Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Η μάχη της εντατικής – 1 στους 3 Θεσσαλονικείς είναι θετικοί – Δραματική έκκληση για εφαρμογή των μέτρων

Η ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη χρήσης κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οδήγησε στην εκπόνηση ενός «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» από το υπουργείο Υγείας, αλλά σε κάθε περίπτωση προαπαιτούμενο είναι η εφαρμογή των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η μάχη της εντατικής – 1 στους 3 Θεσσαλονικείς είναι θετικοί – Δραματική έκκληση για εφαρμογή των μέτρων

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη χρήσης κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οδήγησε στην εκπόνηση ενός «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» από το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση πως προαπαιτούμενο είναι η εφαρμογή των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ.

Η «μεγάλη μάχη», όπως ανέφερε την Τρίτη και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας δίνεται στη Θεσσαλονίκη, όπου 1 στους 3 κατοίκους είναι θετικοί στον κορονοϊό. «Ήρθε η μεγάλη στιγμή της «μεγάλης μάχης» στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός το ποσοστό των θετικών τεστ έχει φτάσει στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του 32% όταν πριν από μερικές ημέρες δεν υπερέβαινε το 20%. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται πως θα επέλθει αύξηση και για όσους ασθενείς χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας.

Ενδεικτικό είναι πως μέσα σε διάστημα ενός 24ωρου – από το βράδυ της Δευτέρας – έγιναν 311 εισαγωγές νέων ασθενών με λοίμωξη κορονοϊού πανελλαδικά, εκ των οποίων οι 203 πραγματοποιήθηκαν σε δέκα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε από την Τρίτη μετατροπή 50 κλινών ειδικών μονάδων (Νευροχειρουγικές, Καρδιοχειρουργικές και Αγγειοχειρουργικές) σε κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας.

Όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο Υγείας αυτό έγινε με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα, που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ το ίδιο «μοντέλο» που προβλέπει την μετατροπή απλών κρεβατιών σε κλίνες ΜΕΘ θα ενεργοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), εάν και εφόσον κριθεί αναγκαίο δεδομένου ότι οι εφεδρείες σε απαραίτητους αναπνευστήρες είναι τουλάχιστον 500.

Δεν είναι απεριόριστες οι δυνάμεις του ΕΣΥ

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αλλά σε κάθε περίπτωση είπε πως το σύστημα θα αντέξει γιατί υπάρχει σχέδιο.

«Εμείς αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και αποδείξαμε ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Αλλά αυτή είναι η πραγματική εικόνα με αληθινά στοιχεία, χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και χωρίς σκόπιμες διαστρεβλώσεις και μικροπολιτικά παιχνίδια» σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Εξέφρασε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του ότι «απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει δυστυχώς ο κ. Τσίπρας και όσοι σύντροφοί του ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news για τη Δημόσια Υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα».

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα. Αντιθέτως, θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο, ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία, όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

Επιπρόσθετα όπως είπε ο υπουργός Υγείας υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ασθενών από μια υγειονομική περιφέρεια σε άλλη. Ο ίδιος δε τόνισε πως η κυβέρνηση παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και κατάφερε εν μέσω κορωνοϊού να φτάσει τις 1.082. Διαβεβαίωσε δε, ότι «κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ».

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, που συμμετείχε στην ενημέρωση της Τρίτης, τόνισε ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. «Είναι μία θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής» τόνισε.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ κυμαίνεται από 35% έως 37%, είπε η κυρία Κοτανίδου. «Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς» ανέφερε και πρόσθεσε πως από την αρχή της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς με λοίμωξη κορονοϊού σε ΜΕΘ, «εκ των οποίων οι 330 έχουν εξέλθει σε άριστη κατάσταση».

Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» σημείωσε η κυρία Κοτανίδου. «Είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων» κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ