιτειακών θεσμών, την πρόσβαση και την παροχή δικαιοσύνης στους Έλληνες πολίτες και την εξυπηρέτηση μειζόνων εθνικών προτεραιοτήτων, όπως η οικονομική ανάταξη και η ανάπτυξη της χώρας.

Όμως, οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, δεν περιέχουν υποχρεωτικά και κατ’ ανάγκην μεγάλες συγκρούσεις.

Ο αναγκαίος και οργανωμένος διάλογος, οφείλει να αναδεικνύει τα σημεία σύγκλισης, τα οποία στην περίπτωση για την οποία μιλάμε, υπερτερούν καθοριστικά των όποιων διαφορών. Τα σημαντικά στοιχεία μιας μεταρρύθμισης, γίνονται κτήμα των ενδιαφερομένων για να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωσή τους, ενώ ταυτόχρονα, γίνονται και κτήμα του λαού, που είναι ο τελικός μας κριτής, μέσα από μία εκτεταμένη ενημέρωσή του. Ο λαός πρέπει να γνωρίζει κάθε στιγμή πώς τοποθετείται ο καθένας μας για τους στόχους μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Τίποτα εν κρυπτώ!

Η συνεργασία και η σύγκλιση οφείλει να είναι προωθητική

Αμέσως μετά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτήν, θα ξεκινήσουμε όλες τις θεσμικές επαφές για την ανάδειξη των θετικών απόψεων, για τον συντονισμό και τη δράση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Υπάρχει πλούσιος καταγεγραμμένος προβληματισμός από το προηγούμενο διάστημα και δεν χρειάζεται να χρονοτριβούμε’.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr