Οι μεγάλες δίκες του 2019 – Τι άφησε η χρόνια που φεύγει
Έσφυζαν από δίκες τα ακροατήρια την χρονιά που φεύγει στα μεγαλύτερα δικαστικά συγκροτήματα της χώρας που είναι το Πρωτοδικείο και το Εφετείο των Αθηνών. Ο παλμός μεγάλων δικαστικών υποθέσεων που προκάλεσαν σάλο στο Πανελλήνιο όπως ειδεχθείς δολοφονίες, μεγάλες απάτες, οικονομικά εγκλήματα, άφησαν το αποτύπωμα τους στην κοινωνία αλλά και στις σελίδες των ελληνικών δικαστικών χρονικών. Η δικαιοσύνη αποδόθηκε σε αποτρόπαια εγκλήματα όπως η δολοφονία της μικρής Άννυς από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα, της επίσης μικρής Στέλλας που της έμελλε να της αφαιρέσει την ζωή πατρικό χέρι και να πετάξει το άψυχο κορμάκι της στα σκουπίδια. Το “dikastiko.gr” σε μια σύντομη αναδρομή στις δικαστικές αίθουσες επέλεξε να παρουσιάσει κάποιες από τις χιλιάδες υποθέσεις που συγκλόνισαν, απασχόλησαν τις έδρες των δικαστηρίων της πρωτεύουσας αλλά και τον Τύπο.
Η δολοφονία της Στελλίτσας
Πάγωσε το Πανελλήνιο τον Απρίλιο του 2017 όταν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Αθηνών, ανακαλύπτουν μέσα σε κάδο απορριμάτων στην Αγία Βαρβάρα, το άψυχο κορμάκι της 6χρονης Στέλλας. Το έγκλημα προς έκπληξη όλων διέπραξε ο πατέρας του θύματος πρώην αστυνομικός εν τη απουσία της μητέρας του κοριτσιού και την ώρα που στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν ο επίσης ανήλικος αδερφός της.
Σε πρώτο βαθμό ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε ισόβια αλλά το περασμένο Καλοκαίρι το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου που αναγνωρίζει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στο πρόσωπο του συνταξιούχου αστυνομικού σπάει τα ισόβια και του επιβάλει κάθειρξη 20 ετών και 6 μηνών.
Το δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο τον 61χρονο πατέρα, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της περιύβρισης νεκρού.
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως σκότωσε την κόρη του Στέλλα άθελά του όταν προσπάθησε να την κάνει να σταματήσει να κλαίει ενόσω την έκανε μπάνιο για να την βάλει για ύπνο: «Της έκλεισα το στόμα για να μην κλαίει, για να μην ξυπνήσει ο αδελφός της και άθελα μου έγινε ό,τι έγινε. Δεν το κατάλαβα εκείνη τη στιγμή».
Πρόεδρος: Δεν το καταλάβατε όταν σας δάγκωνε στο χέρι; Κατηγορούμενος: Δεν το κατάλαβα, άθελα μου έγινε. Πρόεδρος: Και εκεί που δεν κουνιόταν πια δεν καταλάβατε; Κατηγορούμενος: Δεν το κατάλαβα… το παιδί το αγαπούσα και το έτρεχα στους γιατρούς. Θέλω συγχώρηση από το Θεό και ζητάω συγνώμη από τη γυναίκα και τα παιδιά μου.
Για τις μετέπειτα ενέργειές του, οπότε προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές αναφέροντας ληστεία με απαγωγή της μικρής, ο 61χρονος υποστήριξε ότι «ήμουν θολωμένος γι’ αυτό είπα ό,τι είπα».
Στο δικαστήριο είχε καταθέσει και η μητέρα της μικρής Στέλλας, η οποία τη νύχτα του εγκλήματος βρισκόταν στο νοσοκομείο μετά από επέμβαση στη χολή, αφήνοντας τα δυο της παιδιά υπό την επίβλεψη του συζύγου της. Η γυναίκα αναφέρθηκε στην συμπεριφορά του κατηγορουμένου, ο οποίος, μετά την δολοφονία της κόρης του, υποστήριζε πως η 6χρονη έπεσε θύμα απαγωγής από ληστές.
«Είναι δυνατόν να σκηνοθετήσει ότι μας κλέψανε τα χρυσαφικά; Να πάρει σακούλα και να πάει να πετάξει το παιδί; Αν δεν σταματούσε η αστυνομία το απορριμματοφόρο, πού θα το έβρισκα το παιδί μου; Το αγγελάκι μου στα σκουπίδια, το παιδάκι μου αυτό δεν ήταν για τα σκουπίδια…» είπε κλαίγοντας η μητέρα.
Η δολοφονία της 4χρονης Άννυ
Τα λόγια είναι περιττά στην φρικιαστική δολοφονία της μικρούλας Άννυ από τον πατέρα της τον Απρίλιο του 2015 όταν η χριστιανοσύνη ετοιμαζόταν να γιορτάσει το Άγιον Πάσχα. Σε δεύτερο βαθμό η δίκη και οι εφέτες αθωώνουν την μητέρα, και πάλι ισόβια είναι η ετυμηγορία των δικαστών για τον άσπλαχνο πατέρα που δεν ομολόγησε ποτέ τι ακριβώς έκανε στο παιδί του και ποινή κάθειρξης 9 ετών επέβαλε στον συγκατηγορούμενο ομοεθνή του και φίλο του. Μόλις μάλιστα οι δικαστές του ανακοίνωσαν την απόφαση αίσθηση προκάλεσε η απορία του.
«Να ρωτήσω από πού προκύπτει ότι σκότωσα το παιδί μου. Ποιο ήταν το κίνητρο; Για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο πρέπει να έχεις κίνητρο». Με τα λόγια αυτά ο πατέρας της 4χρονης Άννυ απευθύνθηκε στα μέλη του Μικτού Ορκωτού Εφετείου αμέσως μόλις του ανακοίνωσαν την απόφαση τους, για ισόβια κάθειρξη και δυο χρόνια για την δολοφονία και τον τεμαχισμό του άτυχου παιδιού.
Η απόφαση των δικαστών ήταν ομόφωνη καθώς αποφάνθηκαν πως η μικρή χάθηκε από τα χέρια του πατέρα της μέσα στο διαμέρισμα – σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα.
«Στο σκεπτικό της απόφασης θα αναφέρονται όλα» απάντησε ο εισαγγελέας στον κατηγορούμενο που συνέχισε να αρνείται ότι σκότωσε το παιδί του αλλά αποδέχεται ότι το τεμάχισε και στη συνέχεια το πέταξε στα σκουπίδια για να εξαφανίσει τα ίχνη του.
Ωστόσο, με την απόφαση τους οι δικαστές, κατά πλειοψηφία, «έσπασαν» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα στον φίλο του πατέρα της μικρής, καθώς τον έκριναν ένοχο για απλή συνέργεια στη δολοφονία και περιύβριση νεκρού και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη εννέα ετών. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου που ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας αφού σύμφωνα με τον συνήγορο του με τη μαρτυρία του «βοήθησε τις αρχές να εξιχνιάσουν την υπόθεση». Με δάκρυα στα μάτια άκουσε την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου η μητέρα της μικρής Άννυ, η οποία μετά από παρότρυνση της προέδρου σηκώθηκε από το εδώλιο και στη συνέχεια έπεσε στην αγκαλιά μιας φίλης της. Η νεαρή γυναίκα , πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, αδίκημα για το οποίο στο εφετείο αθωώθηκε κατά πλειοψηφία καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί ένοχη.
Η δίκη για τη δολοφονία του Αλέξη
Μπορεί ο πρώην ένστολος Επαμεινώνδας Κορκονέας, να είναι ελεύθερος μετά την απόφαση του Εφετείου που του αναγνώρισε ελαφρυντικό και έριξε την πρωτόδικη ποινή του στα 13 χρόνια, αλλά ενδέχεται να δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το έγκλημα είχε προκαλέσει μαζική οργή και θύελλα αντιδράσεων στις μεγάλες πόλεις της χώρας ενώ η Αθήνα στην κυριολεξία κάηκε τον Δεκέμβρη του 2008.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης, βάσει της οποίας «έσπασαν» τα ισόβια για τον Επαμεινώντα Κορκονέα που οδηγήθηκε εκτός φυλακής.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της αναίρεσης, εσφαλμένα οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Λαμίας αναγνώρισαν στον πρώην ειδικό φρουρό το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που εξαφάνισε την πρωτόδικη ποινή του.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που μελέτησε το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης του Εφετείου έκρινε ότι εσφαλμένως ερμηνεύτηκε ο νέος νόμος ως προς την αναγνώριση στο πρόσωπο του ειδικού φρουρού του επίμαχου ελαφρυντικού.
Έτσι, την αναίρεση θα κρίνει το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, και σε περίπτωση που ταχθεί τελικά υπέρ της αναίρεσης της απόφασης, τότε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας που αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του Εφετείου έπειτα από παραμονή έντεκα χρόνων στη φυλακή,θα δικαστεί εκ νέου από το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εύλογες οι αντιδράσεις της οικογένειας του θύματος και των δικηγόρων της Ζωής Κωνσταντοπούλου και Νίκου Κωνσταντόπουλου, οι οποίοι μεταξύ άλλων δήλωσαν ότι “τόσο η οικογένεια του Αλέξανδρου, όσο και εμείς ως εκπρόσωποί της, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να λάμψει η αλήθεια και να επιβληθεί δίκαιη τιμωρία για το έγκλημα. Για να μην υπάρξει άλλο αθώο παιδί δολοφονημένο από όπλο αστυνομικού, για να μην υπάρξει άλλη δικαστική επιβράβευση κρατικής δολοφονίας, που οπλίζει το χέρι κάθε επόμενου Κορκονέα κι αφήνει απροστάτευτο κάθε επόμενο Αλέξανδρο».
Καθαρίστρια
Άλλη μία υπόθεση που ξεσήκωσε κύματα συμπαράστασης ήταν αυτή της καθαρίστριας από τον Βόλο η οποία οδηγήθηκε στην φυλακή επειδή παραποίησε το απολυτήριο του δημοτικού για την πρόσληψη της. Ο Άρειος Πάγος …μίλησε και δικαίωσε την γυναίκα που είχε καταδικαστή σε κάθειρξη 10 ετών. Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε ότι η παραπλανητική συμπεριφορά εκδηλώθηκε άπαξ και όχι εξακολουθητικά και δεν προκλήθηκε περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου.
Η Δικαιοσύνη έδειξε το δίκαιο και ανθρώπινο πρόσωπό της στην Δήμητρα Τσιαντάκη κρίνοντας ότι δεν υπάρχει βλάβη του Δημοσίου όταν η ζημία ισοσταθμίζεται από μία ισάξια αντιπαροχή, αυτή της ετών σκληρής δουλειάς της στον τομέα της καθαριότητας.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την εισήγηση της αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου, η οποία τον Μάιο είχε προτείνει να αναιρεθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας που το 2018 καταδίκαζε σε δεύτερο βαθμό την καθαρίστρια σε 10ετή κάθειρξη βάσει του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Δήμητρα Τσιαντάκη το 1995 προσκόμισε ως δικαιολογητικό για τον διορισμό της ως καθαρίστρια σε Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς και Κρατικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς πιστοποιητικό του 58ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά όπου την εμφάνιζε ότι δήθεν ήταν απόφοιτος της ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου, ενώ είχε ολοκληρώσει μέχρι και την πέμπτη. Το 1996 διορίστηκε. Είκοσι χρόνια μετά απολύθηκε και κατηγορήθηκε για πλαστογραφία και απάτη (εν τω μεταξύ είχε πάρει και το απολυτήριο του Δημοτικού). Τον Νοέμβριο του 2018 η κ. Τσιαντάκη βρέθηκε στις γυναικείες φυλακές της Θήβας. Κρίθηκε ένοχη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Η σκληρότατη απόφαση των δικαστών προκάλεσε κοινωνικό σάλο κι ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης υπερασπίστηκε τη γυναίκα, που αφέθηκε ελεύθερη προσωρινά 23 ημέρες αργότερα, αφού έλαβε αναστολή εκτέλεσης της ποινής της μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο.
SIEMENS
Το 2019 ο κύβος ερρίφθη και για την πολύκροτη υπόθεση των μαύρων ταμείων της siemens. Με τρεις από τους συνολικά είκοσι δύο καταδικασθέντες για ξέπλυμα να οδηγούνται στη φυλακή και τους υπόλοιπους να αφήνονται ελεύθεροι καταβάλλοντας εγγυοδοσία από 30 έως 100.000 ευρώ, η αποδεικτική διαδικασία κατέδειξε ότι οι Γερμανοί διακίνησαν «μίζες» για την υπογραφή της σύμβασης «8002» μεταξύ ΟΤΕ και Siemens. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της διερεύνησης της υπόθεσης, το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή στην ποινή, έως ότου δικαστούν σε δεύτερο βαθμό, στους Πρόδρομο Μαυρίδη, Γιώργο Σκαρπέλη και Μάρθα Καραβέλα (σύζυγος του Χρήστου Καραβέλα), με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη φυλακή προκειμένου να εκτίσουν την ποινή τους.
Ωστόσο, αναστολή δεν δόθηκε και στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος φυσικά δεν παρέστη στο δικαστήριο αφού έχει διαφύγει από τη χώρα μας μετά την έναρξη της ανάκρισης και ζει στη Γερμανία, εκμεταλλευόμενος τη διπλή υπηκοότητά του. Το ίδιο ισχύει για τον Χρήστο Καραβέλα που έχει διαφύγει στο εξωτερικό από χρόνια και ώς σήμερα δεν έχει εντοπιστεί, αλλά και για τον Φάνη Λυγινό, ο οποίος ζει στην Ελβετία, και τον Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ που διέφυγε επίσης στο εξωτερικό, παραβιάζοντας το «βραχιολάκι» με το οποίο είχε αποφυλακιστεί.
Στους Γερμανούς υπηκόους-πρώην στελέχη της μητρικής Siemens δόθηκε αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, ενώ σε δύο από αυτούς επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ. Το ίδιο αποφάσισε το δικαστήριο και για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, επιβάλλοντας χρηματικές εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα, χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ στον καθένα επιβλήθηκαν στους επιχειρηματίες Γιώργο Λέτσα και Αλέξανδρο Καλδή.
Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, έπειτα από ακροαματική διαδικασία περίπου τριών χρόνων, επέβαλαν καθείρξεις 15 χρόνων στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, στον Πρόδρομο Μαυρίδη και στον Χρήστο Καραβέλα. Ανάλογες ποινές επιβλήθηκαν σε Γερμανούς υπηκόους, άλλοτε υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού, όπως ο Εντουαρτ Πίρερ, 15 χρόνια, ο Τόμας Κάνσουιντ, 13 χρόνια, οι Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφγκανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκερμαν, Φρανς Ρίχτερ, 7 χρόνια κάθειρξη στον καθένα.
Επίσης σε πρώην στελέχη του ΟΤΕ επιβλήθηκαν ποινές από 12 ώς 15 χρόνια (Γιώργος Σκαρπέλης, Νικόλας Νίντος, Γιώργος Αργυρόπουλος, Δημ. Γυφτόπουλος, Δημ. Κουβάτσος, Παν. Νικάκης). Οι επιχειρηματίες Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας καταδικάστηκαν σε 6 χρόνια (τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό σύννομου βίου), ενώ ο τραπεζικός Φάνης Λυγινός καταδικάστηκε σε 12 χρόνια, ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ σε 14 και η Μάρθα Καραβέλα σε 13 χρόνια. Αθώος βγήκε από το δικαστήριο ο πρώην “στρατηγός” του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος.
Η δίκη του πρώην εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη
Αθωώθηκε και μάλιστα ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, από το αδίκημα της απιστίας το οποίο σχετίζεται με τη μη αξιοποίηση της Λίστας Λαγκάρντ, το 2012. Χρειάστηκε να περάσουν, όπως είπε και ο ίδιος ο Ιωάννης Διώτης ενώπιον των δικαστών με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, επτά χρόνια κατά τα οποία «σύρομαι ως κακούργος άδικα. Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλά αβάσιμη, αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβην τον νόμο. Τήρησα τον νόμο». Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε τελικά και το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο εξέδωσε αθωωτική απόφαση για τον Ιωάννη Διώτη, συμπλέοντας απολύτως με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία αποδέχθηκε τον βασικό ισχυρισμό του κατηγορουμένου ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο είχε αποκτηθεί παράνομα και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Κατά την εισαγγελική λειτουργό, δεν προέκυψε η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας στην υπηρεσία, που αποδιδόταν στον Ιωάννη Διώτη, και κατά συνέπεια δεν προέκυψε βλάβη του Δημοσίου.
Απολογούμενος, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε αναφερθεί σε «θόρυβο λαϊκιστικής ανευθυνότητας» που είχε ξεσπάσει σχετικά με το θέμα της λίστας, ενώ είχε πει χαρακτηριστικά: «Με ρωτάτε: έγινε έλεγχος; Και αν έγινε, δεν θα το έλεγα ποτέ, διότι έτσι υπονομεύω τις έρευνες. Προτίμησα να ακολουθήσω νόμιμη οδό, διέταξα τον μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς τους ελέγχους περιλαμβάνονταν και πρόσωπα από τη λίστα Φαλτσιανί (σ.σ. Λίστα Λαγκάρντ). Το ωφέλησα, δεν το έβλαψα το Δημόσιο με αυτά». Τους ισχυρισμούς αυτούς προέβαλε ευθύς εξαρχής ο Ιωάννης Διώτης, υποστηρίζοντας ότι το υλικό της Λίστας Λαγκάρντ ήταν μη αξιοποιήσιμο ως αποδεικτικό, αφού επρόκειτο για προϊόν υποκλοπής, «παρανόμως αποκτηθέν» στοιχείο. Πρωτόδικα ο Ιωάννης Διώτης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή.
Αρτέμης Σώρρας
Το φαινόμενο ο Αρτέμης Σώρρας θα παραμείνει στη φυλακή καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας λίγες εβδομάδες πριν την εκπνοή του 2019, του επέβαλλε κάθειρξη 6 ετών χωρίς αναστολή κρίνοντας τον ένοχο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Αντίθετα, οι δικαστές υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως του δικαστηρίου, απάλλαξαν τους υπολοίπους 22 συγκατηγορούμενους του Αρτ. Σώρρα από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία.
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την πρότασή της στο δικαστήριο είχε ζητήσει την ενοχή του Αρτέμη Σώρρα μόνο για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του δημοσίου ενώ ζήτησε και την απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες και για τους υπόλοιπους 22 κατηγορουμένους της υπόθεσης. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος πρόεδρος της «Ελλήνων Συνελεύσις» ( ο οποίος βρισκόταν προφυλακισμένος για τη συγκεκριμένη υπόθεση), ναι μεν αποπειράθηκε να εξαπατήσει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά το αδίκημα αυτό το τέλεσε μόνος και όχι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο. Μάλιστα, κατά την εισαγγελέα ο Αρτ. Σώρρας δεν τέλεσε ούτε το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ενδεικτικά στην αγόρευσή της η εισαγγελέας είχε αναφέρει: «Ο Αρτ. Σώρρας κατά μόνος, καθώς μόνος αυτός υπέβαλε την πρόταση για τη δανειοδότηση της χώρας, παρέστησε ψευδή γεγονότα προκειμένου να αποκομίσει περιουσιακό όφελος. Να κριθεί ένοχος για απόπειρα απάτης κατά του Δημοσίου, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πράξη, ανεξάρτητα της βούλησής του, επειδή δηλαδή διαπιστώθηκε το ψευδές των ισχυρισμών του».
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο Αρτ. Σώρρας κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτηση δανειοδότησης της χώρας ύψους 600 δισ. δολαρίων, με επιτόκιο 0,5% και αποπληρωμή τα 100 έτη, εφόσον υπήρχε εγγύηση με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου. Συνεχίζοντας η εισαγγελέας ανέφερε: «Έγινε έρευνα από τις δημόσιες υπηρεσίες και προέκυψε ότι πρόκειται περί άπατης. Μάλιστα, με έγγραφό του, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι τα χρεωστικά ομόλογα είναι προϊόν απάτης και συνιστούσε σε παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφίας…Έγινε πολυεπίπεδος έλεγχος. Υπήρχε δυσπιστία στην πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών. Ο Σωρρας παρουσίαζε ότι διέθετε τον πλούτο των 11 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως». Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους 22 κατηγορουμένους της υπόθεσης, η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. Όπως ανέφερε δεν προκύπτει η εγκληματική οργάνωση αλλά «μία πολιτική κίνηση, μέσω της οποίας έγινε προσπάθεια να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι».
Αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα η εισαγγελέας είχε ζητήσει την αθώωση και των 23 κατηγορουμένων, αναφέροντας πως «δεν προέκυψε ότι ο υπό διερεύνηση τραπεζικός λογαριασμός χρησιμοποιήθηκε για την τέλεση κακουργήματος». Επίσης, η εισαγγελέας είχε επισημάνει πως δεν προέκυψε οικονομική ζημία, στοιχείο απαραίτητο για την ύπαρξη απάτης, ενώ σε ό,τι αφορά στα εξώδικα που οπαδοί του Αρτ. Σώρρα κοινοποιούσαν σε δημόσιες υπηρεσίες.
Τέλος, η εισαγγελέας ζήτησε την υφ’ όρων παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής και για την χρήση της περιβόητης δικαστικής απόφασης, που είχε αθωώσει τον Αρτ. Σώρρα από το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. «Έχοντας την αθωωτική απόφαση του Η’ Μονομελούς άρχισε να διαδίδει (σ.σ. ο Αρτ. Σώρρας) μέσω των ανθρώπων του, που τον ακολουθούσαν, ότι ήταν ο από μηχανής θεός που θα έσωζε τη χώρα από τα δεινά της» σημείωσε η εισαγγελέας και ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορουμένου, πρόταση που υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.
Πρόταση εισαγγελέως για την υπόθεση εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής
Μόνο την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για ανθρωποκτονία από δόλο του Παύλου Φύσσα, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας και την απαλλαγή των υπολοίπων 17 κατηγορουμένων από τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία και της απλής συνέργειας.
Η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπήρξε εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, εισήγηση που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις αλλά και την άμεση διαμαρτυρία της μητέρας του αδικοχαμένου 34χρονου μουσικού «Δεν είδαν τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Αθωώνουν τους εγκληματίες. Ποσό να αντέξουμε;» είπε ανάμεσα στα άλλα η Μάγδα Φύσσα.
Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας, επικαλούμενη στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις, ανέφερε στην αγόρευσή της: «Δεν ακούστηκαν φράσεις που να δείχνουν ότι δόθηκε εντολή για τη δολοφονία Φύσσα ή ότι ήταν… Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι η δολοφονία Φύσσα ήταν προσχεδιασμένη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Δεν προέκυψε ότι δόθηκε εντολή από αυτή. Άλλωστε ποιο θα ήταν το όφελος για τη Χρυσή Αυγή; Αν πράγματι ήταν προσχεδιασμένη η δολοφονία Φύσσα γιατί τη διέπραξαν σε κεντρικό σημείο και όχι κάποια άλλο βράδυ σε άλλο απόμερο σημείο ώστε το έγκλημα να μη γίνει ορατό;».
Η εισαγγελέας τόνιζοντας ότι η αποδεικτική διαδικασία που προηγήθηκε και διήρκησε 4 έτη και οχτώ μήνες ήταν επίπονη και η συγκεκριμένη δίκη είναι από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια στα δικαστικά χρονικά ανέφερε ακόμη στην πρότασή της πως μέσα στο όχημα του Ρουπακιά εκείνο το μοιραίο βράδυ, δεν βρίσκονταν ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του 34χρονου μουσικού. «Μέσα από το αυτοκίνητο αποβιβάστηκε ο Ρουπακιάς, ήταν μόνος στο όχημα, δεν ήταν συνοδηγός του ο Ιωάννης Καζαντζόγλου. Ο Ρουπακιάς αποφάσισε και εκτέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το έγκλημα», είπε η εισαγγελέας και συνέχισε: «Πρόθεσή του ήταν να φονεύσει τον παθόντα, του κατάφερε με μανία πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα του».
Κατά την εισαγγελέα ο Ρουπακιάς ήταν «σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, η οποία του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη και αποδεχόμενος το θανατηφόρο αποτελέσματα των ενεργειών του και χρησιμοποιώντας το αναδιπλούμενου μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα δυο φορές στο ύψος της καρδιάς». Υπό τα δεδομένα αυτά η εισαγγελέας ζητήσει να κηρυχτεί ένοχος ο Ρουπακιάς, όπως ακριβώς κατηγορείται ήτοι για ανθρωποκτονία με δόλο.
Σε ό, τι αφορά στον Ιωάννη Καζαντόγλου, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τους λοιπούς κατηγορουμένους της δολοφονίας Φύσσα, 16 συγκατηγοριυμένους του για απλή συνέργεια η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους.
Την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της «διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» (κακούργημα) πρότεινε επίσης η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, τινάζοντας στον… αέρα όλο το βαρύ κατηγορητήριο.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν προέκυψε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός από το κόμμα, ούτε εντολή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, από την αποτίμηση των στοιχείων της ακροαματικής διαδικασίας δεν προέκυψε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συμμετείχε καθ’ οποιοιδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό των εγκληματικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
«Δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός εγκληματικών πράξεων. Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία δεν φέρει ευθύνη η ηγεσία…», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός και σημείωσε: «Η ιδεολογία ενός πολιτικού κόμματος είναι ποινικά αδιάφορη αυτό που ελέγχεται είναι οι αξιόποινες πράξεις. Οι πολιτικές απόψεις δεν ελέγχονται ποινικά», ανέφερε καθώς δεν διαπίστωσε πως από τα στοιχεία η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση. Κατά την εισαγγελέα η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του Σαχζατ Λουκμάν, η επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, η επίθεση στο στέκι Αντίπνοια αποτελούν «μεμονωμένα περιστατικά».
Μάλιστα, αναφερόμενη ειδικά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επικαλέστηκε συνέντευξη του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος έλεγε πως «η δολοφονία Φύσσα ήταν η πολιτική δολοφονία της Χρυσής Αυγής ” αλλά και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Νίκο Μιχαλολιάκο.
«Από ποιο στοιχείο προκύπτει η στοχοποίηση των θυμάτων και ο κεντρικός σχεδιασμός της ηγεσίας;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «Δεν προκύπτει σχεδιασμός ή εντολή βουλευτών».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr