Η μάχη των πνευματικών δικαιωμάτων στο ΣτΕ
Και νέα αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντιδικία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δημιουργούς και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το θέμα της παραχώρησης σε ιδιώτη, την διαχείριση στην χώρα μας τα δικαιώματα 15.000 συνθετών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων.
Η δεύτερη πράξη … της νομικής «διαμάχης» στον χώρο της συλλογικής διαχείρισης μουσικών έργων συνεχίζεται με την κατάθεση στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο νέας αίτησης ακύρωσης από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», τον γνωστό καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου Πάνο Λαζαράτο, ο οποίος σημειώνει ότι «τα διακυβευόμενα συμφέροντα είναι μεγάλα».
Νέο τοπίο
Η νέα αίτηση ακύρωσης στρέφεται κατά της άδειας λειτουργίας της Ένωσης Δικαιούχων ΕΔΕΜ και κατά της από 23-10-2018 αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης της ΕΥΕΔ, με την οποία αποφασίστηκε η ίδρυση του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού στον οποίο τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης θα αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους.
Πλέον, και μετά την νέα αυτή κίνηση, δημιουργείται ένα ιδιαίτερο τοπίο στην αγορά συλλογικής διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς στο Συμβούλιο Επικρατείας εκκρεμεί πλέον τόσο η αίτηση ακύρωσης κατά της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης κερδοσκοπικού χαρακτήρα IP HUB Α.Ε. όσο και κατά του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού συλλογικής διαχείρισης ΕΔΕΜ.
Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των αιτούντων : «Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ έπειτα από την άδικη προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας της και με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της, αισθάνθηκε αναγκασμένη να προχωρήσει στην προσβολή της Υπουργικής Απόφασης με την οποία δόθηκε η άδεια λειτουργίας στην ΕΔΕΜ. Ιδίως, όταν έλαβε γνώση του περιεχομένου της αίτησης της ΕΔΕΜ για την έγκριση της άδειας λειτουργίας της και της σχετικής εισήγησης του ΟΠΙ, στις οποίες γίνεται ρητή αναφορά στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, κατά τρόπο που προσβάλλεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητά της, ενάντια στις αρχές της καλής πίστης και του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Έλλειψη επαρκούς ελέγχου
Ειδικότερα, με τον πρώτο λόγο ακύρωσης ζητείται η ακύρωση της άδειας λειτουργίας της ΈΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΕΔΕΜ, λόγω έλλειψης επαρκούς ελέγχου της βιωσιμότητάς της κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 2 και 3 του ν.4481/2017. Ταυτόχρονα, προβάλλεται ότι εσφαλμένα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) διαπίστωσε την βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ, στηριζόμενος στο μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός της μεταφοράς του συνόλου της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ σε αυτή, κατά παράνομο και μεροληπτικό τρόπο και κατ’ εντελώς αδικαιολόγητο αποκλεισμό της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ. Περαιτέρω, όλως παρανόμως, ο ΟΠΙ φέρεται να διαπίστωσε ότι έχει προδιαγραφεί η βούληση όλων των μελών της ΕΥΕΔ (περί τις 14.000) να αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους στην ΕΔΕΜ, αποκλείοντας τον έτερο ΟΣΔ «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», χωρίς καμία βάσιμη και νόμιμη αιτία.
Σειρά συνταγματικών παραβιάσεων
Με τον δεύτερο λόγο ακύρωσης προβάλλεται η ακυρότητα της από 23-10-2018 απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της ΕΥΕΔ, στην οποία ερείδεται και η άδεια λειτουργίας της ΕΔΕΜ. Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΥΕΔ συνεπάγεται την παραβίαση του άρθρου 51Α του ν.4481/2017, των άρθρων 106 παρ. 2 και 5 παρ. 3 του Συντάγματος, των άρθρων 106-107 και ιδίως 108 ΣΛΕΕ και το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος. Ιδίως, επισημαίνεται ότι η Γενική Συνέλευση της ΕΥΕΔ :
1) Δεν είχε την εξουσία να αποφασίσει για την ίδρυση ενός νέου αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού
2) Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΥΕΔ αποτελεί είδος απαγορευμένης κρατικής ενίσχυσης, αλλοιώνει την δομή της αγοράς και τον ανταγωνισμό και
3) Κατά παράβαση της αρχής της ισότητας και όλως αναιτιολόγητα, η Γενική Συνέλευση της ΕΥΕΔ δεν αποφάσισε την μεταβίβαση της δραστηριότητάς της στον ήδη υπάρχοντα ΟΣΔ «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», άλλως δε ουδεμία αναφορά γίνεται στους λόγους αποκλεισμού της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ.
Η «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» αναγνωρίζει το δικαίωμα των δημιουργών να συστήσουν τον δικό τους Οργανισμό, όσο και το δικαίωμα οποιουδήποτε ιδιώτη θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Ελληνική αγορά, είναι υποχρεωμένη ωστόσο να προασπίσει με κάθε τρόπο τα μέλη της και τους ξένους Οργανισμούς, τους οποίους εκπροσωπεί στην Ελλάδα, όταν δεν τηρείται η νομιμότητα και όταν υιοθετούνται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος της, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την εν γένει λειτουργία της στην Ελληνική αγορά.
Δήλωση του Καθηγητή Πάνου Λαζαράτου:
«Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ αναγκάζεται σε κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως κατά της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ προκειμένου να προασπίσει θεμελιώδη δικαιώματα των δημιουργών που εκπροσωπεί και να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή μεροληπτική εις βάρος της συμπεριφορά του Υπουργείου Πολιτισμού , του ΟΠΙ και της ΕΥΕΔ.
Τα διακυβευόμενα συμφέροντα είναι μεγάλα.
Το ΣτΕ θα κληθεί να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο πολύπαθο πεδίο της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στην Ελλάδα».
Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr